Κόσμος

Γερμανία: Ο Σουλτς απευθύνει έκκληση στο κόμμα του και στη Μέρκελ για συμβιβασμούς

merkel-schulz-708_3.jpg

Ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) της Γερμανίας κάλεσε τα μέλη του κόμματός του να δείξουν ετοιμότητα για συμβιβασμό όταν θα ψηφίσουν για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με τη συντηρητική ένωση της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ.
Ο Μάρτιν Σουλτς υποσχέθηκε στα μέλη του κόμματός του ότι θα διεξαχθεί ψηφοφορία για την έγκριση οποιασδήποτε απόφασης για έναν νέο, τετραετή «μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό» με τους συντηρητικούς, εξαρτώντας τόσο τη δική του όσο και τη σταδιοδρομία της Μέρκελ από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

«Πρέπει να πείσω τα 440.000 μέλη του κόμματος», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD προτού αναχωρήσει για τις απογευματινές συνομιλίες με τους συντηρητικούς ομολόγους του, και απηύθυνε μια προειδοποίηση προς τη Μέρκελ και τον Χορστ Ζεεχόφερ, ηγέτη των συντηρητικών της Βαυαρίας.
«Οπωσδήποτε είμαστε έτοιμοι να συμβιβαστούμε. Αλλά αναμένουμε επίσης από τους συντηρητικούς να μετακινηθούν», είπε, προφανώς στην προσπάθεια να επισείσει την απειλή ενός βέτο από τα μέλη του κόμματος ώστε να εξασφαλίσει παραχωρήσεις από ένα απρόθυμο συντηρητικό στρατόπεδο.

Ενόσω μιλούσε η Μέρκελ και ο Ζεεχόφερ είχαν συνομιλίες πρόσωπο με πρόσωπο προετοιμαζόμενοι για την άφιξη του Σουλτς. Τα δύο στρατόπεδα ευελπιστούν να καταλήξουν σε μια τελική συμφωνία μέχρι την ερχόμενη Κυριακή, κάτι που θα επιτρέψει τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης έως το Πάσχα.
Τα μέλη του SPD δεν είναι ικανοποιημένα με το προσχέδιο συμφωνίας με τους συντηρητικούς, κυρίως όσον αφορά το θέμα των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης και την οικογενειακή επανένωση των προσφύγων, όπου η ριζοσπαστική πτέρυγα της νεολαίας “Jusos” θέλει μια πιο γενναιόδωρη στάση από την πλευρά της Γερμανίας.

Σε μια ένδειξη ότι ακόμη και οι πιο σκληροπυρηνικοί από τους συντηρητικούς ανησυχούν για το ενδεχόμενο ενός βέτο από τα μέλη του SPD στη συμφωνία, ένα υψηλόβαθμό στέλεχος των Βαυαρών συντηρητικών κάλεσε το SPD να καταθέσει προτάσεις για την οικογενειακή επανένωση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχει περιθώριο για συμβιβασμό.

Κόσμος

Κορωνοϊός: Νέο εμβόλιο ειδικό για τη μετάλλαξη Δέλτα ετοιμάζουν επιστήμονες της Οξφόρδης

εμβολιο

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης -οι ίδιοι που βρίσκονται πίσω από το εμβόλιο Covid-19 της AstraZeneca- άρχισαν να αναπτύσσουν ένα νέο εμβόλιο ειδικά κατά του στελέχους Δέλτα του κορωνοϊού. Η εργασία τους βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο και το εμβόλιο ουσιαστικά θα αποτελεί μια τροποποίηση του αρχικού εμβολίου που είχαν δημιουργήσει.

Μια πηγή σχετική με θέμα δήλωσε στη βρετανική «Ιντιπέντεντ» ότι η ανάπτυξη μιας νέας εκδοχής του εμβολίου γίνεται εν μέσω αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού και των θανάτων στη Βρετανία, «προκειμένου να υπάρχει κάτι στο ράφι έτοιμο για μαζική παραγωγή, αν χρειαστεί». Δεν διευκρινίστηκε σε πόσο χρόνο θα είναι έτοιμο το εμβόλιο.

Δεν είναι επίσης σαφές αν το νέο εμβόλιο έχει να κάνει και με την εμφάνιση στη χώρα της νέας παραλλαγής Δέλτα+ (Delta Plus) που σταδιακά κερδίζει έδαφος και η οποία φαίνεται να είναι κάπως πιο μεταδοτική (κατά 10% έως 15% σύμφωνα με αρχικές εκτιμήσεις) από την «κανονική» Δέλτα. Στις αρχές Οκτωβρίου σχεδόν το 10% των νέων κρουσμάτων στην Αγγλία οφείλονταν στη Δέλτα+.

Ο Έλληνας καθηγητής βιολογίας Άρης Κατζουράκης του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ανέφερε ότι αν η εκτίμηση περί μεγαλύτερης κατά 10-15% μεταδοτικότητας επιβεβαιωθεί, τότε η Δέλτα+ (γνωστή και ως μετάλλαξη ΑΥ.4.2) «θα επικρατήσει τελικά».

Εν όψει και των ολοένα αυξανόμενων αναγκών διεθνώς για τη διενέργεια τρίτης ενισχυτικής δόσης, οι ερευνητές της Οξφόρδης εκτίμησαν ότι δεν θα είναι δύσκολο να κάνουν τις αναγκαίες τροποποιήσεις, ώστε το νέο εμβόλιο να εστιάσει στο στέλεχος Δέλτα. Η εταιρεία Pfizer έχει ήδη ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να αναπτύξει ένα εμβόλιο που θα στοχεύει στη Δέλτα, ενώ και η Moderna έχει δηλώσει ότι θα μπορούσε εύκολα να αναπροσαρμόσει το δικό της εμβόλιο, προκειμένου να καλύψει νέες παραλλαγές του κορωνοϊού.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Κορωνοϊός: Χωρίς εμβόλιο οι άνθρωποι θα μολύνονται ξανά από τον κορωνοϊό κάθε 16 μήνες

Λουμπούνης - Κορωνοϊός: Τρεις στους τέσσερις Κρητικούς είναι θωρακισμένοι

Ιδρυμα Γκέιτς: Θα χρηματοδοτήσει την πρόσβαση των φτωχών χωρών

ESPA BANNER