Κόσμος

Ακιντζί: Ντροπή για τη δημοκρατία το σόου Ερντογάν - Τατάρ για την Αμμόχωστο

Ακιντζί Μουσταφά- ηγέτης τουρκοκυπρίων

Ντροπή χαρακτηρίζει το «σόου» που έστησαν ο Ερντογάν με τον Τατάρ ο Μουσταφά Ακιντζί

Σε γραπτή του δήλωση ο κατοχικός ηγέτης, αναφέρει ότι οι τελετές για το νερό και το άνοιγμα μέρους των Βαρωσίων έγιναν μόνο για να δώσουν πλεονέκτημα σε έναν από τους υποψηφίους (εννοεί τον Τατάρ) και αποτελούν μια άλλη διάσταση της παρέμβασης που έγινε στις «εκλογές». Όπως σημείωσε, κάθε Τουρκοκύπριος γνωρίζει τον σκοπό τέτοιων ενεργειών, τέσσερις ημέρες πριν από τις «εκλογές».

Αναφορικά με το θέμα των Βαρωσίων, ο Ακιντζί ανέφερε ότι είναι απαραίτητο να αξιολογηθεί και να χρησιμοποιηθεί όχι ως εμπόδιο στη λύση, αλλά να αξιοποιηθεί σαν γεγονός που θα συμβάλει σε αυτήν.

Τονίζει δε πως ενώ ο ΓΓ του ΟΗΕ προετοιμάζεται για μια άτυπη διάσκεψη μετά τις «εκλογές», η ενέργεια στα Βαρώσια είναι λανθασμένη και πιθανότατα θα φέρει τους τουρκοκύπριους σε δύσκολη θέση στη διεθνή σκηνή.

Χαρακτήρισε εξαιρετικά λάθος το γεγονός ότι ένα τόσο σημαντικό θέμα, το οποίο εμπίπτει στην ευθύνη της «προεδρίας», χρησιμοποιήθηκε για προεκλογικές σκοπιμότητες.

Κόσμος

ΔΝΤ: Να φορολογούνται οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου

εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου

Οι εταιρείες με υψηλές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου θα πρέπει να πληρώνουν τέλος 75 δολαρίων για κάθε τόνο διοξειδίου του άνθρακα που παράγουν, όπως δήλωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Το περιβαλλοντικό αυτό τέλος θα σημαίνει πως οι εταιρείες –μεταξύ των οποίων και οι παραγωγοί ενέργειας και οι βαριές βιομηχανίες- θα πρέπει να πληρώνουν για το διοξείδιο του άνθρακα που παράγουν, με στόχο να επιτευχθούν οι δεσμεύσεις της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα.

Το ΔΝΤ προέτρεψε, όμως, της χώρες G20 να υιοθετήσουν έναν τέτοιο φόρο για τις επιχειρήσεις, καθώς ενδεχομένως να αποτελέσει την ταχύτερη οδό στην επίτευξη του στόχου των καθαρών μηδενικών εκπομπών.

«Για να βοηθήσουμε στη διάσωση του πλανήτη πρέπει να συνεργαστούμε για να αποτρέψουμε τη μετατροπή μιας κρίσης σε καταστροφή. Μια θαρραλέα τιμολόγηση του διοξειδίου του άνθρακα θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο –ιδιαίτερα σε περίπτωση που αποτελέσει αποτέλεσμα παγκόσμιας συμφωνίας. Βλέπουμε τον κατώτατο παγκόσμιο φόρο διοξειδίου του άνθρακα σαν μια βιώσιμη επιλογή και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε επ’ αυτού» δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα Guardian, ο Μπομπ Γουάρντ από το Ινστιτούτο Γκράνθαμ για την Κλιματική Αλλαγή του London School of Economics, που δεν έχει κάποια σχέση με την εν λόγω πρόταση, είπε:

«Είναι μια εξαιρετική πρωτοβουλία και ηγετική κίνηση από το ΔΝΤ. Στη Βρετανία έχουμε ήδη δει ότι ακόμη και ένα χαμηλό τέλος για το διοξείδιο του άνθρακα, μπορεί να επιταχύνει την μείωση της καύσης κάρβουνου. Το κατώτατο αυτό τέλος αφαιρεί μέρος της αβεβαιότητας για τις επιχειρήσεις και τους επιτρέπει να επενδύσουν με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση σε τεχνολογίες και διαδικασίες που μειώνουν τις εκπομπές ρύπων».

Σε περίπτωση που ένα τέτοιο τέλος υιοθετηθεί από τους G20, τότε ανοίγει ο δρόμος και για προτάσεις άλλων χωρών που ήδη σκέφτονται να εφαρμόσουν ένα τέτοιο μέτρο.
Η παγκόσμια φορολόγηση του διοξειδίου του άνθρακα διασφαλίζει ότι οι συνθήκες θα είναι ίδιες για τις επιχειρήσεις στις περισσότερες χώρες, δίνοντας παράλληλα και ένα σημαντικό παράδειγμα και σε άλλα κράτη.

 

Διαβάστε επίσης:

Κρήτη: Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στις φυλακές

To "πιο πρόωρο μωρό του κόσμου" έγινε ενός έτους!