Κόσμος

Bloomberg: Ο Πούτιν θέλει να κυβερνά για ακόμη 16 χρόνια

Βλαντιμιρ Πούτιν

Μετά από δύο δεκαετίες στην εξουσία, η δημοτικότητα του Βλαντίμιρ Πούτιν βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό, καθώς η ρωσική οικονομία παλεύει να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊου και τη «βουτιά» στις τιμές του πετρελαίου.

«Ποια θα ήταν η καλύτερη στιγμή γι’ αυτόν να επεκτείνει την προεδρία του για ακόμη 16 χρόνια» διερωτάται, στο πλαίσιο αυτό, το πρακτορείο Bloomberg, αναφερόμενο στις τροποποιήσεις του ρωσικού Συντάγματος.

Από την περασμένη Τετάρτη έως και την 1η Ιουλίου, δηλαδή για διάστημα μίας εβδομάδας, οι Ρώσοι πολίτες καλούνται στα εκλογικά κέντρα για να εγκρίνουν ή να απορρίψουν τις προτεινόμενες αλλαγές.

Η επιτυχής ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης, η πρώτη από το 1993, θα επιτρέψει στον Πούτιν να διεκδικήσει ακόμη δύο, εξαετούς διάρκειας, προεδρικές θητείες.

Η τρέχουσα θητεία λήγει το 2024. Επομένως, έχει τη δυνατότητα να παραμείνει στον προεδρικό θώκο έως και το 2036, όταν και συμπληρώσει το 83ο έτος της ηλικίας του.

Το στοίχημα του Πούτιν

Για το Κρεμλίνο, η εν εξελίξει ψηφοφορία θα κριθεί ως αποτυχημένη, εκτός αν οι προτεινόμενες αλλαγές τύχουν της συντριπτικής υποστήριξης του ρωσικού λαού, κάτι το οποίο θα προσδώσει στον Πούτιν την απόλυτη νομιμοποίηση, προκειμένου να συνεχίσει να ελέγχει το πολιτικό –και όχι μόνο- γίγνεσθαι.

Ωστόσο, αυτό δεν θεωρείται δεδομένο, καθώς τους τελευταίους μήνες παρατηρείται μια αυξανόμενη δυσαρέσκεια, με παραλήπτη τον ίδιο τον Ρώσο πρόεδρο. «Ο κόσμος απομακρύνεται από την προεδρική δημοκρατία. Υπάρχει μια αύξηση των αρνητικών τάσεων προς την ηγεσία» παραδέχεται ο κοινωνιολόγος Σεργκέι Μπελανόφκσκι, μιλώντας στο Bloomberg.

Στο 59% το ποσοστό αποδοχής

Αυτή τη στιγμή, ο Πούτιν είναι ο μακροβιότερος ηγέτης της Ρωσίας και της Σοβιετικής Ένωσης, μετά τον Ιωσήφ Στάλιν. Παρ' όλα αυτά, το ποσοστό αποδοχής του κυμαίνεται στο 59%, σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από το 2000, όταν και έγινε πρόεδρος της χώρας.

Σύμφωνα με τον Ντένις Βολκόφ, αναλυτή του think tank Levada, η πτώση της δημοτικότητας του Πούτιν οφείλεται στη δυσαρέσκεια του ρωσικού λαού για την τρέχουσα οικονομική κρίση.

Μετά από αρκετά έτη στασιμότητας, η ρωσική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί φέτος κατά 6,6%, καταγράφοντας τη χειρότερη επίδοση από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008-2009. Ταυτόχρονα, το πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα μειώνεται, ενώ η ανεργία αυξάνεται (6,1% τον Μάιο).

Κόσμος

Κύμα καύσωνα πλήττει την Ιταλία, ιδίως την περιοχή της Σικελίας

Ιταλία κορωνοιος

Μεγάλο κύμα καύσωνα πλήττει τις ημέρες αυτές την Ιταλία. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, η θερμοκρασία, μέχρι το Σάββατο μπορεί να αγγίξει τους 45 βαθμούς στον Νότο, ενώ ήδη σήμερα, στην Σικελία και στην ευρύτερη περιοχή του Μπάρι, το θερμόμετρο έφτασε τους 40 βαθμούς. Στην Ρώμη η θερμοκρασία δεν ξεπέρασε τους 35 βαθμούς, αλλά το υψηλό ποσοστό υγρασίας, προκαλεί άπνοια.

Μόνο στην βορειοδυτική Ιταλία, όπως στο Πεδεμόντιο και στην Βάλλε Ντ΄Αόστα, είναι πιθανόν να υπάρξουν βροχοπτώσεις. Στην Μπολόνια και στην Κατάνη της Σικελίας η Πολιτική Προστασία ζήτησε από τα επείγοντα περιστατικά των νοσοκομείων να είναι σε επιφυλακή ενώ απηύθυνε έκκληση στους ηλικιωμένους και σε όσους υποφέρουν από χρόνιες παθήσεις, να αποφεύγουν να βγαίνουν από το σπίτι κατά τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας.

ειδησεις σημερα 

Το «πείραμα» της Γερμανίας, με «δωρεάν» βασικό εισόδημα 1200 ευρώ για 3 χρόνια

Ε.Ε: Τέταρτο πακέτο κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας για την πτήσης της Ryanair

Γαλλία: Μια υπερ-καταιγίδα έφερε την «πιο σκοτεινή μέρα του χρόνου»