Skip to main content
FITNESS

Ενεργοποίηση μεταβολισμού: 12 tips για να καίτε θερμίδες όλη μέρα

Image
αδυνάτισμα μεταβολισμός
 clock 14:07 | 01/09/2020
writer icon newsroom ekriti.gr

Αν το ανθρώπινο σώμα είναι μια μηχανή, ο μεταβολισμός είναι το λειτουργικό της σύστημα: Παίρνει ό,τι εισάγουμε σε αυτό (φαγητό, ποτό, ώρες ύπνου) και το επεξεργάζεται για να μπορεί να λειτουργεί.

Εάν λοιπόν δίνετε στο σώμα σας «σκουπίδια», δεν θα λειτουργεί αποτελεσματικά. Αν όμως έχετε υγιεινές συνήθειες, το βοηθάτε να έχει υψηλότερη απόδοση.

Μία ώρα στο γυμναστήριο δεν αρκεί για να κάψετε το περιττό λίπος. Εάν θέλετε να χάσετε βάρος και να το διατηρήσετε, ο μεταβολισμός πρέπει λειτουργεί αποτελεσματικά όλη την ημέρα.

Δείτε λοιπόν τι πρέπει να κάνετε, σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, για να καίτε θερμίδες και λίπος από το πρωί μέχρι το βράδυ.

Τσάι:

Ο καφές και το τσάι περιέχουν πολλά αντιοξειδωτικά. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Research in Medical Sciences έδειξε ότι τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 που έπιναν τέσσερα φλιτζάνια πράσινο τσάι καθημερινά έχασαν περισσότερο βάρος και μείωσαν την αρτηριακή πίεση περισσότερο από όσους δεν έπιναν τσάι. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι κατεχίνες του πράσινου τσαγιού αυξάνουν τον μεταβολισμό.

Πρωινό:

Απενεργοποιεί τα γονίδια που εμπλέκονται στο μεταβολισμό των λιπών και βοηθά το σώμα να κάψει περισσότερους υδατάνθρακες. Το πρωινό αυξάνει επίσης τον Μεταβολικό Ρυθμό Ηρεμίας (RMR), δηλαδή την ελάχιστη ποσότητα θερμίδων που καταναλώνει ο άνθρωπος όταν είναι ξύπνιος αλλά σε ηρεμία (ανάπαυση) περισσότερο από την κατανάλωση των ίδιων τροφών στο δείπνο.

Νερό:

Ο μεταβολισμός των αθλητών που ακολουθούν διατροφή με πολλές πρωτεΐνες συχνά γίνεται αδρανής λόγω αφυδάτωσης. Είναι σημαντικό να πίνετε πολύ νερό ώστε να βοηθάτε το σώμα σας να διασπά τα λίπη πιο αποτελεσματικά, πράγμα που βοηθά στην απώλεια βάρους.

Κανέλα:

Προσθέστε τη στη βρόμη, τα δημητριακά, τα φρούτα, το γιαούρτι και ότι άλλο σας ταιριάζει στη γεύση. Ενεργοποιεί τη θερμογένεση, δηλαδή την καύση θερμίδων για την παραγωγή θερμότητας. Εκτός από θερμίδες, με τη θερμογένεση καίγεται και λίπος.

Τρώτε νωρίς το κύριο γεύμα:

Ιταλική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLOS One, έδειξε ότι όσοι έπαιρναν τις περισσότερες θερμίδες στο δείπνο, είχαν διπλάσιες πιθανότητες να είναι παχύσαρκοι, συγκριτικά με όσους γευμάτιζαν νωρίτερα.

Αποφεύγετε τις ατασθαλίες:

Μελέτη έδειξε ότι οι άνδρες που έτρωγαν μεγάλα γεύματα λιγότερο συχνά στη διάρκεια της μέρας, είχαν καλύτερο έλεγχο της όρεξης και υψηλότερο μεταβολικό ρυθμό ηρεμίας.

Ιωδιούχο αλάτι:

Το θαλασσινό αλάτι συνήθως δεν περιέχει ιώδιο, ένα θρεπτικό συστατικό απαραίτητο για τον θυρεοειδή, ο οποίος ελέγχει τη λειτουργία του μεταβολισμού. Προσπαθείτε να παίρνετε 150 μικρογραμμάρια ιωδίου καθημερινά, το οποίο αντιστοιχεί σε μισό κουταλάκι του γλυκού ιωδιούχου αλατιού.

Ποδήλατο:

Μελέτη του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης που συνέκρινε ποδηλάτες με αθλητές που σήκωναν βάρη, διαπίστωσε ότι οι πρώτοι είχαν υψηλότερα επίπεδα FGF21, της ορμόνης που επιταχύνει τον μεταβολισμό μετά την άσκηση.

Δοκιμάστε την υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση:

Ιταλοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι η καρδιοαναπνευστική διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης αυξάνει τον αριθμό των θερμίδων που καίγονται συγκριτικά με τις κλασικές ασκήσεις με βάρη.

Δυναμώστε τα οστά σας:

Μελέτη Καναδών επιστημόνων διαπίστωσε ότι όσοι είχαν περισσότερη οστεοκαλσίνη, πρωτεΐνη που παράγεται από τους οστεοβλάστες και αποτελεί τμήμα του δικτύου του οστού, είχαν μεγαλύτερη ικανότητα να μεταβολίζουν τη ζάχαρη και το λίπος. Τρόφιμα που μπορούν να αυξήσουν την ορμόνη είναι το μπρόκολο, τα κρεμμύδια, ο σολομός και το ελαιόλαδο.

Καλός ύπνος:

Πλήθος μελετών επιβεβαιώνουν ότι η έλλειψη ύπνου παρεμβαίνει στον μεταβολισμό της γλυκόζης και τις ρυθμιστικές ορμόνες, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για τον σωστό μεταβολισμό.

Κλείστε το κινητό:

Η ενασχόληση με το κινητό πριν κοιμηθείτε, δεν διαταράσσει μόνο τον ύπνο, μπορεί και να σας παχύνει. Το μπλε φως που εκπέμπουν οι ηλεκτρονικές συσκευές αυξάνει την αντίσταση στην ινσουλίνη και δυσκολεύει την απομάκρυνση της γλυκόζης από το αίμα, σύμφωνα με μελέτη του Northwestern University.

ONMED.GR

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis