Κόσμος

Κατεχόμενα: Έγιναν οι ταφές οστών 14 ανήλικων Τουρκοκυπρίων που είχαν δολοφονηθεί το 1974

κατεχόμενα

Στις 26 Δεκεμβρίου έγινε η τελετή ταφής στο κατεχόμενο χωριό Μαράθα της Κύπρου, 14 παιδιών που δολοφονήθηκαν από Ελληνοκύπριους τον Αύγουστο του 1974. Τα οστά των παιδιών σύμφωνα με την εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» ταυτοποιήθηκαν με την μέθοδο του DNA στον ομαδικό τάφο των θυμάτων που είχαν δολοφονηθεί στα χωριά Αλόα, Σανταλάρη, Μαράθα.

Τα μικρότερα παιδιά ήταν δύο κορίτσια, τεσσάρων και έξι μηνών, και το μεγαλύτερο 15 ετών. Τέσσερα εκ των 14 παιδιών που τάφηκαν προχθές ήταν αδέρφια, ο 3χρονος Μουσταφά Μπαϊράμ, η 6χρονη Αισέ, ο 9χρονος Αρίφ και ο 11χρονος Χαλίλ. Αδέρφια επίσης ήταν η Χαϊριγιέ, ο Γκιοκσέλ και ο Γιουσέλ Αρίφ, αλλά και η Σεβγκί και Αριφέ Χασάν.

Παρούσα στην τελετή η Εμινέ Ρεϊχάν για να θάψει τον 10χρονο γιο της Αζίζ Φικτί, ξάδερφο των αδελφών Χασάν, μετά από 46,6 χρόνια, ο οποίος είχε πάει για τις καλοκαιρινές διακοπές στο χωριό στην γιαγιά του. Παρών και ο Μπαϊράμ Καραμπουντάκ, ο οποίος στις σφαγές έχασε την σύζυγό του και τα 5 παιδιά του.

Η τελετή της κηδείας έγινε στην παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του ψευδοκράτους. Παρόντα και τα μέλη της ΔΕΑ (Διερευνητική Επιτροπή αγνοουμένων) που βοήθησαν στην εκταφή και ταυτοποίηση των λειψάνων. Η ΔΕΑ αποτελείται από ένας εκπρόσωπο του ΟΗΕ, έναν Ελληνοκύπριο και έναν Τουρκοκύπριο.

Σημειώνεται ότι οι εκταφές στον ομαδικό τάφο στην Μαράθα έγιναν σε τρεις αποστολές της ΔΕΑ μεταξύ 14 Οκτωβρίου 2015 και 5 Φεβρουαρίου 2016. Είχαν εντοπισθεί τα οστά 89 προσώπων. Η πρώτη κηδεία είχε γίνει τον Αύγουστο του 2017, η προχθεσινή των 14 παιδιών ήταν η έκτη και συνέπεσε με την «εβδομάδα ηρώων» στα κατεχόμενα, όπως ονομάζεται η εβδομάδα που έγιναν τα επεισόδια της 21ης Δεκεμβρίου 1963, που αποτέλεσαν την αρχή της Τουρκοανταρσίας τρία χρόνια μετά την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τατάρ: Λύση δύο κρατών στην Κύπρο

Ψευδοκράτος: Πρωθυπουργός ο Σανέρ, αναπληρωτής του ο δολοφόνος του Ισαάκ!

Ο Φάκελος της Κύπρου - Κατεβάστε όλα τα απόρρητα έγγραφα στον υπολογιστή σας!

Κόσμος

Πρώτο στρατιωτικό χτύπημα Μπάιντεν: Ρωσική δυσφορία για την αεροπορική επίθεση στη Συρία

Τζο Μπάιντεν

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησαν τους Ρώσους στρατιωτικούς για τα αεροπορικά πλήγματα στη Συρία, τέσσερα με πέντε λεπτά πριν τα πραγματοποιήσουν, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, τονίζοντας ότι μία τέτοια ενημέρωση δεν προσφέρει τίποτα όταν ήδη τα πλήγματα -η πρώτη στρατιωτική δράση με εντολή Μπάιντεν- καταφέρονται.

