Κόσμος

Κύπρος: Εξαφάνιση μοναχού από το μοναστήρι του Σταυροβουνίου

Ιερά Μονή Σταυροβουνίου - Κύπρος

Επί ποδός βρίσκεται η αδελφότητα της Ιεράς Μονής Σταυροβουνίου μετά την εξαφάνιση μοναχού από τους χώρους του μοναστηριού.

Τα μέλη της Μονής Σταυροβουνίου προχώρησαν σε καταγγελία για την εξαφάνιση του μοναχού, ο οποίος πριν από την αναχώρησή του άφησε ένα σημείωμα, ενημερώνοντας ότι πρόκειται να εγκαταλείψει τη Μονή για να ασκητέψει στα βουνά. Το εν λόγω σημείωμα εντοπίστηκε στο κελί του στις 14 Μαϊου.

Στο μεταξύ, σε συναγερμό βρίσκονται και οι κάτοικοι της περιοχής Κόρνου αλλά και οι παρατηρητές της γειτονιάς που ενημέρωσαν τα μέλη τους με σχετικό γραπτό μήνυμα.

Ο μοναχός περιγράφεται ως μέτριου αναστήματος, λεπτής σωματικής διάπλασης με γενειάδα, πράσινα μάτια και ξανθά μαλιά. Κατά την αναχώρηση του από το μοναστήρι φέρεται να φορούσε μαύρο ράσο μοναχού.

Υπενθυμίζεται ότι η Μονή το τελευταίο διάστημα παρέμεινε κλειστή εξαιτίας περιστατικών κορωνοϊού που εντοπίστηκαν ανάμεσα στους μοναχούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Το "σπίτι" του Αγίου Σπυρίδωνος στο νησί των Φαιάκων (βίντεο)

Παναγία Τήνου: Το θεραπευτικό λάδι και τα θαύματα στους προσκυνητές

 

 

Πολιτική

Προκόπης Παυλόπουλος: Η Εθνεγερσία του 1821 συνεχίζεται στην Κύπρο

Από την εκδήλωση στην Κύπρο

Η εθνεγερσία του 1821, διακόσια χρόνια μετά, συνεχίζεται εδώ στη μαρτυρική Κύπρο και θα συνεχίζεται έως ότου απελευθερωθεί από τον τουρκικό ζυγό το τελευταίο υπόδουλο τμήμα του ελληνισμού, ανέφερε ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στον χαιρετισμό του κατά τις εορταστικές εκδηλώσεις της Επετείου της Μάχης της Αγίας Νάπας 17 Μαρτίου 1826 που οργάνωσε η Κύπρος.

"Γιορτάζοντας σήμερα μαζί σας, στα αιματοβαμμένα χώματα της μαρτυρικής Κύπρου, την επέτειο των 200 ετών από την εθνεγερσία του 1821, με αφορμή την ιστορική Μάχη της Αγίας Νάπας, την 17η Μαρτίου 1826, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι ως Έλληνας, από εδώ βλέπω πλατύτερο τον τόπο μας και ακούω καθάρια και δυνατή, σαν ήχο προαιώνιας καμπάνας τη φωνή της πατρίδας", είπε ο κ. Παυλόπουλος.

Όπως ανέφερε, δανείστηκε τούτες τις σκέψεις και λέξεις από τον Γιώργο Σεφέρη, διαχρονικό και αυθεντικό - και γι αυτό οιονεί εθνικό αφηγητή της μακραίωνης ιστορίας της Κύπρου ως αναπόσπαστου τμήματος του ελληνισμού μέσα στις χιλιετίες. Θα `λεγα της Κύπρου, ως πανάκριβου, ιστορικώς, πετραδιού στο εθνικό διάδημα της πατρίδας μας, είπε, προσθέτοντας πως, "ξαναδιαβάζω λοιπόν ενώπιον σας και κατ ανάγκην επιλεκτικώς τον Γιώργο Σεφέρη".

Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως η Μάχη της Αγίας Νάπας την 17η Μαρτίου 1826 μας διδάσκει με αφετηρία την Κύπρο ότι, στους αγώνες για την ελευθερία, η οποία είναι βιωματική για εμάς τους Έλληνες, αφού μόνο ελεύθεροι μπορούμε να υπερασπισθούμε την αξία μας και να αναπτύξουμε την προσωπικότητα μας, η Ελλάδα είναι μία ενιαία και αδιαίρετη, τονίζοντας πως ο ελληνισμός στις κρίσιμες ώρες τηρεί στο ακέραιο το καθήκον της αρραγούς ενότητας. Είναι τότε, ανέφερε, που ακόμη και η θάλασσα δεν χωρίζει τις στεριές, μα γίνεται το υγρό στοιχείο που ανοίγει διαύλους για την υπεράσπιση της πατρίδας.

"Η εθνεγερσία του 1821, διακόσια χρόνια μετά, συνεχίζεται εδώ, στη μαρτυρική Κύπρο. Και θα συνεχίζεται έως ότου απελευθερωθεί από τον τουρκικό ζυγό το τελευταίο υπόδουλο τμήμα του ελληνισμού", είπε.

Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε, τέλος, την ευγνωμοσύνη του γιατί του δόθηκε για ακόμα μια φορά η ευκαιρία να προσκυνήσει τα "άγια χώματα της Κύπρου" και ν` αναλογιστεί και το δικό του χρέος ως Έλληνας απέναντι της.

Διαβάστε επίσης:

ΕΟΔΥ: Προκήρυξη για 200 προσλήψεις σε 50 Κινητές Ομάδες Υγείας

Δένδιας σε ΥΠΕΞ Βόρειας Μακεδονίας: Τηρήστε τη συμφωνία των Πρεσπών