Υλικά
- 2 πράσα
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 2-3 καρότα
- 1-2 σκελίδες σκόρδο
- 1 πράσινη πιπεριά
- 1 κόκκινη πιπεριά
- 3-4 κλωνάρια σέλινο
- 3-4 κλωνάρια μαϊντανό
- 2-3 κλωνάρια θυμάρι
- 2 φύλλα δάφνη
- Δέστε σε τουλπάνι 2 κουτ. σούπας χοντροσπασμένο μαύρο πιπέρι
- Κόψτε όλα τα λαχανικά σε χοντρά κομμάτια και περιχύστε με νερό που τα σκεπάζει
- Βράστε 40 λεπτά να μαλακώσουν πολύ τα λαχανικά. Βγάλτε τα με τρυπητή κουτάλα και πετάξτε τη δάφνη, το τουλπάνι με το πιπέρι και το θυμάρι. Κρατήστε το ζωμό.
- Περάστε όλα τα υπόλοιπα λαχανικά στο μύλο από τις μεγαλύτερες τρύπες και βάλτε τα πάλι στο ζωμό. Βράστε άλλα 30-40 λεπτά για να μείνει περίπου μισό ζουμί. Αν θέλετε ζωμό διάφανο, περάστε τον από σήτα στρωμένη με βρεγμένο τουλπάνι και παγώστε.
- Για πυκνό ζωμό, λιώστε στο μίξερ τα λαχανικά και αδειάστε τα σε κουπάκια ή σε θήκες για παγάκια.
- Αφήστε να κρυώσει ο ζωμός και βάλτε τον στην κατάψυξη.