Κόσμος

Κορωνοϊός - Financial Times: Η ΕΕ κινδυνεύει να «χάσει» την Ιταλία

Ιταλία κορωνοϊος μεσίστιες σημαίες

Πολύπλευρες είναι οι διαστάσεις της πανδημίας του κορωνοϊού και αυτό «καθρεφτίζεται» στην Ιταλία. Πέρα από τα θύματα και την ανυπολόγιστη τραγωδία, στη γείτονα ενισχύονται οι φωνές των ευρωσκεπτικιστών, καθώς η κρίση διχάζει και πάλι την Ευρώπη ως προς την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της.

Όπως γράφουν οι Financial Times, ακόμη και στους κόλπους των πλέον φιλοευρωπαϊκών κομμάτων υπάρχουν φωνές, που αναρωτιούνται γιατί να μένει η χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Καθώς η χώρα βιώνει την πιο επώδυνη κρίση από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο με περισσότερους από 15.000 θανάτους από τον κορωνοϊό και με την οικονομία σε άνευ προηγουμένου ύφεση, η φιλοευρωπαϊκή ελίτ στην Ιταλία αισθάνεται πως η ΕΕ έχει εγκαταλείψει στη μοίρα της τη χώρα.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα, το 67% των συμμετεχόντων δήλωσε πως θεωρεί τη συμμετοχή στην Ένωση μειονέκτημα για τη χώρα. Το ποσοστό ήταν 47% τον Νοέμβριο του 2018. Ο Ντόναλντ Τουσκ, πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σχολίασε στους FT πως η κατάσταση σήμερα είναι πολύ πιο ανησυχητική απ' ό,τι ήταν κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους, τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά.

Όπως επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές, υπήρχε έως και πριν από λίγο καιρό η αίσθηση ότι οι αντιευρωπαϊκές δυνάμεις περιθωριοποιούνται. Τώρα έρχονται στο προσκήνιο με μεγαλύτερη δυναμική από ποτέ.

Εάν επιμείνει η ατολμία και ο διχασμός στην αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών, τότε, όπως προειδοποιούν και οι FT, η ΕΕ μπορεί τελικά να «χάσει» την Ιταλία.

Κόσμος

ΗΠΑ: Ο Μάρκ Έσπερ αποσύρει από την Ουάσινγκτον τους στρατιώτες

Μνημείο Λίνκολν στρατός ΗΠΑ

Το Πεντάγωνο θα αποσύρει τους εναπομείναντες 900 στρατιώτες που είχαν σταλεί στην Ουάσινγκτον για να συμμετάσχουν ενδεχομένως στην αντιμετώπιση ταραχών και αναμένεται ότι θα αρχίσουν να επιστρέφουν στις βάσεις τους, ανέφερε ένας Αμερικανός αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters.

Η πηγή αυτή, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε ότι ο υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ πήρε αυτήν την απόφαση και ότι οι στρατιώτες θα επιστρέψουν στο Φορτ Μπραγκ της Βόρειας Καρολίνας και το Φορτ Ντραμ της Νέας Υόρκης.

Οι στρατιώτες δεν αναπτύχθηκαν στην Ουάσινγκτον αλλά βρίσκονταν εκεί σε επιφυλακή, για την περίπτωση που χρειαζόταν να επέμβουν.

Την Πέμπτη το Πεντάγωνο διέταξε περίπου 700 στρατιώτες της 82ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας να επιστρέψουν στο Φορτ Μπραγκ.

Ο αξιωματούχος είπε ότι ελήφθη η απόφαση να σταλούν οι στρατιώτες στις βάσεις τους επειδή έχουν ήδη φτάσει στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα αρκετοί άνδρες της Εθνοφρουράς. Στην πόλη ή καθ’ οδόν προς αυτήν βρίσκονται περίπου 5.000 Εθνοφρουροί για να βοηθήσουν τις τοπικές δυνάμεις επιβολής της τάξης.

Όπως και άλλες πόλεις σε όλες τις ΗΠΑ, στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα οργανώνονται εδώ και μία εβδομάδα διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βίας και του ρατσισμού, με αφορμή τον θάνατο του 46χρονου Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη.

Καταστήματα και γραφεία στην Ουάσινγκτον και τη γύρω περιοχή βανδαλίστηκαν και λεηλατήθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο, μετά τις ειρηνικές διαδηλώσεις, αναγκάζοντας τη δήμαρχο Μιούριελ Μπάουζερ να επιβάλει απαγόρευση της κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες, την Δευτέρα και την Τρίτη.