Skip to main content
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τι αλλάζει στις συντάξεις μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας

Image
συνταξεις
 clock 10:07 | 05/10/2019
writer icon newsroom ekriti.gr

Στο νέο σχέδιο νόμου που φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση τον Δεκέμβριο, αναμένεται να ισχύσει η αλλαγή καθεστώτος της επικουρικής ασφάλισης που θα αφορά νέους ασφαλισμένους.
Στο συγκεκριμένο σχέδιο νόμου θα αποφασιστούν και οι αλλαγές για το ύψος των σημερινών επικουρικών μετά την έκδοση των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ο αρμόδιος Υπουργός Γιάννης Βρούτσης έχει διευκρινίσει πως θα προχωρήσει σε συνετές και δίκαιες αλλαγές, οι οποίες και θα είναι απόλυτα σύμφωνες με τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης.
Ποιες αλλαγές όμως έφερε η χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας; Κωδικοποιημένα είναι οι εξής:
 
 
1. Αντισυνταγματικές έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας τις περικοπές 260.000 επικουρικών συντάξεων, για άθροισμα συντάξεων άνω των 1.300 ευρώ μικτά.

Το δικαστήριο έκρινε πως οι περικοπές αποφασίστηκαν χωρίς να προηγηθούν αναλογιστικές μελέτες. Το Συμβούλιο έκρινε επίσης ότι το μέτρο δεν έχει αναδρομική ισχύ και αφορά μόνο σε περικοπές που έγιναν το καλοκαίρι του 2016.

Το Υπουργείο οφείλει άμεσα να προχωρήσει σε νέο νομοθέτημα και να εκπονήσει αναλογιστικές μελέτες.

2. Συνταγματικό έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας των επανυπολογισμό των συντάξεων, οπότε χάνονται οι ελπίδες των συνταξιούχων για επιστροφή αναδρομικών. Δεδομένη θεωρείται ωστόσο η επιστροφή των αναδρομικών, μόνο όμως για το δεκάμηνο που μεσολαβεί ανάμεσα στην προηγούμενη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας τον Ιούνιο του 2015 και την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου τον Μάιο του 2016.

Για το διάστημα αυτό, οι συνταξιούχοι μπορούν να προσδοκούν αναδρομικά από 667 έως 7.338 ευρώ.

3. Αντισυνταγματικός κρίθηκε ο νόμος ως προς το σκέλος υπολογισμού των εισφορών  αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών με βάση το εισόδημα σε σύγκριση με τους μισθωτούς απασχολούμενους.

Το Συμβούλιο δηλαδή έκρινε αντισυνταγματικό το όριο του 20% των εισφορών, ενώ για τους μισθωτούς το ανάλογο ποσοστό είναι 6% και το υπόλοιπο καλύπτεται από τον εργοδότη.

Σημειώνεται ωστόσο ότι από την 1η Ιανουαρίου, το ποσοστό του 20% έχει ήδη μειωθεί σε 13,3%.

4. Αντισυνταγματικό κρίθηκε το ποσοστό αναπλήρωσης των νέων συντάξεων.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας προσδιόρισαν την αντισυνταγματικότητα κυρίως στις μεγάλες συντάξεις και στους συνταξιούχους που έχουν πολλά χρόνια εργαστεί και φθάνουν στο ανώτατο πλαφόν αναπλήρωσης 46,8% για 42 χρόνια ασφάλισης.
 
 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis