Skip to main content
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ - Γάζα: Την Κυριακή οι πρώτες απελευθερώσεις ομήρων, λέει ο Νετανιάχου

ομηροι
 clock 14:37 | 17/01/2025
writer icon newsroom ekriti.gr

Η απελευθέρωση των πρώτων ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας αναμένεται να ξεκινήσει την Κυριακή (19/1), μετά τη συμφωνία για κήρυξη εκεχειρίας στον θύλακα την οποία υπέγραψαν η Ισραήλ και η Χαμάς, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Υπό την προϋπόθεση της έγκρισης (της συμφωνίας) από το συμβούλιο ασφαλείας και την κυβέρνηση και την εφαρμογή της συμφωνίας, η απελευθέρωση των ομήρων θα πραγματοποιηθεί με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει σχεδιαστεί, βάσει του οποίου οι πρώτοι όμηροι θα αφεθούν ελεύθεροι την Κυριακή», ανέφερε η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με δύο πηγές που πρόσκεινται στη Χαμάς, στην πρώτη ομάδα ομήρων που θα αφεθούν ελεύθεροι περιλαμβάνονται τρεις γυναίκες στρατιώτες του Ισραήλ.

«Τρεις γυναίκες στρατιώτες του Ισραήλ ολοκληρώνουν την πρώτη ομάδα που θα αφεθεί ελεύθερη στην πρώτη φάση της συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων», επεσήμανε στο AFP από τις πηγές, ενώ διευκρίνισε ότι η συμφωνία για αυτό επετεύχθη «τις τελευταίες στιγμές (των συνομιλιών)».

Σε αντάλλαγμα το Ισραήλ δέχθηκε «να απελευθερώσει έναν σημαντικό αριθμό κρατουμένων», πρόσθεσε η ίδια πηγή. Οι λεπτομέρειες αυτές μένει να επιβεβαιωθούν από ισραηλινή πηγή.

Το συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ συνεδριάζει σήμερα για να εγκρίνει τη συμφωνία με τη Χαμάς για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, η οποία είναι προγραμματισμένο να τεθεί σε ισχύ την Κυριακή. Στη συνέχεια αυτή θα πρέπει να επικυρωθεί και από το υπουργικό συμβούλιο το οποίο πρόκειται να συσκεφθεί αργότερα σήμερα ή αύριο Σάββατο. Ο Νετανιάχου φαίνεται ότι θα πετύχει την έγκριση της συμφωνίας, παρά τις αντιθέσεις που έχουν εκφράσει ακροδεξιοί υπουργοί της κυβέρνησής του.

Παρά την ανακοίνωση της συμφωνίας, η οποία θα βάλει τέλος σε περισσότερους από 15 μήνες πολέμου, ο ισραηλινός στρατός συνέχισε τα αεροπορικά του πλήγματα εναντίον της Λωρίδας της Γάζας, με αποτέλεσμα περισσότεροι από 100 άνθρωποι να έχουν σκοτωθεί από την Τετάρτη, σύμφωνα με την υπηρεσία διάσωσης του θύλακα.

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι έπληξε περίπου «50 στόχους» σε διάστημα 24 ωρών.

Η συμφωνία, που επετεύχθη με τη μεσολάβηση του Κατάρ και των ΗΠΑ, προβλέπει μια πρώτη φάση διάρκειας έξι εβδομάδων στη διάρκεια των οποίων θα αφεθούν ελεύθεροι 33 όμηροι που κρατούνται στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου 2023 με αντάλλαγμα εκατοντάδες Παλαιστίνιους κρατούμενους στο Ισραήλ.

Στη διάρκεια αυτής της φάσης θα διεξαχθούν και οι διαπραγματεύσεις για το οριστικό τέλος του πολέμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τραμπ: Η συμφωνία στη Γάζα δεν θα κλεινόταν χωρίς εμένα -Το καλό που τους θέλω να τεθεί σε εφαρμογή πριν ορκιστώ

Σοκ στην Τουρκία: Τους 38 έφτασαν οι νεκροί από την κατανάλωση νοθευμένου αλκοόλ -26 διασωληνωμένοι

Εξερράγη πύραυλος Starship της SpaceX λίγο μετά την εκτόξευση -Αυτοσαρκάζεται ο Μασκ (βίντεο)

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2025 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis