Skip to main content
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλικές Προεδρικές εκλογές 2022: Αντίστροφη μέτρηση - Οι μονομάχοι και τελευταίες δημοσκοπήσεις

Image
Μακρόν Λεπέν
 clock 22:47 | 06/04/2022 writer icon newsroom ekriti.gr

Μία εβδομάδα πριν τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία την ερχόμενη Κυριακή 10 Απριλίου, ο Εμανουέλ Μακρόν μίλησε στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωσή του, ενώπιον 40.000 ατόμων στην αρένα Ναν-τέρ του Παρισιού.

«Ορισμένοι βομβαρδίζουν λίγες ώρες μακριά από το Παρίσι, άλλοι στη Γαλλία θέλουν να μας γυρίσουν στο παρελθόν. Κι εσείς είστε εδώ, όλοι αγωνιστές των ιδανικών. Είμαστε εδώ στην πιο μεγάλη αίθουσα της Ευρώπης, για να πούμε ότι κανείς δεν θα μας κάνει να υποχωρήσουμε. Είμαστε εδώ σε αυτή τη στιγμή, που έχει σημαδευτεί από τον πόλεμο», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν στην ομιλία του.

Επιδόματα αγοραστικής ενίσχυσης

Μία ομιλία στην σκιά της υπόθεσης υπέρογκων πληρωμών στην εταιρεία συμβούλων McKinsey , που «τάραξε» την υποψηφιότητά του, με τον ίδιο τώρα να υπόσχεται επιδόματα για την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων. «Από αυτό το καλοκαίρι, θέλω να επιτρέψω στους εργαζόμενους να λάβουν ένα επίδομα αγοραστικής δύναμης, που θα φτάνει έως και 6.000 ευρώ χωρίς καμία επιβάρυνση και αφορολόγητο», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Kατά τη διάρκεια της ομιλίας του επικεντρώθηκε στα ζητήματα της κοινωνικής πολιτικής, επισημαίνοντας πως επί των ημερών του η ανεργία συρρικνώθηκε και οι κοινωνικές παροχές αυξήθηκαν. Υποσχέθηκε ελάχιστη σύνταξη στα 1.500 ευρώ, επιμένοντας ωστόσο στη γενική αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 έτη, ενώ στο ζήτημα της ασφάλειας εξήγγειλε διπλασιασμό των αστυνομικών περιπολίών.

Εργασία, πρόοδος, ανθρωπισμός

Προβάλλοντας το τρίπτυχο εργασία, πρόοδος, ανθρωπισμός ο Μακρόν υπογράμμισε ότι για να επιτύχει τους στόχους της κοινωνικής του πολιτικής προϋπόθεση είναι η ανάπτυξη του γαλλικού ΑΕΠ, μέσω και της αύξησης της εργασίας. Υποσχέθηκε πάταξη της φοροδιαφυγής, αλλά όχι αύξηση φόρων και ριζική αναμόρφωση τόσο του τομέα της υγείας όσο και της εκπαίδευσης.

Πυρά Λεπέν κατά Μακρόν

Μιλώντας σε συγκέντρωση στην ανατολική Γαλλία, η επικεφαλής της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν έστρεψε τα πυρά της κατά του Μακρόν, κατηγορώντας την κυβέρνησή του για σπατάλη δημόσιου χρήματος σε ακριβές συμβουλευτικές εταιρείες.

«Μία ιδανικά πολιτικά ουδέτερη ανώτερη δημόσια υπηρεσία, όπως λέγεται ότι δικαίως είναι, ένας ανώτερος υπηρέτης του Κράτους. Γιατί επέλεξε να το αγνοήσει και να προσλάβει εξωτερικούς συμβούλους για αρκετές χιλιάδες ευρώ την ημέρα; αναρωτήθηκε η αρχηγός του Κόμματος «Εθνική Συσπείρωση».

Δημοσκοπήσεις για τις γαλλικές εκλογές 

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της 1ης Απριλίου που διενήργησε η Elabe για λογαριασμό του τηλεοπτικού καναλιού BFMTV και του περιοδικού L’Express, ο Μακρόν προηγείται με 28,5% στην πρόθεση ψήφου και τον ακολουθεί η Μαρίν Λεπέν με 22,5%: η Λεπέν έχει κάνει επιτυχημένη εκστρατεία, πιο «λογική» και πιο σοβαρή από εκείνη του ομοϊδεάτη της Ερίκ Ζεμούρ· πιο λογική και πιο σοβαρή κι από τις προηγούμενες εκστρατείες της ίδιας ―πιο ανθρώπινη κατά κάποιον τρόπο: έχει φωτογραφηθεί σαν άνθρωπος, όχι σαν μπουλντόζα, μαζί με τις γάτες της, ενώ φαίνεται πως επιτέλους έμαθε και να χαμογελάει. Ο Ζεμούρ ξεκίνησε από λαϊκή στήριξη γύρω στο 18% για να φτάσει σήμερα το 9,5%: δεν τον βοηθάει καθόλου ο παλιοχαρακτήρας του· προ ημερών, στη Μασσαλία, εθεάθη να κάνει άσεμνη χειρονομία σε αντιπάλους του. Μετά τη Λεπέν έρχεται ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν με 15% στην πρόθεση ψήφου: έχει κολλήσει στο 15%· δεν θα αποσπάσει ψήφους από τους αναποφάσιστους: οι υποστηρικτές της Αυπότακτης Γαλλίας δεν απέχουν από τις εκλογές. Όμως, ο Μελανσόν φαίνεται κουρασμένος και απογοητευμένος: έχει κάνει το μοιραίο λάθος να παρασυρθεί στην πολιτική ορθότητα με θέσεις κατά της «ισλαμοφοβίας» και των δυτικών αξιών ―συχνά, όταν λέει πράγματα που πιστεύει είναι πειστικός· από τον Μελανσόν δεν λείπει το ταλέντο. Αλλά, το ίδιο συχνά, για να προσελκύσει τη woke νεολαία, λέει πράγματα που δεν πιστεύει.

Στη συνέχεια, η Βαλερί Πεκρές του κεντροδεξιού κόμματος παίρνει μόνο 8,5%: αυτό είναι τα τελευταία χρόνια το ποσοστό των Républicains οι οποίοι, εκτός του ότι έχουν διασκορπιστεί σε πολλούς κομματικούς σχηματισμούς, δεν έχουν απήχηση τους νεοφερμένους ψηφοφόρους. Το κόμμα δεν ευνοεί σήμερα η αδέξια Πεκρές την οποία απέφυγε να στηρίξει ακόμα και ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί ―ο Σαρκοζί, αν και έχει αποσυρθεί προς το παρόν από την ενεργό πολιτική και το παίζει φιλόσοφος, ασκεί ακόμη κάποια επιρροή στους ψηφοφόρους της κεντροδεξιάς.

Την Πεκρές ακολουθεί ο ακροαριστερός οικολόγος Γιανίκ Ζαντό με 4,5%, ενώ ο υποψήφιος του κομμουνιστικού κόμματος Φαμπιέν Ρουσέλ φαίνεται να παίρνει 3,5% – χωρίς να πρόκειται αναγκαστικά για ιδεολόγους κομμουνιστές· το ποσοστό οφείλεται στο ότι ο Ρουσέλ είναι ένα αρκετά συμπαθητικό άτομο κι ότι επικεντρώνεται στα οικονομικά ζητήματα, στην ακρίβεια, το λεγόμενο «καλάθι της νοικοκυράς»· δεν τον πολυενδιαφέρουν οι διανοητικές διαμάχες.

Οι υπόλοιποι «μικροί» υποψήφιοι είναι ο εκπρόσωπος της «βαθιάς Γαλλίας» Ζαν Λασάλ και ο Νικολά Ντυπόν-Ενιάν, ένα γελοίο πρόσωπο που επιμένει να κατεβαίνει στις εκλογές και να ισχυρίζεται ότι γίνεται νοθεία: αυτοί παίρνουν από 2%, ενώ ο μάλλον εξτρεμιστής του Αντικαπιταλιστικού Κόμματος Φιλίπ Πουτού και η υποψήφια του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ανν Ινταλγκό (η οποία υπενθυμίζω ότι τυγχάνει δήμαρχος του Παρισιού) οδεύουν, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη δημοσκόπηση, προς πλήρη εξαφάνιση αποσπώντας το πολύ 1,5% των ψήφων. Τέλος, οι τροτσκιστές της «Εργατικής Πάλης» με τη Ναταλί Αρτό παίρνουν 0,5%.

Το επικρατέστερο σενάριο για τον δεύτερο γύρο προβλέπει Μακρόν εναντίον Λεπέν με σκορ 53%-47%. Όσο για την αποχή, η δημοσκόπηση της 1ης Απριλίου δείχνει αποχή 37% το πολύ: το 63% των Γάλλων δηλώνουν ότι θα πάνε «οπωσδήποτε» στις κάλπες, ενώ ένα 15% ότι «μάλλον» θα πάνε. Τα 3/4 των ψηφοφόρων ξέρουν ήδη ποιον θα ψηφίσουν, ενώ 9 εκατομμύρια διστάζουν ανάμεσα στους υποψηφίους. Από τους ψηφοφόρους της Βαλερί Πεκρές μόνο το 67% θα την ξαναψήφιζε σε περίπτωση που περνούσε στον δεύτερο γύρο: όπως πάντοτε, ο πρώτος γύρος δείχνει την ιδεολογική τοποθέτηση, ο δεύτερος έχει πρακτική αξία.   

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ισπανία: Τέλος η μάσκα και στους εσωτερικούς χώρους από τις 20 Απριλίου

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι ΗΠΑ επέβαλαν νέες κυρώσεις σε Ρωσία, τράπεζες και ...μέλη των οικογενειών Πούτιν - Λαβρόφ

ΠΟΥ: Τα κρούσματα COVID και οι θάνατοι συνεχίζουν να μειώνονται παγκοσμίως

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 - 2022 ekriti.gr | Όροι Χρήσης.
Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis