Η υπηρεσία του ΟΗΕ για του Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) ανακοίνωσε μέσω του επικεφαλής της ότι πλέον το Ισραήλ της απαγορεύει επισήμως να παραδίδει επισιτιστική βοήθεια στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.
«Παρά την τραγωδία που εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας, οι ισραηλινές αρχές ενημέρωσαν τον ΟΗΕ ότι δεν θα εγκρίνουν πλέον την είσοδο άλλων επισιτιστικών κομβόι της UNRWA στο βόρειο τμήμα» της Λωρίδας της Γάζας, έγραψε χθες Κυριακή ο Φιλίπ Λαζαρινί στο Χ, υπογραμμίζοντας ότι η υπηρεσία παραμένει «η βασική γραμμή ζωής για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες».
📍# Gaza: as of today, @UNRWA, the main lifeline for #Palestine Refugees, is denied from providing lifesaving assistance to northern Gaza.
Despite the tragedy unfolding under our watch, the Israeli Authorities informed the UN that they will no longer approve any @UNRWA food… pic.twitter.com/lfp9xRQuh1
— Philippe Lazzarini (@UNLazzarini) March 24, 2024
«Αυτό είναι εξωφρενικό και καθιστά σκόπιμη την παρεμπόδιση της σωτήριας βοήθειας κατά τη διάρκεια ενός ανθρωπογενούς λιμού. Αυτοί οι περιορισμοί πρέπει να αρθούν», έγραψε ο Philippe Lazzarini.
Προειδοποίησε ότι η κίνηση αυτή θα επιταχύνει τον ερχομό της πείνας στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας και δήλωσε ότι «πολλοί περισσότεροι θα πεθάνουν από πείνα, αφυδάτωση».
Εντείνεται ο κίνδυνος του λιμού
Ουσιαστικά η UNRWA δεν έχει καταφέρει να διανείμει βοήθεια σε αυτό το σημείο της Γάζας, όπου εντείνεται ο κίνδυνος του λιμού, από τις 29 Ιανουαρίου, διευκρίνισε η εκπρόσωπός της Ζουλιέτ Τούμα. Αντιθέτως, μπορεί να συνεχίσει τις δραστηριότητές της στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα.
Ο λιμός είναι πιθανό να εμφανιστεί μέχρι τον Μάιο στη βόρεια Γάζα και θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον θύλακα μέχρι τον Ιούλιο, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο παγκόσμιος παρατηρητής της πείνας, γνωστός ως Ολοκληρωμένη Ταξινόμηση Φάσεων Επισιτιστικής Ασφάλειας (IPC).
Η IPC ανέφερε ότι το 70% των ανθρώπων σε τμήματα της βόρειας Γάζας υποφέρουν από το πιο σοβαρό επίπεδο έλλειψης τροφίμων, υπερτριπλάσιο του ορίου του 20% για να θεωρηθεί λιμός. Συνολικά, 1,1 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι στη Γάζα, περίπου ο μισός πληθυσμός, αντιμετώπιζαν «καταστροφικές» ελλείψεις τροφίμων.
«Στερούν την πιθανότητα επιβίωσης»
«Η παρεμπόδιση της UNRWA να προσφέρει τρόφιμα ουσιαστικά σημαίνει στέρηση της πιθανότητας επιβίωσης σε ανθρώπους που πεινούν», αντέδρασε ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, ο οποίος ζήτησε από το Ισραήλ να αναθεωρήσει «επειγόντως» την απόφαση αυτή.
«Τα επίπεδα της πείνας είναι οξυμένα. Όλες οι προσπάθειες για την παράδοση τροφίμων όχι μόνο θα πρέπει να επιτραπούν, αλλά θα πρέπει να υπάρξει άμεση επιτάχυνση των παραδόσεων τροφίμων», ανέφερε.
Blocking @UNRWA from delivering food is in fact denying starving people the ability to survive. This decision must be urgently reversed. The levels of hunger are acute. All efforts to deliver food should not only be permitted but there should be an immediate acceleration of food… https://t.co/JxuipvVK41
— Tedros Adhanom Ghebreyesus (@DrTedros) March 24, 2024
«Η UNRWA εδώ και καιρό αρνούνταν» να συμμετάσχει «στη διανομή βοήθειας στο βόρειο τμήμα της Γάζας», απάντησε σήμερα η Cogat, η υπηρεσία του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας αρμόδια για τις πολιτικές δραστηριότητες στα παλαιστινιακά εδάφη.
Η Cogat ισχυρίστηκε, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ότι «εργάζεται με ανθρωπιστικούς οργανισμούς και άλλες υπηρεσίας του ΟΗΕ ώστε να ανοίξει ο δρόμος σε μεγάλες ποσότητες βοήθειας» για τη βόρεια Γάζα.
«Στη διάρκεια του προηγούμενου μήνα περισσότερα από 350 φορτηγά με επισιτιστική και άλλη βοήθεια» κατάφεραν να εισέλθουν στον τομέα, σημείωσε η Cogat.
«Ακόμη ένα καρφί στο φέρετρο»
Το Ισραήλ κατηγορεί την UNRWA ότι έχει προσλάβει «περισσότερους από 450 τρομοκράτες» στη Γάζα και καταγγέλλει ότι 12 από τους εργαζόμενους στην υπηρεσία ενεπλάκησαν άμεσα στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, η οποία κόστισε τη ζωή σε περίπου 1.160 ανθρώπους, κυρίως αμάχους.
Η υπηρεσία, που διαθέτει περίπου 3.000 εργαζόμενους στις κατεχόμενες παλαιστινιακές περιοχές, την Ιορδανία, τη Συρία και τον Λίβανο, απέπεμψε τους εργαζόμενους που κατηγορήθηκαν για εμπλοκή στην επίθεση αυτή.
Όμως περίπου 15 χώρες, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ, ανέστειλαν στα τέλη Ιανουαρίου τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας έπειτα από τις ισραηλινές καταγγελίες. Έκτοτε πολλές έχουν επαναλάβει τις δωρεές τους στην UNRWA.
Η χθεσινή απόφαση είναι «ακόμη ένα καρφί στο φέρετρο» των προσπαθειών που καταβάλλονται για την παροχή βοήθειας στους κατοίκους της Γάζας, κατήγγειλε η εκπρόσωπος της UNRWA, διευκρινίζοντας ότι δεν δόθηκε καμία εξήγηση.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η μεγάλη πλειονότητα των 2,4 εκατ. κατοίκων της Γάζας απειλείται με λιμό. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα σοβαρή για τους περίπου 300.000 ανθρώπους που έχουν παραμείνει στη βόρεια Γάζα, όπου η μεταφορά βοήθειας είναι ακόμη πιο δύσκολη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Έπαρση της σημαίας – Δέος στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης (εικόνες, βίντεο)
Πολιτική θύελλα για τα Τέμπη: Την Τρίτη κατατίθεται η πρόταση δυσπιστίας – Τριήμερη μάχη στη Βουλή