«Προειδοποίησαν τους στρατιωτικούς μας τέσσερα με πέντε λεπτά πριν από την αεροπορική επίθεση. Φυσικά μια τέτοιου είδους ενημέρωση δεν προσφέρει τίποτα, όταν τα αεροπορικά πλήγματα κυριολεκτικά ήδη καταφέρονται» δήλωσε ο Λαβρόφ.

Παράλληλα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η Μόσχα προτίθεται να ρωτήσει ευθέως τους Αμερικανούς αν σχεδιάζουν να έχουν μόνιμη στρατιωτική παρουσία στην Συρία.

«Ακούμε το τελευταίο διάστημα διάφορες πληροφορίες από διαφορετικές πηγές. Προς το παρόν δεν μπορούμε να τις επιβεβαιώσουμε, θέλουμε να ρωτήσουμε ευθέως τους Αμερικανούς. Φαίνεται ότι λαμβάνουν την απόφαση να μη φύγουν ποτέ από την Συρία μέχρι να την καταστρέψουν» δήλωσε ο Λαβρόφ, επαναλαμβάνοντας ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται στην Συρία παράνομα.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών επέκρινε τον τρόπο με τον οποίο ενεργούν οι ΗΠΑ στην Συρία αλλά και στην περιοχή Ετ Τανφ στα σύνορα με το Ιράκ.

«Συνεχίζουν να παίζουν το χαρτί της απόσχισης. Συνεχίζουν να μπλοκάρουν, χρησιμοποιώντας τους δικούς τους μοχλούς πίεσης σε άλλα κράτη, οποιεσδήποτε αποστολές προμηθειών ακόμη και ανθρωπιστικής βοήθειας, χωρίς να αναφερθούμε στον εξοπλισμό και τα υλικά που απαιτούνται για την ανόρθωση της οικονομίας στα εδάφη που ελέγχει η κυβέρνηση, υποχρεώνοντας με κάθε τρόπο τους συμμάχους τους να μπαίνουν σε εδάφη που δεν ελέγχονται από την Δαμασκό» συνέχισε ο Λαβρόφ, προσθέτοντας ότι «παράλληλα εκμεταλλεύονται κοιτάσματα υδρογονανθράκων στα συριακά εδάφη».

Ο Λαβρόφ εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι με την νέα αμερικανική κυβέρνηση θα αποκατασταθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας μέσω των στρατιωτικών για την αποφυγή των συγκρούσεων.

Τουλάχιστον 22 μαχητές, που ανήκαν σε οργανώσεις που πρόσκεινται στο Ιράν, σκοτώθηκαν στα αμερικανικά αεροπορικά πλήγματα, τα οποία εξαπολύθηκαν την περασμένη νύχτα στην ανατολική Συρία, στα σύνορα με το Ιράκ, σύμφωνα με κυβερνητική οργάνωση.

Πρόκειται για την πρώτη στρατιωτική επιχείρηση της προεδρίας Μπάιντεν που αποφασίστηκε ως απάντηση στις πρόσφατες επιθέσεις εναντίον της αμερικανικής παρουσίας στο Ιράκ.

Οι επιδρομές είχαν στόχο δύο παρατάξεις του -υποστηριζόμενου από το Ιράν- ισχυρού συνασπισμού ιρακινών παραστρατιωτικών οργανώσεων Χασντ αλ-Σάαμπι, Καταέμπ Χεζμπολάχ και Καταέμπ Σαγίντ αλ-Σουχάντα, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον.

Ειδήσεις σήμερα 

Λιγνάδης: Γιατί ανακρίτρια και εισαγγελέας είπαν «όχι» στο βραχιολάκι

Παπαευαγγέλου: ανησυχία για τις μεταλλάξεις και τις νέες εστίες κορωνοϊού (Βίντεο)

Ηράκλειο - lockdown: Παράταση και επέκταση των μέτρων σε όλη την περιφερειακή ενότητα