Κόσμος

Αυστρία: Το δεύτερο lockdown επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τις οικογένειες

Lockdown Αυστρία

Η επιβάρυνση για τις οικογένειες αυξήθηκε σημαντικά στο δεύτερο ("σκληρό") lockdown που ίσχυε στην Αυστρία μεταξύ της 17ης Νοεμβρίου και της 6ης Δεκεμβρίου, και σύμφωνα με αντιπροσωπευτική έρευνα το 58% των οικογενειών δήλωσαν ότι είχαν έντονη πίεση, έναντι 46% που ήταν το ποσοστό σε ανάλογη δημοσκόπηση την περασμένη άνοιξη, κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown στη χώρα.

Η έντονη πίεση καταγράφεται στα δύο τρίτα των μητέρων και είναι σαφώς υψηλότερη από εκείνη στους πατέρες, και, παρόλο που οι δομές φροντίδας ήταν ανοιχτές κατά τη διάρκεια του δεύτερου lockdown, για πάνω από το 70% των παιδιών η φροντίδα γινόταν στο σπίτι, τονίζει η Μπάρμπαρα Μπλάχα, διευθύντρια του ινστιτούτου "Momentum", της γνωστής αυστριακής "δεξαμενής σκέψης" με στόχο την επεξεργασία και διάδοση προτάσεων για μία πιο δίκαιη κοινωνία.

Όπως αναφέρει η ίδια, αυτό επιβάρυνε ιδιαίτερα τις γυναίκες, καθώς εξακολουθούν να έχουν την κύρια ευθύνη για τη φροντίδα των παιδιών, και αυτό, την στιγμή που κάθε τρίτη γυναίκα που συμμετείχε στην έρευνα, εργάζεται νωρίς το πρωί ή το βράδυ, και επίσης, η μία στις δέκα εργάζεται τη νύχτα.

Σύμφωνα με την έρευνα, η διδασκαλία στο σπίτι ήταν ιδιαίτερα προβληματική για παιδιά από εκπαιδευτικά μειονεκτούσες οικογένειες, και αυτό, καθώς περίπου το 40% των γονέων με μόνον υποχρεωτική εκπαίδευση ή μαθητεία, δήλωσαν ότι δεν ήταν σε θέση να υποστηρίξουν κατά τον καλύτερο τρόπο τα παιδιά τους στη μάθηση.

Επιπλέον, οι ευέλικτες ώρες εργασίας και η εργασία από το σπίτι συνέχισαν να προβλέπονται κυρίως για εκείνους με ανώτερο επίπεδο εκπαίδευσης, ενώ αντίθετα για το εργατικό προσωπικό είχε υπάρξει από τους εργοδότες πολύ λιγότερη προθυμία υποστήριξής τους για την φροντίδα των παιδιών τους.

Το νέο lockdown είχε επίσης οικονομικές συνέπειες - και πάλι οι πιο αδύναμες οικογένειες επλήγησαν περισσότερο, στην εργατική τάξη, η ανεργία αυξήθηκε από το πρώτο στο δεύτερο lockdown στο 14%, ενώ περίπου οι μισές οικογένειες καταγγέλλουν απώλεια εισοδήματος, ειδικά εκείνες με τα χαμηλότερα εισοδήματα.

Με βάση την έρευνα, το "Momentum Institute" συνέστησε ένα συνδυασμό μέτρων σε ομοσπονδιακό επίπεδο και σε επίπεδο των εννέα αυστριακών ομόσπονδων κρατιδίων. Ένα υψηλότερο οικογενειακό επίδομα ή η παραίτηση από γονικές εισφορές σε σχολεία, νηπιαγωγεία και κέντρα φροντίδας μετά το σχολείο, θα μπορούσε να ανακουφίσει ειδικότερα τις οικογένειες χαμηλού εισοδήματος, και επιπλέον, το επίδομα ανεργίας πρέπει να αυξηθεί από το σημερινό 55% σε 70%.

Διαβάστε σήμερα στο ekriti:

Αχιλλέας Γκίκας στο Ράδιο Κρήτη: Όλη η αλήθεια για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού

Ηράκλειο: Σοβαρό τροχαίο με απορριμματοφόρο του Δήμου

Κρήτη - κορωνοϊός: Νέα μείωση του αριθμού των κρουσμάτων (Βίντεο)

Εκκλησία της Κρήτης: Αποφύγετε τους συνωστισμούς και τηρήστε τα μέτρα

Κόσμος

Μνημόσυνο για τον Ερμπακάν τελέστηκε στην Αγία Σοφία

αγία σοφία

Μνημόσυνο για τα 10 χρόνια από τον θάνατο του πρώην Ισλαμιστή ηγέτη του κόμματος της Ευημερίας και πρώην πρωθυπουργού Νετζμετίν Ερμπακάν, τελέστηκε χθες στην Αγία Σοφία που έχει πλέον μετατραπεί σε μουσουλμανικό τέμενος.  

Για το μνημόσυνο του Ερμπακάν - όπως αναφέρει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Κωνσταντινούπολη - που έλαβε χώρα  μετά την τελευταία προσευχή της ημέρας, οργανώθηκε ειδικό πρόγραμμα στο «Μεγάλο Τζαμί της Αγίας Σοφίας»  -όπως ονομάζεται πλέον- με συμμετοχή μελών της οικογενείας του, μελών του κόμματος και απλών πολιτών.

Ο νυν Πρόεδρος του Κόμματος και ο γιος του Ερμπακάν, Φατίχ Ερμπακάν, στην ομιλία του κατά την έναρξη του ειδικού προγράμματος στην μνήμη του Ερμπακάν, που οργάνωσε το Ίδρυμα Ερμπακάν,ανέφερε ότι ο πατέρας του αγωνίστηκε για χρόνια και κινητοποίησε την τουρκική νεολαία και ολόκληρο το έθνος με το σύνθημα «Σπάστε τις αλυσίδες, ανοίξτε την Αγία Σοφία», όπως είπε. 

Την τουρκική κυβέρνηση, εκπροσώπησε ο πρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Μουσταφά Σέντοπ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τουρκία: Εντοπίστηκε μυστηριώδης μεταλλικός μονόλιθος

Χαρδαλιάς - κορωνοϊός: Ο ένας χρόνος πανδημίας ήταν μάθημα ευθύνης για όλους

Ηράκλειο - Κορωνοϊός: Οργή πολιτών για τα rapid test που καλούνται να πληρώσουν!