Κόσμος

Αποφασισμένοι να χτυπήσουν την απόφαση κατά του Obamacare οι Δημοκρατικοί

cc464954f8543fd2ac3448cd4f6e16d1.jpg

Αποφασισμένοι να προσβάλουν την απόφαση ομοσπονδιακού δικαστή του Τέξας που έκρινε αντισυνταγματικό το σύστημα υγειονομικής ασφάλισης που εισήγαγε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσαν οι Δημοκρατικοί.

Εν μέσω των πανηγυρισμών του κ. Τραμπ στο Twitter, ο Λευκός Οίκος έσπευσε πάντως να διευκρινίσει ότι ο νόμος Ομπάμα – γνωστός ως Obamacare – παραμένει σε ισχύ, αφού η απόφαση θα εφεσιβληθεί μέχρι και ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με την απόφαση που θα λάβουν οι εννέα δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ. Πέντε από τους εννέα δικαστές είχαν πάρει θέση το 2012, σε άλλη υπόθεση, υπέρ του Obamacare. Αυτοί οι πέντε δικαστές διατηρούν τις θέσεις τους στο ύπατο δικαστικό όργανο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο εμβληματικός νόμος της προεδρίας Ομπάμα θεσπίσθηκε το 2010 και έδωσε πρόσβαση στην ασφάλιση υγείας σε 20 εκατομμύρια Αμερικανούς.

Από την έλευσή του στον Λευκό Οίκο ο κ. Τραμπ έχει καταβάλει κάθε προσπάθεια για να «ξηλώσει» το μισητό στους Ρεπουμπλικανούς Obamacare. Το 2017 ο Τραμπ υπέστη επώδυνη ήττα στο Κογκρέσο, όταν η προσπάθειά του να διαλύσει το Obamacare απέτυχε παρά την ρεπουμπλικανική πλειοψηφία.

Τότε, ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζον ΜακΚέιν, ήδη καταβεβλημένος από την ασθένειά του, έγραψε ιστορία όταν πήγε στο Κογκρέσο για να καταψηφίσει με την χαρακτηριστική κίνηση του δείκτη του χεριού προς τα κάτω την ακύρωση του νόμου που επεδίωκαν οι Ρεπουμπλικανοί.

Έκτοτε, οι Ρεπουμπλικανοί προσπαθούν αδιάκοπα με φορολογικά μέτρα ή με προσφυγές στην Δικαιοσύνη να ανατρέψουν το Obamacare. Η χθεσινή απόφαση του ομοσπονδιακού δικαστή του Τέξας είναι καρπός αυτών των αδιάκοπων προσπαθειών.

Ο δικαστής Ριντ Ο’Κόνορ απεφάνθη επί προσφυγής που κατέθεσαν γενικοί εισαγγελείς, πολλές πολιτείες και ένας κυβερνήτης, όλοι Ρεπουμπλικανοί.

Στην απόφασή του κρίνει ότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός στο σύνολό του εξαιτίας της εξάλειψης από το Κογκρέσο ενός προστίμου προς τα μη ασφαλισμένα πρόσωπα που δεν θα εγγραφούν στο ασφαλιστικό πρόγραμμα, στο πλαίσιο ρεπουμπλικανικής φορολογικής μεταρρύθμισης τον περασμένο χρόνο.

Το πρόστιμο αποτελεί τον θεμέλιο λίθο του νόμου, ο οποίος κατά συνέπεια πρέπει να κριθεί αντισυνταγματικός, σύμφωνα με τον δικαστή. Η απόφαση ανακοινώθηκε μία ημέρα πριν από την λήξη της προθεσμίας εγγραφής στο σύστημα ασφάλισης για το 2019.

Φοβούμενοι ότι η είδηση θα αποθαρρύνει τους Αμερικανούς που είχαν αφήσει για την τελευταία στιγμή την εγγραφή τους, οι Δημοκρατικοί απηύθυναν από χθες συνεχείς εκκλήσεις προς τους συμπολίτες τους να εγγραφούν σήμερα τελευταία ημέρα.

«Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία συνέπεια» της δικαστικής απόφασης, δηλαδή ο νόμος συνεχίζει να βρίσκεται σε ισχύ, ανακοίνωσε από την πλευρά της η υπεύθυνη της κυβέρνησης για τις ασφάλειες που απευθύνονται στους φτωχότερους και τους ηλικιωμένους, η Σίμα Βέρμα, αν και διορισμένη από τον Τραμπ.

«Κυνική απόφαση»

Οι Δημοκρατικοί κατήγγειλαν την επίθεση των Ρεπουμπλικανών κατά του συστήματος υγείας και ανακοίνωσαν ότι θα εφεσιβάλουν αμέσως την απόφαση.

«Οι Ρεπουμπλικανοί φέρουν την πλήρη ευθύνη για μία κυνική απόφαση», έγραψε η Νάνσι Πελόσι, η οποία θα είναι η νέα πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ηνίκη των Δημοκρατικών στην Βουλή στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου βασίσθηκε ακριβώς στην δέσμευση απέναντι στους πολίτες ότι θα προστατευθεί το σύστημα του Obamacare.

«Η Βουλή των Αντιπροσώπων θα ενεργήσει γρήγορα για να παρέμβει θεσμικά στην διαδικασία της έφεσης», υποσχέθηκε η κ. Πελόσι.

Για τον επικεφαλής των Δημοκρατικών της Γερουσίας Τσακ Σούμερ, «εάν αυτή η φρικτή απόφαση διατηρηθεί από τα ανώτερα δικαστήρια, θα πρόκειται για καταστροφή για δεκάδες εκατομμύρια αμερικανικών οικογενειών».

 

Κόσμος

Ολλανδία: Παραιτείται η κυβέρνηση για το σκάνδαλο με το επίδομα παιδιών

Μαρκ Ρούτε

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Ολλανδία, όπου η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε θα παραιτηθεί λόγω του σκανδάλου των οικογενειακών επιδομάτων ("toeslagenaffaire" στα ολλανδικά).

Ο Ρούτε κάλεσε σε συνεδρίαση το Υπουργικό του Συμβούλιο στη Χάγη, όπου οι υπουργοί αποφάσισαν να παραιτηθούν δύο μόλις μήνες πριν από τις προγραμματισμένες εκλογές.

Οι υπουργοί θα παραμείνουν ως υπηρεσιακοί μέχρι τις εκλογές που είναι προγραμματισμένες να διεξαχθούν στις 17 Μαρτίου.

Σύμφωνα με την έρευνα που διενέργησε μια κοινοβουλευτική επιτροπή, η φορολογική διοίκηση διέκοψε τα επιδόματα που λάμβαναν χιλιάδες οικογένειες, κατηγορώντας τες λανθασμένα για απάτη, τουλάχιστον από το 2013 μέχρι το 2019. Στη συνέχεια, ανάγκασε τους γονείς να επιστρέψουν αναδρομικά ποσά που σε κάποιες περιπτώσεις ανέρχονταν σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

Σύμφωνα με την έκθεση, που εξέτασε το σύστημα που υπάρχει από το 2021, ανακαλύφθηκαν άδικες κατηγορίες απάτης, ενώ η κυβέρνηση απαίτησε την αποπληρωμή των επιδομάτων, που προκάλεσαν στις οικογένειες σημαντικά οικονομικά προβλήματα.

Κατά την έκθεση, υπουργοί, νομοθέτες, δημόσιοι υπάλληλοι και δικαστές ευθύνονται για την κακοδιαχείριση αυτών των υποθέσεων.

Ειδήσεις σήμερα

HΠΑ - Καπιτώλιο: Ξεπέρασαν τις 100 οι συλλήψεις - Αναζητείται ο δολοφόνος του αστυνομικού

Ερντογάν: Μπορούμε να συναντηθούμε με τον Μητσοτάκη

Νέα Υόρκη: Λεωφορείο με επιβάτες έπεσε από γέφυρα (βίντεο)