Επιστήμη

Ισραήλ: Ανακαλύφθηκε ένας άγνωστος έως τώρα Homo (βίντεο)

Nesher Ramia

Ερευνητές στο Ισραήλ εντόπισαν έναν άγνωστο έως τώρα πρόγονο των Νεάντερταλ, που ονόμασαν Nesher Ramla Homo, ο οποίος ζούσε για πολύ καιρό στη Μέση Ανατολή παράλληλα με το δικό μας είδος, τον Homo sapiens, πριν 120.000 έως 140.000 χρόνια και ίσως είχε έλθει σε επιμιξία μαζί του και σε ανταλλαγή γνώσεων.

Βασιζόμενοι στην ανακάλυψη τους, οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν ότι οι Νεάντερταλ έλκουν την καταγωγή τους από τη Μέση Ανατολή και όχι από την Ευρώπη, όπως είναι η επικρατούσα άποψη έως τώρα. Σύμφωνα με την εκτίμηση τους, δύο τύποι Homo ζούσαν πλάι-πλάι στην περιοχή για περισσότερα από 100.000 χρόνια (μεταξύ περίπου του 200.000 και του 100.000 π.Χ.): οι παλαιότεροι Nesher Ramla (που είχαν παρουσία ήδη πριν 400.000 χρόνια) και οι νεότεροι Homo sapiens που έφθασαν 200.000 χρόνια μετά.

Τα απολιθώματα που ανακαλύφθηκαν σε βάθος οκτώ μέτρων κοντά στην πόλη Ράμλα, στη διάρκεια ανασκαφής σε λατομείο δίπλα σε εργοστάσιο τσιμέντου, περιλαμβάνουν ένα μέρος κρανίου και μια σχεδόν πλήρη κάτω γνάθο, που βρίσκονταν ανάμεσα σε λίθινα εργαλεία και σε οστά αλόγων και άλλων ζώων.

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ και του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ, οι οποίοι έκαναν δύο σχετικές δημοσιεύσεις στο περιοδικό "Science", εκτιμούν ότι το απολίθωμα δεν είναι Homo sapiens, αλλά προέρχεται από ένα είδος που ζούσε στην περιοχή πριν εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια και είχε αποτελέσει πρόγονο των Νεάντερταλ της Ευρώπης και της Ασίας. Όπως είπαν, η ανακάλυψη φαίνεται να ξαναγράφει την ιστορία της ανθρώπινης εξέλιξης, ιδίως όσον αφορά τα «ξαδέρφια» μας, τους Νεάντερταλ, καθώς έως τώρα η εξέλιξη των τελευταίων είχε συνδεθεί στενά μόνο με την Ευρώπη.

«Όλα ξεκίνησαν στο Ισραήλ. Θεωρούμε ότι μια τοπική ομάδα ήταν η πηγή προέλευσης των Ευρωπαίων Νεάντερταλ. Στη διάρκεια των μεσοπαγετωνικών περιόδων, κύματα ανθρώπων, οι άνθρωποι Νεσέρ Ράμλα, μετανάστευσαν από τη Μέση Ανατολή προς την Ευρώπη», ανέφερε η ανθρωπολόγος δρ Χίλα Μέι του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ. «Ο Ευρωπαίος Νεάντερταλ στην πραγματικότητα άρχισε εδώ, στην περιοχή του Λεβάντε, και μετά μετανάστευσε στην Ευρώπη, ερχόμενος σε επιμιξίες με άλλες ομάδες ανθρώπων», πρόσθεσε.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα πρώιμα μέλη της ομάδας του Nesher Ramla Homo ζούσαν στην Εγγύς Ανατολή πριν περίπου 400.000 χρόνια. Υποστηρίζουν ότι τα ευρήματα τους στο Ισραήλ εμφανίζουν ομοιότητες με «προ-Νεαντερτάλιες» ομάδες στην Ευρώπη και ότι οι Nasher Ramla Homo ήσαν πρόγονοι των Νεάντερταλ (τουλάχιστον μερικών από αυτούς).

