Skip to main content
ΓΥΝΑΙΚΑ

Καμιά γυναίκα δεν πρέπει να βάζει στην άκρη τα όνειρα της

Image
Καμιά γυναίκα δεν πρέπει να βάζει στην άκρη τα όνειρα της
 clock 14:36 | 08/03/2014
writer icon newsroom ekriti.gr

Οι γυναίκες ακόμα και στις μέρες μας- που η ισότητα μεταξύ των δύο φύλων θεωρείται αυτονόητη -πρέπει να αγωνιστούν διπλά σε σχέση με τους άντρες για να κάνουν τα όνειρα τους πραγματικότητα εφόσον τα όνειρα αυτά αφορούν σε ένα κόσμο φτιαγμένο για άντρες.

Κι αν στις χώρες της Δύσης όπου, λίγο πολύ ,σε όλα τα επαγγέλματα που θεωρούνταν ανδρικά κατάφεραν -με λίγη η πολύ προσπάθεια -να «εισβάλουν» γυναίκες φανταστείτε πόσο περισσότερη προσπάθεια χρειάστηκαν οι εκπρόσωποι του «ασθενούς» φύλου για να σταθούν δίπλα σε άντρες σε χώρες του Ισλάμ , εκεί όπου απαγορεύεται ακόμα και να κυκλοφορούν χωρίς μπούρκα.

Μια από τις πλέον εντυπωσιακές ιστορίες γυναικών που κυνήγησαν το όνειρο τους σε μια χώρα με έντονες απαγορεύσεις και αξίζει σήμερα- που γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας- να θυμηθούμε, είναι εκείνη της Λατίφα Ναμπιζάντα.

Η σμήναρχος Λατίφα Ναμπιζάντα είναι η πρώτη γυναίκα πιλότος της πολεμικής αεροπορίας του Αφγανιστάν!

Μπορεί στη χώρα των Ταλιμπάν, της φτώχειας και των πολέμων, η ζωή να είναι ιδιαιτέρως δύσκολη για τις γυναίκες όμως αυτό δεν εμπόδισε τη Λατίφα  να ονειρεύεται.

Σε συνέντευξη της στο BBC είχε δηλώσει  «Η αδελφή μου και εγώ μιλούσαμε για τα αστέρια και το σύμπαν. Συζητούσαμε για το πώς φτιάχνονται τα αεροπλάνα και πώς θα ήταν να πιλοτάραμε ένα. Πώς θα ήταν να ήμασταν πιλότοι. Υπήρχαν βαρέλια με νερό κοντά στο σπίτι μας και εγώ συνήθιζα να ανεβαίνω σε ένα και να φαντάζομαι ότι πιλοτάρω ένα ελικόπτερο»

Κάπως έτσι οι δύο αδελφές, η Λατίφα και η Λαλιούμα, αποφάσισαν να γίνουν πιλότοι. Αρχικά, η στρατιωτική σχολή του Αφγανιστάν αρνήθηκε να τις δεχτεί, επικαλούμενη… ιατρικούς λόγους.

Όμως δεν το έβαλαν κάτω και κατάφεραν, τελικά, να εισαχθούν στη σχολή το 1989, όταν πολίτης γιατρός τούς έδωσε το «πράσινο φως».

Την εποχή εκείνη θεωρείτο ανήκουστο για μια γυναίκα να υπηρετεί στον αφγανικό στρατό. Μάλιστα, δεν υπήρχαν καν στολές και οι δύο αδελφές χρειάστηκε να φτιάξουν τις δικές τους.

Ήταν οι δύο πρώτες γυναίκες πιλότοι στην ιστορία της αεροπορίας του Αφγανιστάν.

«Οι άλλοι μαθητές μας πετούσαν πέτρες. Εμείς βγαίναμε έξω από την τάξη σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Οι δάσκαλοί μας έρχονταν και μας έβρισκαν και ζητούσαν συγγνώμη και εμείς ξαναμπαίναμε μέσα» θυμάται.

Όταν οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την Καμπούλ, οι δύο αδελφές αναγκάστηκαν να καταφύγουν στο Πακιστάν, όπου για πολλά χρόνια ύφαιναν χαλιά για να ζήσουν.

Επέστρεψαν όταν  οι Ταλιμπάν έφευγαν και αμέσως παρουσιάστηκαν για υπηρεσία.

Παντρεύτηκαν και οι δύο και το 2006 γέννησαν τα παιδιά τους με διαφορά μερικών εβδομάδων. Η Λαλιούμα, όμως, αντιμετώπισε πρόβλημα στην εγκυμοσύνη και όταν ο γιατρός την ρώτησε εάν θέλει να σωθεί η ίδια ή το παιδί της, εκείνη είπε:

«Σώστε το παιδί με όποιον τρόπο μπορείτε».

Μία ημέρα μετά την γέννηση του παιδιού, η Λαλιούμα πέθανε και η Λατίφα μεγάλωσε την ανιψιά της μαζί με την κόρη της.

Πολύ συχνά η Λατίφα έπαιρνε την κόρη της, Μαλαλάι, μαζί της στο ελικόπτερο. «Μεγάλωσε μέσα σε ένα ελικόπτερο. Καμιά φορά σκέφτομαι ότι δεν είναι κόρη μου, αλλά του ελικοπτέρου» είχε πει χαρακτηριστικά στο BBC.

Η Μαλαλάι ταξιδεύει μαζί με τη μητέρα της από 2 ετών. Στις ανησυχίες των Αμερικανών πιλότων γι' αυτό, η Λατίφα απαντά ότι πάντα παίρνει την κόρη της μαζί της μόνο σε ασφαλείς διαδρομές.

«Συνήθως όταν ρωτάς ένα παιδί ποιανού είναι, δίνει το όνομα του πατέρα του. Αλλά η Μαλαλάι πάντα λέει: "Είμαι η κόρη της πιλότου Λατίφα". Αισθάνεται υπερηφάνεια -το ίδιο και εγώ» προσθέτει η Αφγανή πιλότος.

Τα όνειρα της μικρής Μαλαλάι πάντως  φαίνεται ότι εκτείνονται μακρύτερα από εκείνα της μητέρας της.

«Την ενδιαφέρει πολύ το διάστημα. Φιλοδοξώ να πάει στο διάστημα, να γίνει η πρώτη αστροναύτης του Αφγανιστάν» 

Η ιστορία της γυναίκας αυτής έρχεται να μας διδάξει πολλά τόσο για τη δύναμη που μπορεί να κρύβει η γυναικεία ψυχή όσο και για τις απεριόριστες δυνατότητες που έχουν οι γυναίκες να πετύχουν εκείνο που φαντάζει ακατόρθωτο.

Καμιά γυναίκα δεν πρέπει να σταματά να ονειρεύεται και να μην δίνει τον αγώνα της για μια καλύτερη ζωή , μια ζωή όπου δεν θα επιβιώνει απλά αλλά θα έχει προδιαγραφές ονείρου και αποτελέσματα απτά. Άλλωστε η ζωή έχει αποδείξει πως μπορούμε να στηρίξουμε καλά μόνο ότι μας κάνει ευτυχισμένες .

Ε.Βασιλάκη

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis