Επιστήμη

Επιστήμονες σε “βάζουν” στην Αγιά Σοφιά πριν… 1.500 χρόνια! Δείτε πως

Αγία Σοφία

Η επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Stanford σε συνεργασία με τη χορωδία Capella Romana, χρησιμοποίησαν όλα τα σύγχρονα διαθέσιμα μέσα, ώστε να αντιγράψουν την εμπειρία του να βρίσκεται κάποιος μέσα στην Αγιά Σοφιά, πριν από 1.500 χρόνια! Το αποτέλεσμα είναι πραγματικά εκπληκτικό!

Η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, ή σύμφωνα με τις άλλες ονομασίες που του αποδίδονται «Βυζαντινός Ναός της Ύπατης Σοφίας του Ένσαρκου Λόγου του Θεού, Ναός της Αγίας του Θεού Σοφίας, Μεγάλη Εκκλησία », αποτελεί αναμφίβολα το γνωστότερο και δημοφιλέστερο μουσειακό χώρο της Κωνσταντινούπολης.

Παρακολουθείστε το εκπληκτικό βίντεο, με το μοναδικό ηχητικό ντοκουμέντο και περιηγηθείτε στη μοναδική Αγιά Σοφιά  για να θαυμάσετε την τέχνη στον πιο λαμπρό Ναό της Ορθοδοξίας.

 

 

Η Αγία Σοφία είναι πόλος έλξης για κάθε επισκέπτη, αφού όλοι έχουμε ακούσει και διαβάσει δοξασίες και θρύλους γι’ αυτήν, που φανερώνουν τη λαμπρότητα και τη μεγαλοπρέπεια που τη διέπουν.

ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΙΗΓΗΘΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

Ιστορικά στοιχεία για την Αγιά Σοφιά

Ο ναός κτίστηκε στη θέση όπου ο Μ. Κωνσταντίνος, ή σύμφωνα με άλλους ο γιός του Κωνστάντιος, ίδρυσε τον πρώτο ναό της Αγίας Σοφίας που εγκαινιάστηκε το 360.

Ήταν μια ξυλόστεγη βασιλική η οποία κάηκε το 404 κατά τη διάρκεια των καταστροφών που ακολούθησαν την εξορία του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου. Επί του Θεοδοσίου Β΄, το 415, κτίστηκε νέος ναός, ο οποίος όμως κάηκε στη στάση του Νίκα το 532.

Έπειτα από αυτά τα γεγονότα ο Ιουστινιανός αποφάσισε να ανοικοδομήσει μία νέα εκκλησία αφιερωμένη στο Σαρκωθέντα Λόγο του Θεού, δηλαδή το Χριστό, ο οποίος από τον Απόστολο Παύλο στην Α΄ Κορ. 1:24 ήδη αποκαλείται η του «Θεού Σοφία ».

Τις εργασίες της ανοικοδόμησης του ναού επέβλεπε ο ίδιος ο Ιουστινιανός. Αυτές ξεκίνησαν το 532 και ολοκληρώθηκαν σε πέντε χρόνια, το 537, χρόνος ο οποίος θεωρείται τεράστιο κατόρθωμα για την εποχή, αλλά και τη δυσκολία κατασκευής του μνημείου.

Ο ναός εγκαινιάστηκε στις 27 Δεκεμβρίου του 537 από τον Ιουστινιανό. Το 558 ο τρούλος του ναού πέφτει μετά από ισχυρό σεισμό και την ανακατασκευή του αναλαμβάνει ο Ισίδωρος, ανιψιός του ενός από τους αρχιτέκτονες του ναού. Το έργο ολοκληρώθηκε το 563 και ο ναός εγκαινιάστηκε και πάλι από τον Ιουστινιανό στις 23 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους.

Το 989 ένας ακόμα σεισμός οδήγησε στην κατάρρευση του τρούλου και της δυτικής κόγχης, ο ναός όμως επισκευάστηκε και πάλι. Η τελευταία κατάρρευση του ανατολικού τμήματος του τρούλου ήλθε το 1346, με τις τελευταίες επισκευές να μην αλλοιώνουν σημαντικά το προηγούμενο έργο του Ισίδωρου του νεότερου.