«Πριν τα νέα ευρήματα οι περισσότεροι ερευνητές πίστευαν ότι οι Νεάντερταλ είναι μια ευρωπαϊκή 'ιστορία'. Τα ευρήματα του Νεσέρ Ράμλα μας κάνουν να αμφισβητήσουμε αυτή την θεωρία, καθώς δείχνουν ότι οι διάσημοι Νεάντερταλ της Δυτικής Ευρώπης είναι μόνο τα απομεινάρια ενός πολύ μεγαλύτερου πληθυσμού που ζούσε εδώ στο Λεβάντε», σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή, καθηγητή Ίσραελ Χέρσκοβιτς του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, ο οποίος εκτίμησε ότι άλλοι Nesher Ramla Homo ταξίδεψαν ανατολικά προς την Ινδία και την Κίνα.

«Πρόκειται για μια εντυπωσιακή ανακάλυψη. Ποτέ δεν είχαμε φανταστεί ότι μαζί με τον Homo sapiens ένας άλλος αρχαϊκός Homo τριγυρνούσε στην περιοχή τόσο αργά στην ανθρώπινη ιστορία», δήλωσε ο δρ Γιόσι Ζάιντνερ του Εβραϊκού Πανεπιστημίου, ο οποίος βρήκε τα απολιθώματα.

«Ως σταυροδρόμι ανάμεσα στην Αφρική, την Ευρώπη και την Ασία, η γη του Ισραήλ λειτούργησε ως χωνευτήρι, όπου διαφορετικοί ανθρώπινοι πληθυσμοί αναμίχθηκαν μεταξύ τους, για να εξαπλωθούν αργότερα σε όλο τον Παλαιό Κόσμο», δήλωσε η δρ Ραχήλ Σαρίγκ του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ.

Όμως οι ισχυρισμοί των Ισραηλινών επιστημόνων για ομοιότητες των απολιθωμάτων στη Ράμλα με εκείνα Νεάντερταλ στην Ευρώπη και στην Ασία, συναντούν επιφυλάξεις από άλλους επιστήμονες, όπως ο διακεκριμένος καθηγητής Κρις Στρίνγκερ του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου. Όπως είπε στο BBC, «ο Νεσέρ Ράμλα είναι σημαντικός, επειδή επιβεβαιώνει ότι διαφορετικά είδη συνυπήρχαν στην περιοχή εκείνη την εποχή και πρόσφατα είδαμε κάτι ανάλογο στη δυτική Ασία. Όμως θεωρώ πολύ πρόωρο προς το παρόν να γίνει σύνδεση μερικών από τα παλαιότερα ισραηλινά απολιθώματα με τους Νεάντερταλ. Επίσης με προβληματίζουν οι εκτιμήσεις για οποιαδήποτε σχέση ανάμεσα στους Νεσέρ Ράμλα και στα απολιθώματα στην Κίνα».

 

 

 

Διαβάστε επίσης:

Σχεδόν 300 άτομα από την Ελλάδα υπέβαλαν υποψηφιότητα για αστροναύτες

Μυστηριώδης ασθένεια πλήττει καρχαρίες

Επιστήμη

Αλτσχάιμερ: Δύο στοιχεία της προσωπικότητας που αυξάνουν τον κίνδυνο άνοιας

αλτσχάιμερ

Θα μπορούσαν στοιχεία της προσωπικότητά μας, όπως η υπευθυνότητα και τα αρνητικά συναισθήματα να επηρεάσουν τις πιθανότητες της εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ; Μια νέα ανασκόπηση παλαιότερων ερευνών από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Φλόριντα αποκάλυψε ότι διάφορες αλλαγές σε περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ είναι συχνά ευδιάκριτες σε άτομα με χαρακτηριστικά προσωπικότητας που σχετίζονται με την πάθηση.

Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη εστίασε σε δύο χαρακτηριστικά που έχουν προηγουμένως συσχετιστεί με τις πιθανότητες εμφάνισης της άνοιας: ο νευρωτισμός, η προδιάθεση δηλαδή σε αρνητικά συναισθήματα και ευαισθησία στο περιβαλλοντικό στρες και την ευσυνειδησία, που συνήθως μεταφράζεται ως το πόσο προσεκτικοί είμαστε, πόσο οργανωτικοί αλλά και πόσο εστιασμένοι σε ένα στόχο και υπεύθυνοι είμαστε.

