Κόσμος

Ισραηλινός στρατός: Η Τουρκία στη λίστα κινδύνου για τη χώρα

τουρκία

Στη λίστα των κινδύνων που καλείται να λάβει υπόψιν του το Ισραήλ μέσα στο 2020 συμπεριλαμβάνεται για πρώτη φορά η Τουρκία, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (IDF).

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Times of Israel, αν και στην αξιολόγηση που παρουσιάζεται κάθε χρόνο στους ισραηλινούς υπεύθυνους για τη λήψη αποφάσεων ο στρατός δεν βλέπει άμεση αντιπαράθεση με την Τουρκία στην εκκίνηση το 2020, οι όλο και πιο επιπόλαιες ενέργειες Άγκυρας στην περιοχή, την κατέστησαν έναν από τους κορυφαίους κινδύνους για παρακολούθηση για τα επόμενα χρόνια.

«Η αξιολόγηση δεν περιγράφει συγκεκριμένη απειλή από την Τουρκία έναντι του Ισραήλ, αλλά μάλλον αναδεικνύει ότι οι πολιτικές που ακολουθεί ο Ερντογάν, του οποίου το ισλαμικό κόμμα είναι σύμμαχος με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, βρίσκεται πίσω από τον λόγο ανησυχίας.

«Τους τελευταίους μήνες, η Άγκυρα εντείνει τον επεκτατισμό της, πραγματοποιώντας στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία και προτείνοντας τη δημιουργία αγωγού στη Λιβύη, παρά το γεγονός ότι αυτό πιθανόν θα παραβιάζει τα χωρικά ύδατα της συμμάχου του Ισραήλ, Ελλάδας», σημειώνει η Times of Israel.
Έχει πάντως ενδιαφέρον, όπως μεταδίδει το sigmalive.com  ότι στην φωτογραφία του συγκεκριμένου άρθρου εμφανίζεται η χειραψία του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Πρόεδρο του Ιράν Χασάν Ροχανί.

Κόσμος

Αφρική: Στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος

Συνεχίζοντας την ιεραποστολική του περιοδεία στην Ιερά Επισκοπή Μαλάουι, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, συνοδευόμενος από τον Σεβασμ. Μητροπολίτη Αξώμης κ. Δανιήλ και τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Μαλάουι κ. Φώτιο, αφίχθη στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως, στην περιοχή Μπαγιάνι της πόλεως Μπλαντάϊρ, όπου έτυχε ενθουσιώδους υποδοχής από πλήθος Μαλαουιανών πιστών, οι οποίοι «έλαβον τα βαΐα  των φοινίκων και εξήλθον εις υπάντησιν» του πνευματικού τους Πατέρα.

Ο Πατριάρχης, αφού ευλόγησε το πλήθος των πιστών χριστιανών, ανήλθε στον Αρχιερατικό Θρόνο όπου τελέσθηκε πανηγυρική Δοξολογία επί τη αφίξει Του. Επακολούθησαν οι προσφωνήσεις του προϊστάμενου του Ναού  Αιδεσιμ. Πρωτ. π. Νικοδήμου και του Θεοφιλ. Επισκόπου Μαλάουι κ. Φωτίου. 

Κατόπιν, μετά το πέρας της Δοξολογίας, τελέσθηκε από τον Μακαριώτατο η Ενθρόνιση στην ιεραποστολή του Θεοφιλ. Επισκόπου  Μαλάουι κ. Φωτίου. Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη του Πατριάρχου στους χώρους των σχολείων πέριξ του Ναού, στα οποία φοιτούν 500 παιδιά και στο χώρο των καθημερινών συσσιτίων της Ενορίας. 

Στη συνέχεια, ο Πατριάρχης και η συνοδεία Του αναχώρησαν για τον Ι. Ν. Αγίας Τριάδος, όπου γενομένης υποδοχής επακολούθησε Ιερατική Σύναξη του Κλήρου της Επισκοπής, προς τον οποίο ο Μακαριώτατος έδωσε κατάλληλες συμβουλές και κατευθύνσεις για την καλύτερη απόδοση της ποιμαντικής διακονίας τους, προτρέποντάς τους να μιμηθούν τον μεγάλο Άγιο του αιώνα μας Νεκτάριο Επίσκοπο Πενταπόλεως, του οποίου τα 100 χρόνια από την οσιακή κοίμηση εορτάζει κατά τρέχον έτος ο Αλεξανδρινός Θρόνος.

 Ακολούθως, μετά το πέρας της Συνάξεως, ο Πατριάρχης μετέβη στην περιοχή Νιαμπάντουε, όπου τελέστηκε η Ακολουθία του Αγιασμού, για τον εγκαινιασμό των κτηριακών εγκαταστάσεων και των νέων γραφείων της Ιεράς Επισκοπής Μαλάουι.  

Την επομένη ημέρα, Κυριακή 16η Φεβρουαρίου, Μακαριώτατος Πατριάρχης ιερούργησε στον Ιερό Κοινοτικό Ναό Αγίου Νεκταρίου Επισκόπου Πενταπόλεως, όπου έτυχε θερμότατης υποδοχής από σύσσωμη την Ελληνική παροικία της πόλεως.

Στην Θεία Λειτουργία παρευρέθη ο Εξοχ. Πρέσβυς της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου κ. Hassan Shawky.

Προ της απολύσεως, ο Πρόεδρος της Εκκλησιαστικής  Επιτροπής  του Ναού κ. Ιωάννης Σκορδής καλωσόρισε με θερμά λόγια τον Πατριάρχη, ενώ στη συνέχεια επιχώριος Επίσκοπος κ. Φώτιος δώρισε εικόνα του Αγίου Νεκταρίου, σε ανάμνηση των εορταστικών εκδηλώσεων προς τιμήν του.

Ο Μακαριώτατος ανακοίνωσε πως από το Μαλάουι και από την καρδιά της Αφρικής, ξεκινούν οι εκδηλώσεις του Αλεξανδρινού Θρόνου που θα επεκταθούν σε ολόκληρη την Ήπειρο, για την ανάδειξη της αγιασμένης μορφής του Προστάτη του Πατριαρχείου μας. Ευχαρίστησε δε τον Ελληνικό Ορθόδοξο τηλεοπτικό σταθμό 4E και για την κάλυψη της ιεραποστολικής περιοδείας του στην Αφρική. 

            Κατόπιν, έξωθεν του Ιερού Ναού, ο Πατριάρχης μαζί με τους Σεβασμιωτάτους Αρχιερείς, πραγματοποίησαν συμβολική δενδροφύτευση ελαιοδένδρων, τονίζοντας την ανάγκη ειρηνικής συνύπαρξης των λαών της γης και τον τερματισμό κάθε μορφής βίας, όπου και αν προέρχεται.