Κόσμος

Έκκληση του Πάπα Φραγκίσκου: Δείξτε αλληλεγγύη, ζούμε πρωτόγνωρες στιγμές

Πάπας Φραγκίσκος

 

Στα βιβλία της ιστορίας του μέλλοντος θα καταγραφεί η σημερινή λειτουργία του Πάσχα για την Καθολική εκκλησία καθώς ο Πάπας Φραγκίσκος δεν απήθυνε απλώς το μήνυμα της Αναστάσεως Urbi et Orbi («προς την πόλη και τον κόσμο») από την άδεια από πιστούς Βασιλική του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό αλλά έστειλε σαφέστατο πολιτικό μήνυμα προς τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλώντας τους να επιδείξουν αλληλεγγύη σε μια κοσμοϊστορική συγκυρία χρησιμοποιώντας ακόμα και «καινούργια εργαλεία».

Ο Ποντίφικας στέλνοντας ένα διπλό μήνυμα, τόσο για τη σημασία και τη δύναμη της Ανάστασης του Κυρίου, αλλά και για τη δοκιμασία που περνάει η ανθρωπότητα τόνισε ότι «σήμερα, οι σκέψεις μου στρέφονται κατά πρώτο λόγο προς όσους έχουν πληγεί άμεσα από την πανδημία του κορωνοϊού: τους ασθενείς, τους νεκρούς και τα μέλη της οικογένειας τους που θρηνούν την απώλεια των αγαπημένων τους, χωρίς να μπορούν σε πολλές περιπτώσεις να τους αποχαιρετήσουν».

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο Πάπας Φραγκίσκος υπογράμμισε ότι «τις τελευταίες εβδομάδες οι ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων άλλαξαν ξαφνικά. Για πολλούς, η παραμονή στο σπίτι ήταν μια ευκαιρία να προβληματιστούν, να αποσυρθούν από τον ξέφρενο ρυθμό της ζωής, να μείνουν με τους αγαπημένους τους και να απολαύσουν την παρέα τους. Ωστόσο, για πολλούς, αυτή είναι μια περίοδος ανησυχίας για ένα αβέβαιο μέλλον, για θέσεις εργασίας που κινδυνεύουν και για άλλες συνέπειες της τρέχουσας κρίσης».

Για να αντιμετωπιστούν αυτές οι συνέπειες ο Ποντίφικας απήθυνε με δραματικό τρόπο έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων «ανάμεσα στις περιοχές του πλανήτη που πλήττονται βρίσκεται και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αυτή η αγαπημένη ήπειρος μπόρεσε ξανά να ανυψωθεί, χάρη σε ένα πνεύμα αλληλεγγύης που της επέτρεψε να ξεπεράσει τις αντιξοότητες του παρελθόντος. Είναι πιο επείγον από ποτέ, ειδικά υπό τις παρούσες συνθήκες, οι αντιπαλότητες του παρελθόντος να μην γίνουν ισχυρές. Όλοι οι Ευρωπαίοι πρέπει να θυμούνται ότι είναι μέλη μιας οικογένειας και αλληλοϋποστηρίζονται. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει επί του παρόντος μια πρωτόγνωρη πρόκληση, από την οποία θα εξαρτηθεί όχι μόνο το μέλλον της, αλλά το μέλλον ολόκληρου του κόσμου. Ας μην χάσουμε την ευκαιρία να δώσουμε περαιτέρω αποδείξεις αλληλεγγύης, ακόμα και με καινοτόμες λύσεις».

Κόσμος

Ερντογάν: Παραλήρημα για την καταδίκη από τον ΟΗΕ: «Δέχθηκαν την ελληνική μαύρη προπαγάνδα»!

ερντογάν κατεχόμενα

Με παραληρηματικού χαρακτήρα ανακοίνωση απάντησε η Άγκυρα το βράδυ της Παρασκευής, στην ομόφωνη και κατηγορηματική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, που καταδίκασε τις προκλήσεις Ερντογάν-Τατάρ στην επέτειο της εισβολής στην Κύπρο,  με την ανακοίνωση του ανοίγματος  μέρους της Αμμοχώστου. 

«Απορρίπτουμε την δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας», αναφέρεται σε δισέλιδη ανακοίνωση που εκδόθηκε το βράδυ της Πέμπτης από το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας. Μάλιστα, στην ανακοίνωση αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «τέτοιες δηλώσεις βασίζονται στην μαύρη προπαγάνδα και τους αβάσιμους ισχυρισμούς της ελληνικής και της ελληνοκυπριακής πλευράς, ότι η Αμμόχωστος δεν είναι έδαφος της ΤΔΒΚ (σ.σ του ψευδοκράτους των Κατεχομένων), ότι η ΤΔΒΚ θα φέρει εποίκους στην περιοχή που «ανοίγει» και ότι θα υφαρπάξει περιουσίες».

Μάλιστα, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας επιχειρεί να παρουσιάσει την επέκταση του ανοίγματος -μέσω του αποχαρακτηρισμού του από στρατιωτική ζώνη- περιοχών της Αμμοχώστου, ως μία πράξη... καλής θέλησης, με τον ισχυρισμό ότι δεν παραβιάζονται οι προηγούμενες αποφάσεις του Σ.Α του ΟΗΕ από τις τουρκοκυπριακές Αρχές.

Η τουρκική πλευρά επαναλαμβάνει την «δέσμευση» Ερντογάν ότι το «πιλοτικό» -όπως το χαρακτηρίζει- άνοιγμα της Αμμοχώστου δεν πρόκειται να βλάψει τα συμφέροντα των Ελληνοκυπρίων ιδιοκτητών που έχουν στερηθεί τις περιουσίες τους επί 47 χρόνια, υπό την προϋπόθεση ότι θα προσσφύγουν σε τουρκοκυπριακή Επιτροπή, αναγνωρίζοντας έτσι εμμέσως πλην σαφώς την δικαιοδοσία του ψευδοκράτους. 

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι με το άνοιγμα των Βαρωσίων δεν παραβιάζονται ούτε δικαιώματα ιδιοκτησίας ούτε τα ψηφίσματα ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ούτε το διεθνές δίκαιο. 

Επισήμανε δε ότι όλες οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν, όχι μόνο του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και των ΗΠΑ, της Μεγάλης Βρετανίας, ακόμα και της Ρωσίας, γίνονται επειδή δε θέλει κανένας το τουρκοκυπριακό κράτος να αναγνωριστεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μισέλ: Οι ανακοινώσεις Ερντογάν για άνοιγμα των Βαρωσίων αυξάνουν τις εντάσεις

Κυπριακό: Οι ΗΠΑ λένε «όχι» στη δημιουργία των δύο κρατών

Μέρκελ: Ίσες αποστάσεις για τις προκλήσεις Ερντογάν στην Κύπρο