Skip to main content
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μητρόπουλος: Βίαιη φτωχοποίηση των εργαζομένων - "Κακά μαντάτα" για τις συντάξεις

Image
φτωχοποιηση
 clock 14:08 | 11/05/2022
writer icon newsroom ekriti.gr

Ανησυχητικά για το μέλλον των μισθών, αλλά και των συντάξεων είναι τα στοιχεία απασχόλησης που ανακοινώθηκαν από τον ΕΦΚΑ για τον μήνα Μάρτιο αφού το Ασφαλιστικό είναι συνάρτηση του Εργασιακού και η αγορά εργασίας επηρεάζει δραστικά τις εισφορές στα Ταμεία και το μέλλον των συντάξεων.
Εντύπωση εξάλλου προκαλεί το γεγονός ότι ο μέσος μισθός των γυναικών που εργάζονται με πλήρη απασχόληση ύψους 1.146,10 ευρώ είναι πολύ χαμηλότερος σε σχέση με αυτόν των ανδρών ύψους 1.312,63 ευρώ. Η διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα με πλήρη απασχόληση ανέρχεται στα 166,53 ευρώ, ενώ η συνολική διαφορά (πλήρους και μερικής απασχόλησης) στα 177,28 ευρώ!!

Από τα ανωτέρω στοιχεία του ΕΦΚΑ προκύπτει η βίαιη φτωχοποίηση των εργατοϋπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα.

Η αποκάλυψη αυτή, σε συνδυασμό με τις χιλιάδες μετατροπές συμβάσεων εργασίας από αορίστου χρόνου σε εκ περιτροπής (με ή χωρίς τη συναίνεση του εργαζομένου), όπως αυτές καταγράφονται από το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», δημιουργεί ανησυχία και ισχυρούς προβληματισμούς για τους εργαζομένους και τους συνταξιούχους

Άκρως αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία του Ενιαίου Συστήματος Ελέγχου και Πληρωμών των Συντάξεων «ΗΛΙΟΣ» του Υπουργείου Εργασίας για τον Απρίλιο 2022
 

Η γενικευμένη «συνταξιοδοτική φτώχεια» είναι συνέπεια των μνημονιακών περικοπών, καθώς και της απαγόρευσης τής αύξησης των συντάξεων («πάγωμα» αυξήσεων) μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022, σύμφωνα με τον ν. 4475/2017 (άρθρο 3) που παραμένει ακόμη σε ισχύ.
 

Από τα στοιχεία του Πίνακας Σ.1 του Παραρτήματος της Έκθεσης προκύπτει ότι:

α- συντάξεις έως 700 ευρώ λαμβάνουν 1.106.809 συνταξιούχοι (45,2% επί του συνόλου 2.450.433)!

β- συντάξεις έως 600 ευρώ λαμβάνουν 909.232 συνταξιούχοι (37,1%)!

γ- συντάξεις έως 500 ευρώ λαμβάνουν 655.333 συνταξιούχοι (26,8%)!

Η μείωση ή το «πάγωμα» των μισθών τού Ιδιωτικού Τομέα αποτελεί σχέδιο βίαιης αναδιανομής τού πλούτου σε βάρος τής Εργατικής Τάξης αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ένωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους .

Τι είπε ο εργατολόγος Αλέξης Μητρόπουλος:

Στενοχωρημένος και προβληματισμένος για όλη αυτή την κατάσταση δήλωσε μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και στην εκπομπή της Ρένας Σημειαντωνάκη ο εργατολόγος Αλέξης Μητρόπουλος που επισήμανε ότι βάσει του ισχύοντος εργατικού μοντέλου και για πρώτη φορά μετά την μεταπολίτευση το 1/3 και πλέον του συνολικού αριθμού των εργαζομένων αμοίβονται το μήνα με 398 ευρώ καθαρά.

Image
μητροπουλος

(Ο εργατολόγος κ. Αλέξης Μητρόπουλος)

Στηλίτευσε επίσης το γεγονός ότι οι γυναίκες υπολείπονται μισθολογικά των ανδρών κατά 200 ευρώ, ενώ τόνισε ότι η κατάσταση στο συνταξιοδοτικό θα χειροτερεύσει, με τις συντάξιμες αποδοχές τα επόμενα χρόνια να κυμαίνονται γύρω στα 300 με 350 ευρώ, αφού – όπως είπε χαρακτηριστικά – μισθοί και συντάξεις είναι συγκοινωνούντα δοχεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μητρόπουλος στο Ράδιο Κρήτη: Έρχονται δύσκολες ημέρες για τους εργαζόμενους

Χειροπέδες σε έναν άνδρα και μία γυναίκα για εμπορία ανθρώπων

Κορωνοϊός: Μη υποχρεωτική η μάσκα σε αεροδρόμια και αεροπλάνα

 

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis