Κόσμος

Έρευνα: Το 24% των οδηγών παρουσιάζει αυξημένο στρες, μετά το lockdown

Οδήγηση για γερά νεύρα στο Ηράκλειο

Σύμφωνα με μία έρευνα της ΣΕΑΤ στη Μεγάλη Βρετανία, ένα μεγάλο ποσοστό των οδηγών ένιωσε κάποια ανασφάλεια επιστρέφοντας στην κανονικότητα, μετά από ένα χρόνο περιορισμών στις μετακινήσεις.

Η μελέτη αυτή δεν επεκτάθηκε σε άλλες χώρες, είναι όμως αρκετά ασφαλές να υποθέσουμε πως παντού θα υπάρχουν οδηγοί που βίωσαν ή ακόμα βιώνουν ένα αυξημένο στρες από την επιστροφή στην κανονικότητα. Οι κύριοι λόγοι για αυτό φαίνεται πως είναι η περιορισμένη χρήση των οχημάτων τους (44%) κατά τους τελευταίους μήνες, καθώς και η ξαφνική αύξηση της κίνησης στους δρόμους (42%). 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν, ένα 24% του δείγματος δήλωσε πως δεν νιώθει την ίδια αυτοπεποίθηση πίσω από το τιμόνι που είχε παλιά. Ένα ποσοστό 38% των νεότερων οδηγών θεωρεί επιπροσθέτως πως υστερεί στην ικανότητα παρκαρίσματος. Το αντίστοιχο πρόβλημα αντανακλά και στους παλαιότερους οδηγούς, σε μικρότερο όμως ποσοστό, 26%.

Όλα τα παραπάνω, προφανώς, δεν θα αφήσουν κατάλοιπα στην ικανότητα των οδηγών να κινούνται, είναι όμως ενδεικτικά της κατάστασης που βιώσαμε όλοι, το περασμένο έτος. Από το συνολικό δείγμα οι τέσσερις στους δέκα είχαν διανύσει λιγότερα από 4.000 km ολόκληρη τη χρονιά, λόγω του lockdown που είχε επιβληθεί για τον περιορισμό της εξάπλωσης του COVID. Ενδεικτικά, προ πανδημίας, μόλις το 11% των οδηγών κάλυπτε τόσο λίγα χιλιόμετρα με το αυτοκίνητό του, σε ετήσια βάση. 
 

ειδησεις σημερα 

Δακτυλιοειδής ηλιακή έκλειψη στις 10 Ιουνίου

Τουρκία: Απίστευτες εικόνες από τη βλέννα στη Θάλασσα του Μαρμαρά

Έκανε βουτιά από βράχο 36 μέτρων και έπεσε πάνω σε σκάφος (βίντεο)

Ελλάδα

Κορωνοϊός - Βατόπουλος: Είμαστε σε αγώνα με τον ιό και τις νέες μεταλλάξεις

κορωνοϊός

«Καμπανάκι» για τους ανεμβολίαστους νέους χτύπησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Τις τελευταίες ημέρες σύμφωνα με τους πίνακες του ΕΟΔΥ, έχουν χάσει τη ζωή τους από κορωνοϊό 2 ασθενείς ηλικίας από 10 έως 39 ετών και 7 ακόμη είναι διασωληνωμένοι. Συνολικά από την αρχή της πανδημίας έχουν πεθάνει 91 άτομα σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.

Ο καθηγητής έθεσε και μια άλλη παράμετρο, λέγοντας ότι καθώς ο ιός θα πολλαπλασιάζεται στα παιδάκια ή στους ανεμβολίαστους ενήλικες θα αθροίζει μεταλλάξεις κάποιες από τις οποίες θα επιλέγονται και θα δημιουργούνται πιο μεταδοτικά στελέχη.

«Είδατε τώρα φτιάχτηκε το Δελτα, μετά θα φτιαχτεί ένα άλλο. Άρα είμαστε σε έναν αγώνα ανάμεσα σε εμάς με τα εμβόλια και τη φυσική ανοσία και στον ιό. Ποιος θα προλάβει πιο γρήγορα και πρέπει να προλάβουμε εμείς γιατί έχουμε τα εργαλεία», τόνισε ο κ. Βασιλακόπουλος.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

«Έφυγε» από τη ζωή ο εφοπλιστής Ανδρέας Ποταμιάνος

Κρήτη: Όρθιοι πελάτες και μουσική... στο τέρμα, έφεραν λουκέτα

Δάφνη: Σε διαθεσιμότητα οι αστυνομικοί που είχαν αγνοήσει καταγγελίες για ενδοοικογενειακή