Κόσμος

Γερμανικό περιοδικό αναλύει για ποιους λόγους πρέπει να στηριχθεί η Ελλάδα στο Μεταναστευτικό

σκάφος με μετανάστες

Σε δημοσίευμά του, το γερμανικό περιοδικό Focus, αναφέρει ότι τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα ήταν ένας από τους κύριους προορισμούς για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στην Ευρώπη. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, περισσότεροι από 55.000 άνθρωποι έφτασαν στη χώρα μας μέσω θαλάσσης και πάνω από 14.000 μέσω των χερσαίων συνόρων με την Τουρκία. Οι περισσότεροι από αυτούς ήρθαν από τη Συρία, στη νότια Ασία και την Υποσαχάρια Αφρική για να γλιτώσουν από τη φτώχεια και τον πόλεμο. 

Επιπλέον, το δημοσίευμα αναφέρει ότι ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να θέσει το πρόβλημα υπό έλεγχο ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει «παραλύσει» μπροστά στην ανθρωπιστική αυτή κρίση.  Προσθέτει, μάλιστα, ότι δεν μένει πολύς χρόνος για την αντιμετώπιση μιας νέας κρίσης.

Σε συνέντευξή του στο Focus, o Γερμανός εμπειρογνώμονας σε θέματα μετανάστευσης Γκέραλντ Κνάους, παραθέτει τέσσερις λόγους για τους οποίους η ΕΕ πρέπει να δράσει άμεσα:

1. Η Ευρώπη ρισκάρει να χάσει την αξιοπιστία της

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί τον εαυτό της μία κοινότητα αξιών. Αυτό δημιουργεί δύο προσδοκίες: Πρώτον, ότι δεν γίνονται αποδεκτές μακροχρόνιες συνθήκες απάνθρωπης διαβίωσης στους καταυλισμούς και δεύτερον ότι χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία δεν πρέπει να διαχειριστούν μόνες τους αυτό το βάρος.

2. Περισσότεροι μετανάστες θα έρθουν στην Ευρώπη

Αν η ελληνική κυβέρνηση μετεγκαταστήσει τους πρόσφυγες στην ενδοχώρα χωρίς προφυλάξεις και χωρίς ένα καλά οργανωμένο σχέδιο, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει ανεπιθύμητες επιπτώσεις στο προσφυγικό.

3. Η συμφωνία με την Τουρκία κινδυνεύει να καταρρεύσει

«Πρέπει να προσέξουμε να μην καταρρεύσει η Συμφωνία», αναφέρει ο εμπειρογνώμονας.  Επιπλέον, εξηγεί ότι η συμφωνία ορίζει ότι η Ελλάδα μπορεί να στείλει πίσω όλους τους μετανάστες που έχουν έρθει παράνομα μέσω Τουρκίας στα ελληνικά νησιά από τον Μάρτιο του 2016 και δεν τους έχει χορηγηθεί άσυλο. Προσθέτει, μάλιστα, ότι η Τουρκία λαμβάνει επιπλέον οικονομική ενίσχυση ύψους έξι δισεκατομμυρίων ευρώ για τους πρόσφυγες. Εάν καταρρεύσει η συμφωνία, θα αυξηθεί η πιθανότητα για μια νέα προσφυγική κρίση στην Ευρώπη.

4. H πολιτική ασύλου της Ευρώπης φαντάζει ανούσια

Είναι ξεκάθαρο σε όλους όσους εμπλέκονται στο ζήτημα, ότι η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης έγινε μόνο με προσωρινές λύσεις. Για αυτό υπάρχει συζήτηση για την αναδιαμόρφωση του συστήματος Ασύλου. Ωστόσο, όπως αναφέρει ο Κνάους, «εάν η ΕΕ συνεχίσει να είναι αποστασιοποιημένη, αυτές οι προσπάθειες θα είναι άσκοπες».

Κόσμος

Ρωσία: Καταγγέλλει κυβερνοεπιθέσεις «από ξένες χώρες»

εκλογές κάλπη

H ρωσική εκλογική επιτροπή κατήγγειλε σήμερα κυβερνοεπιθέσεις «από το εξωτερικό» σε βάρος των υποδομών της, τη δεύτερη ημέρα της ψηφοφορίας στις βουλευτικές εκλογές στη Ρωσία, οι οποίες ολοκληρώνονται αύριο.

Οι εκλογικές αρχές έκαναν γνωστό ότι υπέστησαν «τρεις (οργανωμένες) κυβερνοεπιθέσεις», «από ξένες χώρες». Δύο επιθέσεις επικεντρώθηκαν στο να σκανάρουν τον ιστότοπο της ρωσικής Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής για τυχόν αδυναμίες και το τρίτο περιστατικό ήταν μια επίθεση άρνησης εξυπηρέτησης (DDoS).

«Η επίθεση ήταν αρκετά ισχυρή», εξήγησε ένας αξιωματούχος της εκλογικής επιτροπής, ο Αλεξάντρ Σοκόλτσουκ, όπως μεταδίδουν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, διαβεβαιώνοντας πως κι άλλες επιθέσεις «προετοιμάζονται» για αύριο.

Ο ίδιος δεν διευκρίνισε ποιες χώρες κατηγορούνται για την επίθεση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Κρήτη - κορωνοϊός: Μαθητές δημοτικού χάνουν τη χρονιά λόγω αρνητών γονέων

Ηράκλειο: "Ξεσηκωμός" για ενδεχόμενη παραχώρηση του "Νίκος Καζαντζάκης" στο ΤΑΙΠΕΔ

Κρήτη: To γλέντι είχε κακή κατάληξη μετά τις μπαλωθιές

ESPA BANNER