Skip to main content
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Hubble: Ζουμ στο «μάτι» ενός υπέρλαμπρου γαλαξία

Image
ματι γαλαξια
 clock 14:18 | 04/10/2021
writer icon newsroom ekriti.gr

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος έδωσε στη δημοσιότητα την πιο εντυπωσιακή εικόνα που έχει καταγράψει τις τελευταίες εβδομάδες το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble που επέστρεψε δυναμικά μετά το τεχνικό πρόβλημα που αντιμετώπιζε και παραλίγο να το θέσει οριστικά εκτός λειτουργίας.

Η κάμερα Wide Field Camera 3 του Hubble κατέγραψε εικόνες από τον σπειροειδή γαλαξία NGC 5728 που βρίσκεται σε απόσταση 130 εκατ. ετών φωτός από τη Γη στον αστερισμό του Ζυγού. Πρόκειται για ένα γαλαξία που ανήκει στην κατηγορία των γαλαξιών Σίφερτ που επίσης αποκαλούνται ενεργοί γαλαξίες και σύμφωνα με τους ειδικούς αποτελούν περίπου το 10% των γαλαξιών στο Σύμπαν.

Είναι ένα είδος ως επί το πλείστων σπειροειδών ή ραβδωτών σπειροειδών γαλαξιών που περιλαμβάνουν έναν εξαιρετικά λαμπρό μικρό πυρήνα, ο οποίος μπορεί μερικές φορές να ξεπερνά σε φωτεινότητα ολόκληρο τον περιβάλλοντα γαλαξία. Η Wide Field Camera 3 «κοιτάζει» τόσο στο ορατό όσο και στο υπέρυθρο φως καταγράφοντας έτσι πολύ εντυπωσιακές εικόνες των γαλαξιών. Σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία όσα συμβαίνουν στον πυρήνα αυτών των γαλαξιών είναι τα φαινόμενα που παράγονται από την συσσώρευση μάζας γύρω από μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διάστημα: Τα αποφάγια μιας μαύρης τρύπας

Ο μεγαλύτερος κομήτης που γνωρίζουμε ταξιδεύει στην καρδιά του ηλιακού μας συστήματος

Τεράστιος κομήτης με διάμετρο 160 χλμ. κατευθύνεται στο ηλιακό μας σύστημα

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis