Κόσμος

Ακιντζί: Για εσωτερική κατανάλωση οι δηλώσεις Μητσοτάκη

ακιντζι

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Κύπρο είπε πως ήλπιζε να άκουγε πιο ελπιδοφόρα μηνύματα αλλά δυστυχώς, «προέβη σε δηλώσεις για εσωτερική κατανάλωση».

Εξάλλου ο Ακιντζί χαρακτήρισε σημαντική, τη συνάντησή του στις 9 Αυγούστου με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, πριν από την ανεπίσημη πενταμερή συνάντηση.

Σύμφωνα με την λεγόμενη «προεδρία» του ψευδοκράτους, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε σήμερα, ο Ακιντζί είπε ότι τα θέματα της πολιτικής ισότητας και αποτελεσματικής συμμετοχής σε αποφάσεις είναι ξεκάθαρα μέρος των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Ωστόσο, είπε, η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν συμφωνεί γι’ αυτό, «και θα μιλήσουμε ανοιχτά για αυτά στη συνάντηση στις 9 Αυγούστου».

Ανέφερε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ θα συναντηθεί με τις δύο πλευρές χωριστά στο τέλος Σεπτεμβρίου, και ότι ο ίδιος ο ΓΓ επιθυμεί μια τριμερή συνάντηση μαζί τους είτε στην Ευρώπη ή στη Νέα Υόρκη.

Κατά τον Ακιντζί, η ελληνοκυπριακή ηγεσία έδωσε διαφορετικά μηνύματα σε διαφορετικά άτομα σε διαφορετικούς χώρους και είπε ότι αυτά όλα θα πρέπει να ξεκαθαριστούν στην ανεπίσημη πενταμερή στην παρουσία όλων των μερών. Είπε ότι η πενταμερής θα πρέπει να προετοιμαστεί πολύ καλά για να μην υπάρχουν λανθασμένες ελπίδες. Επανέλαβε ότι οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να έχουν χρονοδιάγραμμα. Θέλουμε ένα μέλλον με ειρήνη, ασφάλεια και ισότητα για όλους στο νησί, είπε.

Ανέφερε ότι η πρόταση για τη δημιουργία κοινής επιτροπής για τους υδρογονάνθρακες αντιμετωπίζεται θετικά από ξένους διπλωμάτες και οι «προφάσεις» της ελληνοκυπριακής πλευράς για μη αποδοχή της πρότασης δεν πείθουν.

Κατά τον Ακιντζί, η πρόταση της τουρκοκυπριακής πλευράς θα ωφελήσει όλα τα μέρη και ότι είναι σημαντικό όπως στη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, θα πρέπει να συζητήσουν τρόπους για μείωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο. Επίσης, θέλει να ακούσει το όραμα του Αναστασιάδη για το πώς σκέφτεται το μέλλον.

Κόσμος

Χιλή: Ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη χώρα – Πάνω από 6 Ρίχτερ η πρώτη μέτρηση

Σεισμογράφος

Ισχυρός σεισμός σημειώθηκε το απόγευμα της Τρίτης (ώρα Ελλάδας) στη Χιλή.

Σύμφωνα με την πρώτη μέτρηση από το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC), ο σεισμός ήταν 6,1 Ρίχτερ.

Στη συνέχεια ακολούθησαν κι άλλοι σεισμοί, μικρότερης έντασης.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Ελπιδοφόρος: Στα εγκαίνια «Τουρκικού Κέντρου» - Φωτογραφήθηκε με Ερντογάν και Τατάρ

Έκρηξη ηφαιστείου στη Λα Πάλμα: Εξακολουθεί να ρέει η λάβα - Συνεχείς οι εκκενώσεις οικισμών

Κορωνοϊός - Κύπρος: Ξεκινά η χορήγηση τρίτης δόσης σε ηλικιωμένους

ESPA BANNER