Κόσμος

Bloomberg: Τα «χρυσά διαβατήρια» κόστισαν στον Αναστασιάδη τον προϋπολογισμό

Νίκος Αναστασιάδης

Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης απέτυχε να εξασφαλίσει την έγκριση του προϋπολογισμού της κυβέρνησής του για το 2021 με το πρακτορείο Bloomberg να αποδίδει την εξέλιξη στο πρόγραμμα των «χρυσών διαβατηρίων» που εφάρμοζε η χώρα για την προσέλκυση επενδύσεων.

Συνολικά 29 βουλευτές ψήφισαν κατά του προϋπολογισμού και 24 υπέρ, δήλωσε ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Αδάμος Αδάμου. Το κυβερνών δεξιό κόμμα ΔΗΣΥ του Αναστασιάδη δεν διαθέτει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Η Κύπρος τερμάτισε το λεγόμενο πρόγραμμα «χρυσών διαβατηρίων» την 1η Νοεμβρίου, επικαλούμενη τις μακροχρόνιες αδυναμίες αλλά και καταχρήσεις. Ο προέδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης παραιτήθηκε τον Οκτώβριο, μετά τις αποκαλύψεις του δικτύου Al Jazeera που τον εμφάνιζαν σε βίντεο να προσφέρει τη βοήθειά του ώστε να αποκτήσει την Κυπριακή υπηκοότητα σε υποτιθέμενο Κινέζο επιχειρηματία με ποινικό μητρώο. Μεταξύ των ωφελούμενων του προγράμματος ήταν και ο Jho Low, τον Μαλαισιανό που συνδέεται με σκάνδαλο πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης είχαν ζητήσει έλεγχο για να διερευνηθούν όλες τις περιπτώσεις όπου εκδόθηκαν Κυπριακά διαβατήρια στο πλαίσιο του προγράμματος. Η κυβέρνηση αρνήθηκε να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο καθώς ο γενικός εισαγγελέας της χώρας, έχει ήδη ορίσει επιτροπή για την εξέταση του προγράμματος.

Η κυβέρνηση του Αναστασιάδη μπορεί να υποβάλει εκ νέου τον προϋπολογισμό με αλλαγές σε μεταγενέστερη ψηφοφορία αργότερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κύπρος: Τέλος τα "χρυσά διαβατήρια" υπό το βάρος του μεγάλου σκανδάλου

Κόσμος

Νικαράγουα: Παρελήφθη μια πρώτη παρτίδα δόσεων του ρωσικού εμβολίου

εμβόλιο sputnik

Η πρώτη παρτίδα δόσεων του ρωσικού εμβολίου για τον νέο κορονοϊό, του Sputnik V, έφθασε στη Νικαράγουα, ενημέρωσε χθες Τετάρτη η αντιπρόεδρος της χώρας, η Ροσάριο Μουρίγιο.

Η κυρία Μουρίγιο εξέφρασε σε δήλωσή της στο κρατικό ραδιόφωνο την «ευγνωμοσύνη» της κυβέρνησης του κράτους της Λατινικής Αμερικής για την παράδοση της ποσότητας αυτής που αποτελεί όπως είπε «σύμβολο της φιλίας, της αλληλεγγύης και της συνεργασίας» των «κυβερνήσεων αλλά και των λαών» των δύο χωρών.

Δεν διευκρίνισε τον αριθμό των δόσεων που παρέλαβε η Μανάγκουα χθες.

Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό, που αμφισβητείται από την αντιπολίτευση και μη κυβερνητικές οργανώσεις, η Νικαράγουα έχει καταγράψει ως εδώ 173 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου περίπου 6.500 κρουσμάτων του SARS-CoV-2.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ: Ηράκλειο: Καταγγέλλει ότι ξέχασαν μέσα της 15 γάζες μετά το χειρουργείο!

ΟΗΕ: Η Πορτογαλία ανακοινώνει και τυπικά την υποψηφιότητα του Αντόνιο Γκουτέρες

Κρήτη: Συννεφιά και θυελλώδεις άνεμοι (βίντεο)