Αυτή αποτελεί και μια σημαντική διαφορά αυτή της μελέτης, όπως σημειώνει και ο Antonio Terracciano, καθηγητής Γηριατρικής στο Ιατρικό Κολλέγιο: «Έχουν πραγματοποιηθεί μελέτες που αναδεικνύουν ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν άνοια, όμως αυτές οι άλλες μελέτες εξέταζαν την κλινική διάγνωση. Εδώ, εξετάζουμε τη νευροπαθολογία, δηλαδή τις βλάβες στον εγκέφαλο που μας υποδεικνύουν την παθολογική αλλαγή. Αυτή η μελέτη δείχνει ότι ακόμη και πριν από την κλινική άνοια, η προσωπικότητα μπορεί να προβλέψει τη συσσώρευση της παθολογίας που σχετίζεται με την άνοια».

Tα συγκεκριμένα ευρήματα συνδύασαν στοιχεία από την μελέτη Baltimore Longitudinal Study of Aging (BLSA) και προηγούμενες δημοσιευμένες εργασίες σε μετα-ανάλυση που συνοψίζουν 12 μελέτες για την προσωπικότητα και τη νευροπαθολογία της νόσου Αλτσχάιμερ. Τα στοιχεία αφορούσαν σε περισσότερους από 3.000 συμμετέχοντες και ο συνδυασμός τους προσέφερε ασφαλέστερες εκτιμήσεις σχετικά με τη συσχέτιση της προσωπικότητας και της νόσου.

Τόσο στη μελέτη όσο και στη μετα-ανάλυση, οι ερευνητές εντόπισαν περισσότερη συσσώρευση β-αμυλοειδούς και Τ (οι πρωτεΐνες που ευθύνονται για τις αμυλοειδείς πλάκες που χαρακτηρίζουν τη νόσο Αλτσχάιμερ) σε συμμετέχοντες που σημείωσαν υψηλότερο βαθμό νευρωτισμού και χαμηλότερη ευσυνειδησία. Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ακόμα ότι οι ενώσεις ήταν ισχυρότερες σε μελέτες ατόμων με φυσιολογική γνωστική ικανότητα σε σύγκριση με μελέτες που περιελάμβαναν άτομα με γνωστικές δυσλειτουργίες.

Αυτό που συμπεραίνουν οι ερευνητές σύμφωνα με τα αποτελέσματα είναι ότι η προσωπικότητά μας μπορεί να μας θωρακίσει από τη νόσο Αλτσχάιμερ και άλλες νευρολογικές παθήσεις, καθυστερώντας ή αποτρέποντας την εμφάνιση κάποιας νευροεκφυλιστικής ασθένειας όσον αφορά αυτούς που έχουν ισχυρή ευσυνειδησία ​​και χαμηλό νευρωτισμό.

«Προηγούμενες έρευνες ανέδειξαν ότι ο χαμηλός νευρωτισμός βοηθά στη διαχείριση του στρες και μειώνει τον κίνδυνο κοινότυπων διαταραχών ψυχικής υγείας. Ομοίως, η υψηλή ευσυνειδησία σχετίζεται σταθερά με υγιείς τρόπους ζωής, όπως η συστηματική σωματική δραστηριότητα. Με την πάροδο του χρόνου, πιο προσαρμοστικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας μπορούν να υποστηρίξουν καλύτερα μεταβολικές και ανοσολογικές λειτουργίες και τελικά να αποτρέψουν ή να καθυστερήσουν τη διαδικασία του νευροεκφυλισμού» εξηγεί ο Terracciano.

Πηγή: ygeiamou.gr

 

Διαβάστε επίσης:

Εμβόλια covid-19: Δεν αυξάνουν τον κίνδυνο αποβολής των εγκύων

Μιρταζαπίνη: Το αντικαταθλιπτικό που δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από ασθενείς με άνοια

Τεστ σάλιου εντοπίζει αν έχεις καπνίσει κάνναβη

ESPA BANNER