Κόσμος

Αυστραλία: Πατάει «γκάζι» στους εμβολιασμούς για τους πολίτες άνω των 50 ετών

αυστραλία κορωνοϊός

Να επιταχύνει τους ρυθμούς εμβολιασμού του πληθυσμού της κατά της COVID-19 σε πολίτες άνω των 50 ετών έπειτα από τη σύσταση σε όσους είναι κάτω των 50 να μην εμβολιάζονται με το σκεύασμα της AstraZeneca λόγω της ανησυχίας για το ενδεχόμενο εμφάνισης θρόμβων στο αίμα η σχεδιάζει η Αυστραλία,  ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Σκοτ Μόρισον.

Σε ανακοίνωσή του ο Μόρισον ανέφερε ότι έπειτα από εθνικό υπουργικό συμβούλιο την Πέμπτη, οι πολιτειακοί ηγέτες συμφώνησαν να επισπεύσουν τον εμβολιασμό για όσους είναι άνω των 50 και να τον εφαρμόσουν πέραν των υγειονομικών τους υπαλλήλων πρώτης γραμμής, των ηλικιωμένων, των ΑΜΕΑ και όσων έχουν υποκείμενα νοσήματα.

Συμφώνησαν επίσης να εγκαταστήσουν χώρους μαζικών εμβολιασμών καθώς αυξάνονται οι προμήθειες εμβολίων.

Η εμβολιαστική εκστρατεία στη χώρα είχε καθυστερήσει εξαιτίας των προβλημάτων με τις προμήθειες που παρουσιάστηκαν στην Ευρώπη και της ανησυχίας για την πιθανότητα να συνδέεται η σπάνια εμφάνιση θρόμβων του αίματος με το εμβόλιο της AstraZeneca, στο οποίο έχει βασιστεί η χώρα για το μεγαλύτερο μέρος των προμηθειών σε εμβόλια κατά του κορονοϊού.

Μέχρι στιγμής, 1,59 εκατομμύρια εμβόλια έχουν χορηγηθεί σε έναν πληθυσμό 25 εκατομμυρίων κατοίκων.

Η χώρα έχει αυξήσει τις παραγγελίες των εμβολίων της Moderna και της Pfizer για νεότερους πολίτες, αλλά οι παρτίδες αυτές αναμένεται να φθάσουν κατά το τέταρτο τρίμηνο της χρονιάς.

Ο Μόρισον έχει δηλώσει ότι ακόμη και αν ο λαός εμβολιαστεί δεν θα σπεύσει να ανοίξει το σύνορο της χώρας αγνοώντας τις εκκλήσεις των πολιτειακώνπρωθυπουργών να χαλαρώσει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

“Αυτή τη στιγμή στην Αυστραλία ζούμε με έναν τρόπο που δεν ζει ο υπόλοιπος κόσμος. Ο εμβολιασμός θα είναι ένας σημαντικός μηχανισμός για να διασφαλιστεί ότι θα παραμείνει έτσι η κατάσταση. Αλλά θα πρέπει να τονίσω και αυτό, ότι τα διεθνή σύνορα είναι επίσης μια υπερβολικά σημαντική προστασία για τους Αυστραλούς και δεν πρόκειται να χαλαρώσω αυτά τα μέτρα εύκολα”, είπε ο Μόρισον στους δημοσιογράφους πριν από το εθνικό υπουργικό συμβούλιο.

ειδησεις σημερα

 Τέλος στην επταήμερη καραντίνα κατά την είσοδο στην Ελλάδα

Κορωνοϊός: Πολύ μικρή προσέλευση στην Αγία Βαρβάρα για rapid test

Κορωνοϊός: Δεύτερο μόνιμο κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στο Ηράκλειο για δωρεάν rapid test

Κόσμος

Συμβούλιο Ασφαλείας: Οι ΗΠΑ μπλόκαραν κοινή δήλωση για τη σύρραξη Ισραηλινών - Παλαιστινίων

συμβουλιο ασφαλειας

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πραγματοποίησε σήμερα νέα έκτακτη συνεδρίαση με επίκεντρο τη σύρραξη μεταξύ Ισραηλινών-Παλαιστινίων, αποτυγχάνοντας για μία ακόμη φορά να συμφωνήσει σε μια δήλωση λόγω της επίμονης αντίθεσης των ΗΠΑ για την υιοθέτηση οποιουδήποτε κειμένου, σύμφωνα με διπλωμάτες.

Για τις ΗΠΑ, βασικό σύμμαχο του Ισραήλ, «το Συμβούλιο Ασφαλείας επισημαίνει την ανησυχία του συνεδριάζοντας, δεν χρειάζεται κάτι παραπάνω», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας διπλωμάτης, που δεν θέλησε να κατονομαστεί. «Οι ΗΠΑ δεν φαίνεται να θεωρούν ότι μια δήλωση βοηθά στην αποκλιμάκωση», συμπλήρωσε ένας άλλος διπλωμάτης, υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Σύμφωνα με διάφορες πηγές, τα 14 από τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας τάσσονταν υπέρ της υιοθέτησης μιας κοινής δήλωσης που θα στόχευε στο να μειωθεί η ένταση. Κανένα σχόλιο δεν έχει γίνει, προς το παρόν, από την αμερικανική αποστολή στον ΟΗΕ.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή Τορ Βένεσλαντ υπογράμμισε ότι «η κατάσταση επιδεινώθηκε από τη Δευτέρα», αναφέρει μια διπλωματική πηγή. «Πρόκειται για μια ευρεία κλιμάκωση εδώ και χρόνια», συμπλήρωσε.

Ήδη από τη Δευτέρα, σε μια πρώτη έκτακτη συνεδρίαση, οι ΗΠΑ είχαν αρνηθεί την υιοθέτηση ενός κοινού κειμένου, που είχαν προτείνει η Τυνησία, η Νορβηγία και η Κίνα, με το οποίο καλούνταν οι δύο πλευρές να απόσχουν από κάθε πρόκληση. Οι ΗΠΑ είχαν τότε εξηγήσει ότι δεν είναι σίγουρες πως ένα κείμενο μπορεί να βοηθήσει σε μια αποκλιμάκωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ισραήλ - Νετανιάχου: Εξουδετερώσαμε στρατηγούς της Χαμάς

Ισραήλ: Έπληξε 130 «στρατιωτικούς στόχους» και σκότωσε 15 παλαιστίνιους