Επιστήμη

Νέα μελέτη: Αυτά είναι τα πιο ασυνήθιστα πρώιμα συμπτώματα του κορωνοϊού

 τεστ,κορωνοϊός

Αλλοιώσεις στη γλώσσα και κηλίδες στα χέρια και τα πόδια ενδέχεται να αποτελούν πρώιμα συμπτώματα της Covid-19 που θα οδηγούσαν σε έγκαιρη διάγνωση της νόσου, σύμφωνα με μια μελέτη που δόθηκε την Τρίτη (26/1) στη δημοσιότητα στην Ισπανία.

Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη, που διεξήχθη τον περασμένο Απρίλιο σε 666 ασθενείς σε ένα νοσοκομείο εκστρατείας που είχε στηθεί στη Μαδρίτη κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας, το 25% από αυτούς παρουσίαζε αλλοιώσεις στη γλώσσα και το 40% δερματικές βλάβες στα χέρια και τα πόδια.

κηλίδες στα χέρια
κηλίδες στα χέρια

Πολλοί ασθενείς ανέφεραν αύξηση του μεγέθους της γλώσσας τους και αλλοιώσεις στις θηλές της, με τη μορφή λείας πλάκας, οι οποίες «συχνά συνδέονταν με την απώλεια της γεύσης», συνεχίζει η μελέτη αυτή, ένα μέρος της οποίας δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριο στην επιστημονική επιθεώρηση British Journal of Dermatology.

αλλοιώσεις στην γλώσσα
αλλοιώσεις στην γλώσσα

Άλλοι ασθενείς είπαν ότι είχαν αίσθηση καψίματος ή κοκκινίλες στα χέρια και τα πόδια, κηλίδες ή σημεία που είχαν ξεφλουδίσει.

κοκκινίλες και ξεφλούδισμα στα πόδια
κοκκινίλες και ξεφλούδισμα στα πόδια

Σε συνδυασμό με τα πιο συνηθισμένα, χαρακτηριστικά συμπτώματα της Covid-19, όπως είναι ο βήχας και ο πυρετός, οι ενδείξεις αυτές μπορεί να οδηγήσουν στην έγκαιρη διάγνωση της νόσου, σημειώνει η μελέτη την οποία πραγματοποίησε το Τμήμα Δερματολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λα Παθ της Μαδρίτης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορωνοϊός: Ποιοι δεν πρέπει να λαμβάνουν κολχικίνη

Κορωνοϊός: Οι δύο ερωτήσεις που πρέπει να απαντάμε όταν νιώσουμε άρρωστοι

Κρήτη

Κρήτη: Πολύ χαμηλές οι τιμές των κηπευτικών - "Kορωνοβοήθημα" ζητούν οι αγρότες

αγροτικά προϊόντα

Σε δυσχερή θέση βρίσκονται οι παραγωγοί κηπευτικών στην Κρήτη, καθώς μπορεί η απεργία των ναυτεργατών να έληξε, ωστόσο, οι πολύ μεγάλες ποσότητες των παραγόμενων προϊόντων είναι πολύ δύσκολο να διακινηθούν με δεδομένη την κλειστή εστίαση και τις δυσκολίες στις εξαγωγές λόγω covid

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου, Μανώλη Ορφανουδάκη, μπαίνει πλέον πιο επιτακτικά από ποτέ το αίτημα του αγροτικού κόσμου για “καθιέρωση” της κρατικής ενίσχυσης του λεγόμενου "κορωνοβοηθήματος" στους αγρότες κι επέκτασή της σε περισσότερα προϊόντα.

Όπως δήλωσε στο Ράδιο Κρήτη ο κ. Ορφανουδάκης “Είμαστε στην … κορυφή της παραγωγής αυτή την περίοδο και οι τιμές λόγω των αυστηρών περιορισμών, του λοκντάουν και τελευταία εξαιτίας της απεργίας των ναυτεργατών, έχουν συμπιεστεί προς τα κάτω. Οι κόκκινες πιπεριές για παράδειγμα, ενώ πωλούνται κανονικά προς 1,50 -1,80 ευρώ το κιλό, μετα βίας φθάνουν το 1 ευρώ!”.

Όπως είπε, το βοήθημα αυτό δεν θα λύσει προβλήματα, μπορεί όμως να τα “λειάνει”… Και βέβαια, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου επεσήμανε ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα πρέπει να μεριμνήσει για ένα ακόμη σημαντικό θέμα που δεν είναι άλλο από τη δυσαναλογία ζημιάς και αποζημίωσης. “Για την ντομάτα, ενισχυθήκαμε με 540 ευρώ το στρέμμα ενώ η ζημιά υπολογίστηκε στις 3000 ευρώ ανά στρέμμα”, εξήγησε...

ΕΛΕΝΗ ΜΠΟΥΡΜΑ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο - κορωνοϊός: Σοκ από τον θάνατο του αγαπητού Γιώργου

Απίστευτο περιστατικό στην Κρήτη: Έκλεψαν χρήματα από άστεγο

Κρήτη: Στο νοσοκομείο μια γυναίκα μετά από επίθεση σκύλων