Κοινωνία

Αναδρομικά: Τι αποφάσισε το Ελεγκτικό συνέδριο για 500.000 συνταξιούχους του Δημοσίου

αναδρομικά

Αέναος μοιάζει ο κύκλος των εν αναμονή αναδρομικών για εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους που άλλοτε ελπίζουν και άλλοτε απογοητεύονται ανάλογα με τις αποφάσεις των δικαστηρίων οι οποίες είναι διαφορετικές και αντικρουόμενες.

Την ώρα που στα πρωτοδικεία της χώρας εκδίδονται δεκάδες αποφάσεις οι οποίες κρίνουν αντισυνταγματικές τις περικοπές στα Δώρα και τα επιδόματα άδειας του ιδιωτικού τομέα, καθώς και τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, κατά το επίμαχο 11μηνο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016, χθεσινή απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκρινε συνταγματικές τις εν λόγω περικοπές που αφορούν περίπου 500.000 συνταξιούχων του Δημοσίου,

Αντίθετα το ίδιο ανώτατο δικαστήριο κρίνει (επαναλαμβάνοντας προηγούμενη απόφασή του) αντισυνταγματική την επιβολή Εισφοράς Αλληλεγγύης (ΕΑΣ) καθώς και οι περικοπές των κύριων συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ.

Δηλαδή οι διεκδικήσεις των συνταξιούχων του δημοσίου περιορίζονται πλέον στο σκέλος των περικοπών που υπέστησαν οι κύριες συντάξεις, κατά τα μνημονιακά έτη και την εισφορά αλληλεγγύης .

Υπενθυμίζεται ότι αναμένονται άλλες δύο αποφάσεις, μία του Συμβουλίου της Επικρατείας και μία ακόμη της ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ θα κρίνει εάν είναι σύννομη η μη καταβολή στους συνταξιούχους των αναδρομικών από τις κρατήσεις σε δώρα και επιδόματα καθώς και στην επικουρική σύνταξη, του ιδιωτικού τομέα, κατά το επίμαχο 11μηνο (από 10-06-2015 έως 11-05-2016).

Παράλληλη αναμένεται και η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία θα απαντήσεις στα εξής προδικαστικά ερωτήματα α) Τη συνταγματικότητα ή μη της κατάργησης των επιδομάτων των δώρων για τους συνταξιούχους του Δημοσίου,

β) Τη συνταγματικότητα ή μη της συνέχισης των περικοπών του ν.4093/2012 μετά τη δημοσίευση του ν.4387/2016,

γ) τις παραγραφές, δηλαδή εάν οι αποζημιωτικές αγωγές που έχουν ασκηθεί για τα ανωτέρω ζητήματα υπόκεινται σε διετή ή πενταετή παραγραφή,

δ) εάν η απόσβεση των αξιώσεων για όσους δεν είχαν ασκήσει αγωγές μέχρι τη δημοσίευση του άρθρου 33 του ν. 4734/2020 αντίκειται στο σύνταγμα και την ΕΣΔΑ ή όχι.

Την ίδια ώρα οι θεσμοί ζητούν να εγγραφεί η δαπάνη για τις συντάξεις περιλαμβανομένων και των αναδρομικών στον προϋπολογισμό του 2022. Ήδη, έχουν εγγραφεί 724 εκατ. ευρώ, για τις ήδη γνωστές δικαστικές αποφάσεις χωρίς να υπάρχει εκτίμηση για το ποσό που θα χρειαστεί να επιστραφεί αν οι επόμενες αποφάσεις των ανωτάτων δικαστηρίων δικαιώσουν τους συνταξιούχους.

 

Διαβάστε επίσης:

Σεισμός: Κουνήθηκε για τα καλά το Ηράκλειο!

Ηράκλειο: Αγανάκτηση, νεύρα και κορναρίσματα στον Αη Γιάννη Χωστό (φωτο)

Κρήτη: Μεταφορικό ισοδύναμο μόνο για ευπαθείς ομάδες

Κοινωνία

Σχολική βία: Μαθητές ξυλοκόπησαν 16χρονο δυο φορές μέσα στο σχολείο του

Σχολική βία

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις φαίνεται πως παίρνει η βία ανάμεσα σε ανήλικους και μάλιστα για ασήμαντες αφορμές. Μια τέτοια αφορμή στάθηκε αιτία να ξυλοκοπηθεί άγρια, όχι μία αλλά δύο φορές, ένας 16χρονος μέσα στο ίδιο του το σχολείο στη Λάρισα μπροστά στα μάτια των συμμαθητών του, από μια παρέα ανήλικων νταήδων η οποία αποτελείτο από δύο 17χρονους και δύο 16χρονους.

Αρχικά, ο ένας 17χρονος, ο οποίος είναι μαθητής του Επαγγελματικού Λυκείου της Λάρισας, πήγε στο Γενικό Λύκειο που φοιτά ο 16χρονος μαζί με τον άλλο 17χρονο. Οι δύο τους χτύπησαν τον 16χρονο, χωρίς τα κίνητρα της επίθεσης να έχουν γίνει γνωστά ακόμη. Το περιστατικό δεν έλαβε μεγάλες διαστάσεις, πιθανότατα επειδή έγινε όταν τα μαθήματα είχαν τελειώσει και τα παιδιά είχαν σχολάσει.

Ωστόσο, φαίνεται πως ο 17χρονος δεν ικανοποιήθηκε με τον ξυλοδαρμό του μαθητή και επανήλθε δριμύτερος. Την δεύτερη φορά πήγε στο σχολείο του 16χρονου την ώρα του διαλείμματος και μάλιστα είχε μαζί του «ενισχύσεις» καθώς, εκτός από τον 17χρονο που είχε μαζί του και την πρώτη φορά, είχαν έρθει μαζί τους και δύο 16χρονοι. Εκεί, έδωσε εντολή στους φίλους του να ξυλοκοπήσουν τον 16χρονο στο προαύλιο, όπου βρίσκονταν δεκάδες μαθητές οι οποίοι έπαθαν σοκ με τις άγριες σκηνές βίας που αντίκρισαν.

Για το περιστατικό το οποίο προκαλεί ερωτήματα για την ευκολία με την οποία οι μαθητές ενός σχολείου μπορούν να μπαίνουν χωρίς πρόβλημα σε ένα άλλο χωρίς να τους σταματά κανείς, υποβλήθηκε καταγγελία στην Αστυνομία. Το αποτέλεσμα ήταν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Λάρισας να περάσουν χειροπέδες στον 17χρονο μαθητή και να αναζητούν τους τρεις φίλους του στα χρονικά όρια του αυτοφώρου.
 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Ηράκλειο: Αποδυνάμωση της ΜΕΘ του Βενιζελείου καταγγέλλουν οι γιατροί - Ποια είναι η αιτία

Ηράκλειο: Χειροπέδες τρεις που λήστεψαν το μίνι μάρκετ

ΕΡΓΑΝΗ: Δηλώσεις για αναστολές στις πυρόπληκτες και σεισμόπληκτες περιοχές

ESPA BANNER