Η κινόα είναι "ψευδοδημητριακό" και είναι φυτό συγγενικό με το σπανάκι και τον αμάρανθο. Οι σπόροι της χρησιμοποιούνται στη μαγειρική όπως ακριβώς και οι σπόροι δημητριακών. Ποια είναι τα οφέλη της και πώς μαγειρεύεται η κινόα;
Δες αναλυτικά παρακάτω όλες τις πληροφορίες.
Ποια είναι τα οφέλη της κινόα; Γιατί είναι σημαντική για τη διατροφή μας;
- Όλα τα είδη κινόα είναι υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, κάτι που είναι σπάνιο στις φυτικές τροφές. Για το λόγο αυτό προτιμάται πολύ από όσους κάνουν δίαιτα, αφού σε χορταίνει χωρίς να προσθέτει πολλές θερμίδες.
- Περιέχει αυξημένα επίπεδα σε κερσετίνη, ένα φυτοχημικό που οι ερευνητές αναφέρουν ότι μπορεί να είναι αποτελεσματικό για τη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2.
- Δεν περιέχει γλουτένη, και για τον λόγο αυτό αποτελεί την καλή εναλλακτική λύση για άτομα που έχουν διαγνωστεί με κοιλιοκάκη ή ευαισθησία σε γλουτένη.
- Είναι μια εξαιρετική πηγή μαγνησίου, φυλλικού οξέος, καλίου, σιδήρου και ψευδαργύρου, ασβεστίου και φυτικών ινών.
- Μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μιλάνου έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση ζυμαρικών και ψωμιού από κινόα προκάλεσε χαμηλότερες συγκεντρώσεις τριγλυκεριδίων σε μια ομάδα εθελοντών σε σύγκριση με άλλα ζυμαρικά και αρτοποιήματα.
Ποια κινόα να προτιμήσεις;
Υπάρχουν περίπου 1.800 ποικιλίες κινόα(!). Στην αγορά εδώ μπορούμε να βρούμε μόνο τα τρία κύρια είδη: Λευκή, κόκκινη και μαύρη. Η λευκή κινόα έχει πιο ουδέτερη γεύση, οπότε, αν δεν έχεις δοκιμάσει ξανά κινόα, είναι προτιμότερο να ξεκινήσεις από αυτή. Η κόκκινη και η μαύρη κινόα είναι λίγο πιο έντονες στη γεύση από τη λευκή.
Πώς να μαγειρέψω την κινόα;
Για να μαγειρέψουμε την κινόα απλά, ακολουθούμε την διαδικασία σαν να φτιάχναμε πλιγούρι. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα 2 φλυτζάνια κινόα και 4 φλυτζάνια νερό και μόλις πάρει βράσει, χαμηλώνουμε την φωτιά και βάζουμε το καπάκι. Βράζουμε για 15 - 18 λεπτά.
Για να μην πικρίσει η κινόα
Η κινόα έχει μια φυσική επίστρωση, που ονομάζεται σαπωνίνη, και μπορεί να κάνει τη γεύση της πικρή. Για να απαλλαγείς από αυτή, ακολούθησε τα δύο παρακάτω βήματα:
-Ξέπλυνε την κινόα καλά πριν από το μαγείρεμα. Είναι ένα βήμα που δεν πρέπει να παραλείψεις.
-Το σωστό σούρωμα είναι σημαντικό. Για να είσαι σίγουρη πως θα ξεπικρίσει, σούρωσε καλά και τη μαγειρεμένη κινόα και ξέπλυνέ τη καλά για να φύγει όση από την επίστρωση αυτή έχει μείνει ακόμα.
Για πιο έντονη γεύση
Για να δώσεις πιο έντονη γεύση στο αποτέλεσμα, μερικά συστατικά που μπορείς να προσθέσεις για τέλειο αποτέλεσμα είναι:
- Ζωμός λαχανικών ή κοτόπουλου
- Σκόρδο, δεντρολίβανο και μαύρο πιπέρι
- Λίγο ελαιόλαδο
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αποτοξίνωση: Οι 8 καλύτερες τροφές που μπορείς να επιλέξεις
Μικρά - θαυματουργά - μυστικά κουζίνας
Σεξουαλικές φαντασιώσεις: Έχουν όρια; Τις μοιράζομαι με τον σύντροφό μου;