Skip to main content
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Η κλιματική αλλαγή μπορεί να μεγάλωσε τον εγκέφαλο των αρχαίων ανθρώπων

Image
ανθρωπος
 clock 10:34 | 06/08/2023
writer icon newsroom ekriti.gr

Οι δύσκολες συνθήκες της εποχής των παγετώνων και η κλιματική αλλαγή σε συνδυασμό με την σεξουαλική επιλογή και τη γονική συνεργασία βοήθησαν στην ανάπτυξη της νοημοσύνης των ανθρωπίνων στο Μέσο Πλειστόκαινο, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις ανακάλυψαν αυξήσεις στα μεγέθη του εγκεφάλου των αρχαίων ανθρωποειδών που ευθυγραμμίζονται με τις φάσεις των παγετώνων πριν από περισσότερα από 600.000 χρόνια. Η ομάδα ανέπτυξε μια προσομοίωση υπολογιστή για να δείξει μαθηματικά πώς οι νέες συνήθειες ζευγαρώματος και η «γονική συνεργασία» που απαιτούνται για να επιβιώσουν κατά τη διάρκεια μιας αφιλόξενης Εποχής των Παγετώνων «επιτάχυναν» την εξέλιξη του ανθρώπινου εγκεφάλου.

Η προσομοίωση πρότεινε ότι οι πρόγονοί μας αναζητούσαν συντρόφους παρόμοιους με τους εαυτούς τους λόγω των αυξανόμενων αναγκών όπως η φωτιά, η τροφή και το καταφύγιο για να επιβιώσουν στο θανατηφόρο κρύο. «Έχει υποστηριχθεί εδώ και πολύ καιρό ότι η κλιματική αλλαγή και κυρίως η φάση των παγετώνων ήταν ένας σημαντικός μοχλός της ανθρώπινης εξέλιξης», σύμφωνα με τον επικεφαλής συγγραφέα της νέας μελέτης, οικονομολόγο Bruce Petersen.

«Ο Δαρβίνος έδωσε μεγάλη έμφαση στη σεξουαλική επιλογή για την εξέλιξη. Ωστόσο, ο ρόλος της ως εξελικτικής δύναμης αγνοήθηκε σε μεγάλο βαθμό για πάνω από έναν αιώνα» είπε ο Petersen. Με άλλα λόγια, μια εκεχειρία στην εποχή των παγετώνων στον πόλεμο μεταξύ των φυλών βελτίωσε τις πιθανότητες για ευφυείς γονείς που τα πήγαιναν καλά μεταξύ τους και δίδασκαν με υπέροχο τρόπο τα παιδιά τους.

Διαβάστε επίσης Τα ποντίκια και το μυστικό της μακροζωίας

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis