Κόσμος

COVID-19: ευπρόσδεκτο το πακέτο για την έρευνα, η ΕΕ να είναι καλύτερα προετοιμασμένη

μικροβιολογικό εργαστήριο

Τα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης θα πρέπει να συνδυαστούν με μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις της ΕΕ για τα ερευνητικά προγράμματα, σύμφωνα με αρμόδιο ευρωβουλευτή.

«Χαιρετίζουμε τα μέτρα που έλαβε η επίτροπος Gabriel και τη συγκέντρωση σχεδόν 140 εκ. ευρώ για την αντιμετώπιση του COVID-19. Η Επιτροπή έδρασε γρήγορα με την ανακοίνωση της ειδικής ταχείας διαδικασίας για εκδηλώσεις ενδιαφέροντος στο πλαίσιο του προγράμματος “Ορίζοντας 2020” και με την εμπλοκή σχετικών ενδιαφερόμενων μερών υπό την σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) για την πρωτοβουλία για τα καινοτόμα φάρμακα (Innovative Medicines Initiative - IMI)», είπε ο εισηγητής του ΕΚ για το πρόγραμμα «Ορίζοντας Ευρώπη» Christian Ehler (ΕΛΚ, Γερμανία).

«Τώρα θα πρέπει να σκεφτούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι στο μέλλον. Είναι ξεκάθαρο ότι η έρευνα έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει στην αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων. Αυτός είναι άλλος ένας λόγος για να προχωρήσει η πρότασή μας για την παροχή 120 δισ. ευρώ για το πρόγραμμα “Ορίζοντας Ευρώπη”», προσέθεσε.

Δοκιμασία για την ικανότητά μας να συνεργαστούμε

«Η κρίση που προκαλεί ο COVID-19 ξεκαθαρίζει το τοπίο. Η πρώτη προτεραιότητα τώρα είναι να ανακόψουμε την εξάπλωση του ιού. Μακριά από τους προβολείς, ειδικοί εργάζονται σε έκτακτες έρευνες για τη δημιουργία θεραπείας και εμβολίου. Η εξαιρετικά υψηλή μεταδοτικότητα του ιού θα πρέπει να καταστήσει σαφές σε όλους μας ότι ο διασυνδεδεμένος κόσμος στον οποίο ζούμε έχει μικρύνει αισθητά και ότι οι συντονισμένες ενέργειες μεταξύ κρατών είναι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί αυτή η κρίση. Αποτελεί δοκιμασία για την ικανότητά μας να συνεργαστούμε σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης από τη μία, αλλά και να διατηρήσουμε την πίστη μας στους μακροπρόθεσμους στόχους μας από την άλλη.

Όταν τελειώσει η κρίση, θα πρέπει αμέσως να ξεκινήσουμε να προετοιμαζόμαστε για την επόμενη. Αυτό σημαίνει περισσότερες επενδύσεις στην έρευνα και προστασία των προγραμμάτων όπως ο “Ορίζοντας Ευρώπη” από περιστασιακές διαφωνίες μεταξύ των κρατών μελών», κατέληξε.

COVID-19: Η ΕΕ και οι φαρμακοβιομηχανίες θα χρηματοδοτήσουν περισσότερο την έρευνα μέσω της πρωτοβουλίας για τα καινοτόμα φάρμακα

Η πρωτοβουλία για τα καινοτόμα φάρμακα (Innovative Medicines Initiative - IMI), μια σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της βιομηχανίας φαρμάκων, ανακοίνωσε σήμερα μια ταχεία έκκληση για ερευνητικές προτάσεις για την εξέλιξη θεραπειών και διαγνωστικών μεθόδων για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του COVID-19. Μέχρι 45 εκ. ευρώ της χρηματοδότησης θα προέλθουν από το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020», το πρόγραμμα της ΕΕ για την έρευνα και την καινοτομία.

Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί τμήμα της συντονισμένης αντίδρασης της ΕΕ στην απειλή του COVID-19 για τη δημόσια υγεία και δρα συμπληρωματικά προς τους έκτακτους πόρους για την έρευνα που διατέθηκαν πρόσφατα από το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020». Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για το IMI εδώ και για τις ερευνητικές δράσεις της ΕΕ για τον COVID-19 εδώ (πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή).

Κόσμος

Τουρκικό ΥΠΕΞ για την φιέστα στην Αγιά Σοφιά: Να απαλλαγεί η Ελλάδα από τα ιστορικά της κόμπλεξ

fiesta_agia_sofia.jpg

Απάντηση στην ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, η οποία καταδίκαζε την προκλητική φιέστα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με ανάγνωση αποσπασμάτων από το Κοράνι μέσα στην Αγία Σοφία, έδωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ  Χαμί Ακσόι.

«H Ελλάδα, κάθε φορά που γίνεται ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία, εξακολουθεί να κάνει δηλώσεις που είναι μάταιες και δεν έχουν αποτέλεσμα» αναφέρει η ανακοίνωση του Χ. Ακσόι.

«Σε μια εποχή που στην Ευρώπη ακούγεται η προσευχή από τους μιναρέδες και γίνεται κατανοητή η σημασία του αμοιβαίου σεβασμού, η μόνη ευρωπαϊκή χώρα της Ευρώπης που δεν έχει τζαμί στην πρωτεύουσά της, ενοχλήθηκε στην ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία. Κι αυτό είναι ένα καλό παράδειγμα όσον στην κατανόηση της ψυχολογίας αυτής της χώρας» προσθέτει.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών  κατηγορεί την Αθήνα λέγοντας πως «είναι φρέσκες οι μνήμες για τις προσπάθειες των κύκλων να σιωπήσουν το κάλεσμα της προσευχής στη Δυτική Θράκη που ακούγεται εδώ και αιώνες με την δικαιολογία του COVID-19».

«Η Τουρκία, δεν ενήργησε ενάντια στην παγκόσμια μνημειακή ιδιότητα της, ούτε ενήργησε αντίθετη με τη Σύμβαση της UNESCO του 1972 σχετικά με την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς» αναφέρει ο Ακσόι και  καταλήγει:

«Η Αγία Σοφία, θα παραμείνει σημαντική αξία για την Τουρκία και ανθρωπότητα και θα συνεχίσει να προστατεύεται. Καλούμε την Ελλάδα να γλιτώσει από τα ιστορικά της κόμπλεξ».