Skip to main content
ΚΟΣΜΟΣ

Κριτική κατά 9 ευρωπαϊκών ηγετών από το Συμβούλιο της Ευρώπης - "Μην πολιτικοποιείτε τα ανθρώπινα δικαιώματα"

συμβούλιο της ευρώπης
 clock 19:46 | 25/05/2025
writer icon newsroom ekriti.gr

Το Συμβούλιο της Ευρώπης, που αποτελεί τον κορυφαίο φορέα ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ευρώπης, άσκησε κριτική σε εννέα κυβερνήσεις που έχουν ζητήσει την επανεξέταση της ερμηνείας της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα για θέματα μετανάστευσης, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Guardian.

Ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Αλέν Μπερσέ, τάχθηκε κατά της "πολιτικοποίησης" του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μετά την δημοσιοποίηση επιστολής που συνέταξαν η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι και η Δανή ομόλογός της Μέτε Φρέντερικσεν, και συνυπέγραψαν άλλοι 9 πολιτικοί ηγέτες, ζητώντας να ανοίξει μια "ανοιχτόμυαλη συζήτηση" σχετικά με την ερμηνεία της ΕΣΔΑ.

Οι εννέα υπογράφοντες, στους οποίους περιλαμβάνονταν οι ηγέτες της Αυστρίας, του Βελγίου, της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Εσθονίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας και της Πολωνίας, δήλωσαν ότι οι κυβερνήσεις χρειάζονται μεγαλύτερα περιθώρια για να αποφασίζουν πότε θα απελαύνουν αλλοδαπούς που βαρύνονται με σοβαρά ποινικά αδικήματα και να παρακολουθούν τις κινήσεις τους όταν δεν μπορούν να τους απελάσουν, καθώς και για να αντιμετωπίσουν ξένα κράτη που επιδιώκουν να αποσταθεροποιήσουν χώρες στέλνοντας μετανάστες στα σύνορά τους. "Αυτό που κάποτε ήταν σωστό μπορεί να μην είναι η σωστή απάντηση του αύριο", αναφέρει η επιστολή.

 

 

Σε κοινές δηλώσεις της με την Φρέντερικσεν στη Ρώμη την περασμένη εβδομάδα, η Τζόρτζια Μελόνι είπε ότι το κύριο πρόβλημα είναι  ότι οι χώρες δεν μπορούν να απελάσουν "μετανάστες πολίτες που είχαν διαπράξει σοβαρά εγκλήματα".

Απαντώντας το Σάββατο, ο επικεφαλής του Συμβουλίου της Ευρώπης Αλέν Μπερσέ, πρώην υπουργός της ελβετικής κυβέρνησης, αμφισβήτησε τις κυβερνήσεις που είχαν αμφισβητήσει την εφαρμογή της ΕΣΔΑ.

 

"Η συζήτηση είναι υγιής, αλλά η πολιτικοποίηση του δικαστηρίου όχι", έγραψε σε δήλωσή του. "Σε μια κοινωνία που διέπεται από το κράτος δικαίου, καμία δικαστική εξουσία δεν πρέπει να δέχεται πολιτικές πιέσεις. Οι θεσμοί που προστατεύουν τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα δεν μπορούν να υποκύπτουν στις πολιτικές θέσεις. Αν το κάνουν, κινδυνεύουμε να διαβρώσουμε την ίδια τη σταθερότητα που χτίστηκαν για να εξασφαλίσουν".

Ο Μπερσέ πρόσθεσε ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι το μόνο διεθνές δικαστήριο που εκδικάζει παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον ρωσικό επιθετικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας. "Αυτό δεν πρέπει ποτέ να υπονομεύεται", είπε.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης, το οποίο ιδρύθηκε το 1949 κατά την περίοδο της μεταπολεμικής συμφιλίωσης και το οποίο είναι ανεξάρτητο από την ΕΕ, έχει 46 χώρες μέλη που έχουν υπογράψει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με έδρα το Στρασβούργο, αποφασίζει για το αν οι κυβερνήσεις τηρούν τις υποχρεώσεις τους βάσει της σύμβασης.

Το δικαστήριο έχει αποφανθεί κατά της Ιταλίας σε μια σειρά υποθέσεων μετανάστευσης, συμπεριλαμβανομένης μιας υπόθεσης του 2016 όπου Τυνήσιοι που εγκατέλειψαν τη χώρα τους μετά την Αραβική Άνοιξη κρατήθηκαν σε κέντρο κράτησης στη Λαμπεντούζα πριν απελαθούν στην πατρίδα τους.

Το δικαστήριο έχει αποφανθεί κατά της Δανίας για το ζήτημα της οικογενειακής επανένωσης, συγκεκριμένα για μια υπόθεση του 2021 όπου διαπιστώθηκε ότι οι δανικές αρχές ότι αρνήθηκαν σε έναν Σύρο πρόσφυγα το δικαίωμά του σε οικογενειακή ζωή, αρνούμενοι στη σύζυγό του την άδεια να τον συναντήσει.

Περισσότερες από 30 υποθέσεις εκκρεμούν στο δικαστήριο κατά της Λετονίας, της Λιθουανίας και της Πολωνίας μετά από ισχυρισμούς για επαναπροωθήσεις στη Λευκορωσία με σκοπό να αποτραπεί η υποβολή αίτησης ασύλου σε αυτές τις χώρες.

Για παράδειγμα, αυτή την περίοδο το δικαστήριο εξετάζει την υπόθεση 26 Ιρακινών υπηκόων κουρδικής καταγωγής που ισχυρίζονται ότι οι λετονικές αρχές τους ανάγκασαν να επιστρέψουν στη Λευκορωσία χωρίς να εξετάσουν τα αιτήματά τους για άσυλο. Οι άνθρωποι, οι οποίοι σχεδόν όλοι έχουν σταλεί πίσω στο Ιράκ, λένε επίσης ότι τους αρνήθηκαν την πρόσβαση σε τροφή, στέγη ή νερό ενώ ήταν αποκλεισμένοι στο δάσος στα λετονο-λευκορωσικά σύνορα.

Τα κράτη της Βαλτικής και η Πολωνία κατηγορούν τη Λευκορωσία ότι χρησιμοποιεί τους μετανάστες ως όπλα, μεταφέροντας ανθρώπους από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική στην παραμεθόρια περιοχή, σε μια προσπάθεια αποσταθεροποίησης της ΕΕ. Λένε ότι αντιμετωπίζουν "υβριδικό πόλεμο" και ότι η σταθερότητα των κοινωνιών τους χρειάζεται μεγαλύτερη προτεραιότητα.

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανικά drones προσπάθησαν να καταρρίψουν το ελικόπτερο του Πούτιν πάνω από το Κουρσκ

Ο Φιντάν θα πάει στη Ρωσία τη Δευτέρα -Θα συζητήσει για την Ουκρανία και τη Συρία

 

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2025 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis