Κόσμος

Εσθονία: Το Κόμμα του Κέντρου θέλει να συγκροτήσει κυβέρνηση με την ακροδεξιά

Εσθονια

Το Κόμμα του Κέντρου του απερχόμενου πρωθυπουργού της Εσθονίας Γιούρι Ράτας ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι κατέληξε σε συμφωνία με το αντιευρωπαϊκό ακροδεξιό Συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (EKRE), γεγονός που θα του επιτρέψει να εμποδίσει τον σχηματισμό κυβέρνησης από το κόμμα Μεταρρύθμιση που κέρδισε στις βουλευτικές εκλογές του Μαρτίου.

Η πρόεδρος της Εσθονίας Κέρστι Καλιούλαϊντ ζήτησε την Παρασκευή από την Κάγια Κάλας, την 41χρονη επικεφαλής του φιλελεύθερου κόμματος Μεταρρύθμιση που συγκέντρωσε σχεδόν το 29% των ψήφων στις εκλογές, να σχηματίσει κυβέρνηση.

Μετά τις εκλογές της 3 Μαρτίου πέντε κόμματα έχουν εισέλθει στο εσθονικό κοινοβούλιο, κάτι καθιστούσε δύσκολο μέχρι στιγμής τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Όμως αφού παραιτήθηκε από τη θέση του πρωθυπουργού την Πέμπτη ο Ράτας ενέκρινε τη σύναψη συνασπισμού με το ακροδεξιό EKRE και το συντηρητικό κόμμα Isamaa. Αυτός ο συνασπισμός διαθέτει 56 έδρες στο κοινοβούλιο σε σύνολο 101.

«Θα αποδείξουμε μέσω των ενεργειών μας ότι η κυβέρνηση του Κόμματος του Κέντρου, του EKRΕ και του Isamaa στηρίζει την πλήρη ανάπτυξη της Εσθονίας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ράτας από το Ταλίν.

Βάσει της συμφωνία που σύναψαν τα τρία κόμματα δεν αμφισβητείται η παραμονή αυτής της μικρής χώρας της Βαλτικής στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, ενώ παράλληλα προβλέπεται πάγωμα των φόρων, αύξηση των συντάξεων και απαγόρευση των γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών, όπως μετέδωσε το πρακτορείο BNS.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, απορρίφθηκε πρόταση του EKRE να σταματήσει το κράτος να αποζημιώνει για τις αμβλώσεις.

Κόσμος

Ινδία -κορωνοϊός: Σχεδόν 1.000 γιατροί και νοσηλευτές στη χώρα έχουν πεθάνει από τη νόσο

Ινδία - κορωνοϊός

Σχεδόν χίλιοι γιατροί και νοσηλευτές στην Ινδία έχουν χάσει τη ζωή τους από COVID-19 στη διάρκεια του πρώτου και του δεύτερου κύματος της πανδημίας, μετέδωσαν σήμερα τα εθνικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NDTV, το οποίο επικαλείται τον Εθνικό Ιατρικό Σύλλογο της Ινδίας, 736 γιατροί και νοσηλευτές πέθαναν στη διάρκεια του πρώτου κύματος και 244 άλλοι στο δεύτερο, το οποίο ξεκίνησε την άνοιξη. Από αυτούς οι 50 θάνατοι καταγράφηκαν μόνο την Κυριακή.

Σύμφωνα μάλιστα, με το τηλεοπτικό δίκτυο, μόνο το 3% των γιατρών που πέθαναν ήταν πλήρως εμβολιασμένο. «Είναι θλιβερό που χάσαμε 50 γιατρούς την Κυριακή σε όλη την Ινδία και 244 στο δεύτερο κύμα από την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου», δήλωσε στο δίκτυο ο γενικός γραμματέας του Συλλόγου Τζαγές Λέλε.

«Τα νοσοκομεία είναι υποστελεχωμένα, οι γιατροί εργάζονται υπερβολικά»

«Επίσης, θέλουμε να υπογραμμίσουμε ότι τα νοσοκομεία είναι υποστελεχωμένα και οι γιατροί εργάζονταιυπερβολικά πολλές ώρες. Κάποιες φορές εργάζονται επί 48 ώρες χωρίς διάλειμμα. Αυτό προστίθεται στο ιικό φορτίο και τελικά πεθαίνουν από την μόλυνση. Η κυβέρνηση πρέπει να λάβει μέτρα για να ενισχύσει το εργατικό δυναμικό του τομέα υγείας», προσέθεσε.

Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των νεκρών γιατρών πιθανόν να είναι μεγαλύτερος, σύμφωνα με το δίκτυο, καθώς ο Σύλλογος κρατάει αρχεία για τα σχεδόν 350.000 μέλη του, ενώ η Ινδία έχει περισσότερους από 1,2 εκατομμύριο γιατρούς.

Η Ινδία αντιμετωπίζει αύξηση του ημερήσιου ρυθμού μόλυνσης από τα μέσα Φεβρουαρίου με αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί και ο αριθμός των ασθενών σε πάνω από 25,2 εκατομμύρια. Η χώρα έρχεται δεύτερη, μετά τις ΗΠΑ, σε ό,τι αφορά τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

ειδησεις σημερα

Πραξικόπημα στη Μιανμάρ: Ξεπέρασαν τους 800 τα θύματα της καταστολής

Μεσανατολικό: Η Αίγυπτος διαθέτει 500 εκατ. δολάρια για την ανοικοδόμηση της Γάζας

Κορωνοϊός: Νέο φάρμακο “εξαφάνισε” τον ιό στα ποντίκια