Skip to main content
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Τα χέρια των Τυραννόσαυρων μίκρυναν γιατί τα δάγκωναν οι άλλοι Τυραννόσαυροι

Image
ΤΥΡΑΝΝΟΣΑΥΡΟΣ
 clock 23:00 | 04/04/2022
writer icon newsroom ekriti.gr

Ονομάστηκε rex (βασιλιάς) και όχι άδικα αφού ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος την εποχή που ζούσε στον πλανήτη. Ο Τυραννόσαυρος ρεξ έγινε χάρις και στην βιομηχανία του θεάματος το σήμα κατατεθέν του κόσμου των δεινοσαύρων και αποτελεί το διασημότερο μέλος τους. Ήταν ο μεγαλύτερος σε μέγεθος, ισχύ και μοχθηρότητα θηρευτής που εμφανίστηκε ποτέ στην στεριά του πλανήτη.

Οι Τυραννόσαυροι αποτελούν μόνιμο αντικείμενο ερευνών της επιστημονικής κοινότητας και κάθε χρόνο παρουσιάζονται πολλές μελέτες που αφορούν την ανατομία του, τον τρόπο ζωής του, τις συνήθειες του, την συμπεριφορά του και γενικά οτιδήποτε σχετίζεται με αυτόν. Ανάμεσα στα πολλά άλλα έχει υπολογιστεί ότι κάθε δαγκωνιά του T-rex είχε ισχύ 20-57 χιλιάδες Newton, περίπου 2-6 χιλιάδες κιλά και αποτελεί το ισχυρότερο δάγκωμα που γνωρίζουμε να έχει υπάρξει ποτέ στην φύση.

Μια νέα μελέτη συνδέει τις τρομερές δαγκωνιές των Τυραννόσαυρων με τα άνω άκρα τους τα οποία αποτελούν ένα γρίφο για τους παλαιοντολόγους εξαιτίας του ότι ήταν ιδιαίτερα μικρά σε μέγεθος σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα τους. Μια νέα μελέτη προσφέρει μια πιθανή εξήγηση σε αυτό το ζήτημα που απασχολεί τους ειδικούς χωρίς να έχουν καταφέρει να βρουν απαντήσεις.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Acta palaeontologica polonica» από ερευνητές με επικεφαλής τον Κέβιν Παντιάνα, καθηγητή παλαιοντολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, Μπέρκλι και έφορο του Μουσείου Παλαιοντολογίας του ίδιου πανεπιστημίου. Σύμφωνα με αυτή η ύπαρξη των πολύ μικρών άνω άκρων οφείλεται σε ένα εξελικτικό φαινόμενο αυτοάμυνας των Τυραννόσαυρων από τους… ίδιους.

Η μελέτη βασίζεται στη διαπίστωση έγινε πρόσφατα ότι οι Τυραννόσαυροι κυνηγούσαν ή αναζητούσαν την τροφή τους πολύ συχνά σε αγέλες. Αυτό δεδομένα είχε ως αποτέλεσμα όταν η αγέλη εξόντωνε ένα θήραμα ή έβρισκε στο δρόμο της κάποιο ζώο να συγκεντρώνονται πάνω από το κουφάρι πολλά μέλη της αγέλης.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι λόγω του συνωστισμού πάνω από ένα νεκρό ζώο να υπάρχει κίνδυνος το δάγκωμα ενός Τυραννόσαυρου να μην κατέληγε στο άψυχο σώμα αλλά στο άνω άκρο του διπλανού T.rex. Περισσότερο εκτεθειμένοι σε τέτοιες περιπτώσεις ήταν σύμφωνα με τους ερευνητές οι ανήλικοι Τυρρανόσαυροι γεγονός που οδήγησε εξελικτικά στη συρρίκνωση των άνω άκρων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Άνθρωποι και Νεάντερταλ κυνηγούσαν καμήλες ύψους τριών μέτρων

Έκπληξη: Ορισμένα ψάρια ξέρουν από αριθμητική

Η ορμόνη της αγάπης κάνει «αγαπησιάρικα» ακόμη και τα λιοντάρια

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis