Skip to main content
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ποιοι μπορούν να πάρουν σύνταξη νωρίτερα έως 9 χρόνια

Image
συνταξη
 clock 11:10 | 12/06/2021
writer icon newsroom ekriti.gr

Η αξιοποίηση των πλασματικών χρόνων είναι ένα μέτρο ευεργετικό και μπορεί κάποιος εργαζόμενος να βγει στη σύνταξη έως και 9 χρόνια νωρίτερα» σημείωσε ο πρώην υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης στην εκπομπή "Tώρα ό,τι Συμβαίνει" του Open Tv. 

"Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή διότι υπάρχει παραφιλολογία, που λέει ότι τρέξτε να αναγνωρίσετε τώρα τα χρόνια, διότι καταργείται το μέτρο από 1/1/2021, ωστόσο αυτό δεν ισχύει διότι διατηρεί το δικαίωμα στον εργαζόμενο, όποτε εκείνος το επιθυμεί".

Το μέτρο αφορά δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και μεγάλες κερδισμένες είναι οι γυναίκες, έως και 9 χρόνια νωρίτερα. 

Δείτε όσα είπε ο κ. Κουτρουμάνης:

 

Μεγάλες κερδισμένες είναι οι μητέρες καθώς - υπό προϋποθέσεις - μπορούν να ανοίξουν την πόρτα εξόδου έως 9 χρόνια νωρίτερα, ενώ οι άνδρες αποχωρούν μέχρι και 6,5 χρόνια νωρίτερα από τα γενικά όρια ηλικίας. 

Το φτηνότερο κόστος εξαγοράς πλασματικών ετών μπορεί υπό προϋποθέσεις να επηρεάσει τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους της σύνταξης, δεδομένου ότι κατά τον προσδιορισμό του ποσού ως αποδοχές λαμβάνονται υπόψη αυτές που προκύπτουν με βάση την καταβληθείσα ασφαλιστική εισφορά. Αναλυτικά:

Πλασματικοί χρόνοι που αναγνωρίζονται χωρίς εξαγορά: Χρησιμοποιούνται μόνο για θεμελίωση, δεν συνυπολογίζονται στο ποσό της ανταποδοτικής, δεν λαμβάνονται δηλαδή υπόψη για ποσοστά αναπλήρωσης και συντάξιμες αποδοχές. Λαμβάνονται υπόψη για τη διαμόρφωση της εθνικής σύνταξης.
Πλασματικοί χρόνοι που αναγνωρίζονται με εξαγορά: Συνυπολογίζονται για ποσοστά αναπλήρωσης, συντάξιμες αποδοχές και εθνική σύνταξη.

Ποιους συμφέρει η εξαγορά

Η χρήση των πλασματικών ετών συμφέρει τους ασφαλισμένους σε όλους τους φορείς ασφάλισης που πρόκειται να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα εξαγοράζοντας ή αναγνωρίζοντας χρόνο από τις αντίστοιχες κατηγορίες.

Την εν λόγω επιλογή μπορούν να κάνουν ασφαλισμένοι:

είτε για να θεμελιώσουν αναδρομικά με διατάξεις και όρια ηλικίας του 2011 και του 2012 ώστε συμπληρώνοντας τα αντίστοιχα όρια ηλικίας μετά τις αλλαγές του ν. 4336/2015 να αποχωρήσουν ή
για να συμπληρώσουν την πλήρη 40ετία και με ταυτόχρονη συμπλήρωση του 62ου έτους της ηλικίας να προχωρήσουν σε συνταξιοδότηση.

Προσοχή χρειάζεται για τους ασφαλισμένους του ιδιωτικού τομέα αφού η χρήση των πλασματικών πρέπει να συνδυάζει θεμελίωση και προσαύξηση της σύνταξης. Η αναγνώριση δεν μπορεί να γίνει μόνο για προσαύξηση της σύνταξης και στην περίπτωση αυτή, δηλαδή αν δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για θεμελίωση, τα χρήματα που έχουν καταβληθεί για αναγνώριση πλασματικών χάνονται και δεν επιστρέφονται.

Αντίθετα, για τους ασφαλισμένους του Δημοσίου μπορεί η εξαγορά να γίνει μόνο για προσαύξηση της σύνταξης και ειδικά στις περιπτώσεις των τριτέκνων είναι μια επιλογή που θεωρείται ιδιαίτερα συμφέρουσα.

 

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο: Λύματα από ξενοδοχείο μετέτρεψαν τη θάλασσα σε ...βούρκο

Κρήτη: Σοβαρό τροχαίο - Στην Εντατική νεαρός άνδρας

Ηράκλειο: Πρόστιμο σε beach bar και καφενείο

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis