Skip to main content
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σκληρή διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για την πρώτη κατοικία

Image
Κόκκινα δάνεια
 clock 23:50 | 21/06/2020
writer icon newsroom ekriti.gr

Σκληρή διαπραγμάτευση με τους "θεσμούς", υπό το βάρος της "κακής κληρονομιάς" του νόμου Κατσέλη, προμηνύει το χάσμα απόψεων μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών για την οριστικοποίηση του νέου πτωχευτικού νόμου. Το νομοσχέδιο οδεύει στους "θεσμούς" την ερχόμενη εβδομάδα και, όπως όλα δείχνουν, η πρόθεση της κυβέρνησης να πάει τον νόμο στη Βουλή μέχρι το τέλος του μήνα δεν μπορεί να γίνει πράξη, ενώ και ο τελικός συμβιβασμός θα πρέπει να αναζητηθεί σε επίπεδο πολιτικής συμφωνίας.

Δυνατότητα εξωδικαστικής πτώχευσης για τα νοικοκυριά, χρόνος πλήρους απαλλαγής του οφειλέτη από το χρέος και προστατευόμενη αξία πρώτης κατοικίας συν λειτουργία του κρατικού φορέα που θα αποκτά τα ακίνητα όσων πτωχεύουν παρέμειναν αγεφύρωτα σε εσωτερικό επίπεδο, ενώ αναμένεται να διχάσουν και τους "θεσμούς".

Κυβέρνηση και τράπεζες συσκέφθηκαν εκτενώς την Τρίτη 16 και την Πέμπτη 18 Ιουνίου, καταλήγοντας σε συμφωνία επί αρκετών διαδικαστικών, αλλά ζωτικών, θεμάτων για τη λειτουργία του νέου πτωχευτικού νόμου. Ωστόσο, τα τρία παραπάνω μέτωπα έμειναν ανοιχτά και αναμένεται να διχάσουν και τους "θεσμούς". Και αυτό, διότι η μεν Κομισιόν επιδιώκει, σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία 1023/2019, τη γρήγορη και πλήρη απαλλαγή του οφειλέτη από τα χρέη και την παροχή δεύτερης ευκαιρίας σε αυτόν. Η δε ΕΚΤ συντάσσεται με τις θέσεις των τραπεζών, καθώς επιδιώκει ο νέος νόμος να διασφαλίζει ότι δεν θα επαναληφθούν φαινόμενα κατάχρησης του νόμου Κατσέλη από μια νέα "γενιά" στρατηγικών κακοπληρωτών. Το μόνο θετικό είναι ότι οι "θεσμοί" δεν βάζουν το "μαχαίρι στον λαιμό" της κυβέρνησης για την άμεση ψήφιση του νόμου. "Θέλουμε έναν άρτιο νόμο που θα μπορεί να εφαρμοστεί από 1/1/2021", τονίζουν στην κυβέρνηση.

 

 

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis