Επιστήμη

Έρευνα: Οι μάχες μεταξύ τυραννόσαυρων ήταν επικές

τυρρανόσαυρος

Μια άγνωστη μέχρι σήμερα συμπεριφορά των Τυραννόσαυρων αποκαλύπτει έρευνα επιστημόνων του Μουσείου Royal Tyrrell στον Καναδά. Μελετώντας εκατοντάδες κρανία Τυραννόσαυρων οι ερευνητές εντόπισαν ουλές οι οποίες όπως διαπίστωσαν οφείλονταν σε δαγκώματα που είχαν γίνει από άλλους Τυρρανόσαυρους. Από τη μελέτη προέκυψε ότι δαγκωμένα εμφανίζονταν μόνο τα κρανία των αρσενικών Τυραννόσαυρων και τα δαγκώματα έκαναν την εμφάνιση τους αφού οι δεινόσαυροι είχαν εισέλθει στη φάση που θα ξεκινούσαν να έχουν σεξουαλική ζωή.

Με βάση τα ευρήματα τους οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όπως και σε πολλά είδη ζώων έτσι και στον κόσμο των Τυρρανόσαυρων τα αρσενικά μάχονταν μεταξύ τους για την απόκτηση δικαιώματος στο ζευγάρωμα, για την επιβολή της κυριαρχίας σε μια περιοχή ή για την απόκτηση καλύτερης θέσης στην κοινωνική ιεραρχία μιας αγέλης.

Η παροιμία λέει πώς όταν τσακώνονται τα βουβάλια την πληρώνουν τα βατράχια εύλογα λοιπόν θα αναρωτηθεί κάποιος ποιος την πλήρωνε όταν τσακώνονται οι T.rex… Το θέαμα σε μια αναμέτρηση Τυραννόσαυρων θα ήταν κάτι σίγουρα μοναδικό. Πάντως οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι αναμετρήσεις των Τυρρανόσαυρων δεν ήταν μέχρι θανάτου και πώς όταν διαπιστωνόταν ποιος είχε επιβληθεί η μάχη σταματούσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αστεροειδής Κλεοπάτρα: Μοιάζει με κόκαλο - Ίσως να δημιουργήθηκε από διαστημικά μπάζα (βίντεο)

Σχεδόν το ένα στα τρία είδη δέντρων της Γης κινδυνεύουν με εξαφάνιση

 

Επιστήμη

Ερευνητές βρήκαν τρόπο να οδηγούν τα κουνούπια στην αυτοκτονία

κουνούπια

Η επιστημονική κοινότητα έχει εντείνει τα τελευταία χρόνια την προσπάθεια της από την μια πλευρά να βρει νέες αποτελεσματικές θεραπείες σε ασθένειες που μεταφέρουν στους ανθρώπους τα κουνούπια και από την άλλη πλευρά να εμποδίζει τα κουνούπια να μας μολύνουν. Έχουν αναπτυχθεί διάφορες μέθοδοι μείωσης των πληθυσμών του κουνουπιών ή/και εξουδετέρωσης της μετάδοσης των ασθενειών στον άνθρωπο.

Η τελευταία τέτοια προσπάθεια έρχεται από την Σουηδική νεοφυή εταιρεία Molecular Attraction. Οι ερευνητές της εταιρείας απομόνωσαν ένα μόριο που είναι γνωστό ως HMBPP το οποίο υπάρχει σε αίμα μολυσμένο από τον παράσιτο της ελονοσίας. Το μόριο αυτό απελευθερώνει μια οσμή που έλκει τα κουνούπια και τα διεγείρει με τρόπο τέτοιο ώστε να πίνουν περισσότερο αίμα.

«Όπως φαίνεται το HMBPP μπορεί να υποχρεώσει τα κουνούπια να πιούν οτιδήποτε αρκεί να διαθέτουν το κατάλληλο pH (οξύτητα)» αναφέρει ο Λεκ Ιγκνάτοβιτς διευθύνων σύμβουλος της Molecular Attraction.  Οι ερευνητές της εταιρείας δημιούργησαν ένα χυμό παντζαριού το οποίο είχαν αναμίξει με το HMBPP και τοξίνες που προέρχονταν από φυτά. Στα πειράματα που έγιναν τα κουνούπια έπιναν με ευχαρίστηση το ρόφημα και λίγο μετά πέθαιναν.

«Το μεγάλο πλεονέκτημα του HMBPP είναι ότι δεν ελκύει άλλα έντομα ή άλλα είδη γενικότερα. Μπορούμε λοιπόν να το χρησιμοποιήσουμε ως ένα μέσο με το οποίο θα πείθουμε τα κουνούπια να καταναλώνουν τοξίνες» αναφέρει ο Ιγκνάτοβιτς. Αν οι πληθυσμοί των κουνουπιών μειώνονται μέσω της… αυτοκτονίας τους θα περιοριστούν και οι μαζικοί ψεκασμοί χημικών ουσιών εξόντωσης κουνουπιών που μολύνουν το περιβάλλον και είναι επικίνδυνα τόσο για την ανθρώπινη υγεία όσο και οι βιοσφαίρες και τα οικοσυστήματα τα οποία έρχονται σε επαφή με αυτά τα χημικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τεχνητές μύτες θα «οσμίζονται» τις ασθένειες

Το ηλιακό σύστημα γεννήθηκε με το μεγάλο χάσμα που το χωρίζει στην μέση

Ιδρυτές BioNTech: Σε 2-3 χρόνια θα έχουμε εμβόλια κατά του καρκίνου

ESPA BANNER