Κόσμος

ΗΠΑ: Πώς ο κορωνοϊός ξεκλήρισε μια οικογένεια στο Νιου Τζέρσεϊ

κορωνοϊός-ΗΠΑ οικογένεια

Μία οικογένεια προσπαθεί να αφομοιώσει και να αποδεχθεί τρεις τραγωδίες, τρεις θανάτους που προκάλεσε ο νέος κορωνοϊός σε διάστημα λίγων ημερών. Την περασμένη Τετάρτη η 73χρονη Γκρέις Φούσκο έχασε τη ζωή της από τον Covid-19, όπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι «New York Times». Η Γκρέις ήταν η μητριαρχική φιγούρα μιας μεγάλης οικογένειας του Νιου Τζέρσεϊ. Είχε 11 παιδιά και 27 εγγόνια. Η Γκρέις απεβίωσε λίγες ώρες αφότου ο γιος της Κάρμιν Φούσκο και μέρες αφότου η κόρη της Ρίτα Τζάκσον έχασαν τη ζωή τους από τον νέο κορωνοϊό.

Συγγενής δήλωσε στην αμερικανική εφημερίδα ότι τέσσερα ακόμη παιδιά της Γκρέις νοσηλεύονται με συμπτώματα του Covid-19 και έως και 20 μέλη αυτής της μεγάλης οικογένειας βρίσκονται σε καραντίνα στα σπίτια τους.

«Εάν δεν είναι στον αναπνευστήρα, είναι στην καραντίνα. Είναι μια τραγωδία», δήλωσε εκπρόσωπος της οικογένειας στους Times της Νέας Υόρκης. «Δεν μπορούν να πενθήσουν και να αποχαιρετήσουν τους συγγενείς τους όπως θα ήθελαν», συμπλήρωσε.

Η μητριάρχης της οικογένειας Φούσκο
Η μητριάρχης της οικογένειας Φούσκο

Πώς ξεκίνησαν όλα; Κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα. Εκτιμάται ότι ο κορωνοϊός χτύπησε την οικογένεια Φούσκο σε ένα δείπνο που είχαν μαζευτεί όλα τα μέλη της οικογένειας. Σε αυτό το δείπνο πρέπει να ήρθαν σε επαφή με έναν άνδρα που είχε ήδη μολυνθεί από τον Covid-19. Αυτό πιστεύει και το δήλωσε στην εφημερίδα η επιθεωρήτρια Υγείας της πολιτείας του Νιου Τζέρσεϊ, Τζούντιθ Περσιτσίλι. «Το λέμε και το ξαναλέμε είναι ατομική ευθύνη του καθενός να αποφεύγει τις συναθροίσεις», είπε η επιθεωρήτρια.

Σε εθνικό επίπεδο στις ΗΠΑ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορωνοϊού είναι μέχρι στιγμής 8.317 και οι θάνατοι έφτασαν τους 147. Στο Νιου Τζέρσεϊ τα κρούσματα είναι 427 και οι νεκροί πέντε. Οι τρεις νεκροί ήταν μέλη μιας οικογένειας. 

Κόσμος

Η Κομισιόν προτείνει χορήγηση 585 εκατομμυρίων σε χώρες που φιλοξενούν Σύρους πρόσφυγες

συροι

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την αποδέσμευση ποσού ύψους 585 εκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη των Σύρων προσφύγων και των κοινοτήτων που τους φιλοξενούν.

Από τα χρήματα αυτά, τα 100 εκατομμύρια θα δοθούν στην Ιορδανία και τον Λίβανο, τις δύο χώρες που φιλοξενούν τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων στον κόσμο σε σύγκριση με τον πληθυσμό τους. Με τα υπόλοιπα 485 εκατομμύρια θα στηριχθούν οι πρόσφυγες στην Τουρκία και θα συνεχιστούν δύο μεγάλα ανθρωπιστικά προγράμματα της ΕΕ.

«Η ΕΕ στηρίζει με συνέπεια τους πρόσφυγες στην Τουρκία, τον Λίβανο και την Ιορδανία εδώ και πολλά χρόνια. Καθώς ο κορωνοϊός απειλεί τους πιο ευάλωτους, δεν μπορούμε να σταματήσουμε αυτή τη σωτήρια βοήθεια. Έχουμε δεσμευτεί να βοηθήσουμε τους Σύρους και τις χώρες που τους φιλοξενούν σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. Η ευρωπαϊκή ανθρωπιστική αρωγή θα βοηθήσει τα παιδιά να πάνε στο σχολείο και θα στηρίξει οικογένειες που έχουν ανάγκη», δήλωσε ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων Γιάνεζ Λέναρτσιτς.

Ο Επίτροπος Διεύρυνσης Όλιβερ Βάρχελι σχολίασε ότι καθώς δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα ο τερματισμός της κρίσης στη Συρία, είναι προς το συμφέρον την ΕΕ να αυξηθεί η στήριξη που παρέχει ώστε να ενισχυθούν οι πρόσφυγες και οι τοπικές κοινότητες που τους φιλοξενούν, «ιδίως στο τρέχον πλαίσιο της πανδημίας του κορωνοϊού».

Η πρόταση αυτή θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Από το 2011 μέχρι σήμερα, η ΕΕ και οι χώρες μέλη έχουν αποδεσμεύσει περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της κρίσης στη Συρία.