Μετά από την άλωση της πόλης από τους Τούρκους ο ναός της Αγίας Σοφίας μετετράπη σε τζαμί, και εξωτερικά προστέθηκαν στις τέσσερις γωνίες του μιναρέδες. Το εσωτερικό τοποθετήθηκαν πίνακες που περιείχαν ρητά από το Κοράνι. Εργασίες συντήρησης έγιναν από τους διάσημους αρχιτέκτονες, αδελφούς Fossati, το 1847.

Από το 1934 έως και σήμερα, όμως, ο ναός της Αγίας Σοφίας αποτελεί ιστορικό και αρχαιολογικό μουσείο.

Αρχιτεκτονική

Ο ναός της Αγίας Σοφίας αποτελεί το σημαντικότερο μνημείο του τύπου της τρουλαίας βασιλικής. Χωρίς υπερβολές έχει χαρακτηριστεί ως ένα αριστούργημα αρχιτεκτονικής. Περιβάλλεται από δύο αυλές, τη βόρεια και τη δυτική, η οποία καλείται και αίθριο.

Το αίθριο είναι μια υπαίθρια αυλή στρωμένη με μάρμαρο, στο μέσον της οποίας ήταν τοποθετημένη η μαρμάρινη κρίνη που είχε την επιγραφή « ΝΙΨΟΝ ΑΝΟΜΗΜΑΤΑ ΜΗ ΜΟΝΑΝ ΟΨΙΝ », η οποία, ως γνωστόν, διαβάζεται και ανάποδα.

Από το αίθριο πέντε πύλες οδηγούν στον έξω νάρθηκα και έπειτα άλλες πέντε στον εσωτερικό. Η μεσαία από αυτές τις πύλες ονομάζεται Μεγάλη ή Ωραία Πύλη. Από εκεί εννέα πύλες, τρείς ανά κλίτος, οδηγούν στον κυρίως ναό.

Εκατέρωθεν του νάρθηκα διασώζονται διάφορα προσαρτήματα υψίστης ιστορικής σημασίας. Ο κυρίως ναός χωρίζεται σε τρία κλίτη, με το μεσαίο να έχει τη διπλάσια διάσταση από τα άλλα δύο.

Σε γενικές γραμμές το εσωτερικό σχέδιο του ναού είναι απλό και έχει ως εξής : υπάρχουν τέσσερεις πεσσοί οι οποίοι συνδέονται μεταξύ τους με υπερώα τόξα στα οποία φέρονται επιθόλια τόξα, που όλα μαζί αποτελούν τη βάση για τον τεράστιο θόλο του τρούλου.

Πρέπει να τονίσουμε πως ο χώρος λούζεται από το άπλετο φως του ήλιου, καθώς αυτό διεισδύει στο ναό από τα εκατό παράθυρα της εκκλησίας, που δίνουν την ψευδαίσθηση πως ο θόλος κρέμεται από τον ουρανό.

 

dogma.gr

Επιστήμη

Το Déjà Vu το ήξερες, το Déjà Rêvé όμως;

Deja Vu

Λοιπόν, η όραση επηρεάζει τη γεύση σου. Το χρώμα του πιάτου, του φλυτζανιού ή οποιουδήποτε τέλος πάντων σκεύους χρησιμοποιείς για το ρόφημα ή το φαγητό σου, επηρεάζει τη γευσιγνωστική σου αντίληψη. Μια γρανίτα σερβιρισμένη σε ροζ ποτήρι θα σου μοιάζει πιο γλυκιά. Ένα ρόφημα σοκολάτας σε πορτοκαλί φλυτζάνι θα το βρεις πιο αρωματικό. Ένα αναψυκτικό σε μπλε συσκευασία θα νιώθεις να σε ξεδιψάει περισσότερο.

Αυτός είναι και ο λόγος που ο καφές σου μοιάζει πιο γευστικός όταν είναι μέσα στην αγαπημένη σου κούπα και αυτός είναι μάλλον και ο λόγος που επιμένεις να τρως στο ίδιο εκείνο πιάτο εδώ και χρόνια.

 

Ο εγκέφαλός σου κάνει παιχνίδια

Το πώς ένα χρώμα αλλάζει την αντίληψή σου για τη γεύση είναι το πρώτο επίπεδο. Μετά έρχονται τα πιο μυστήρια. Ας πούμε, η προκατάληψη της επιβεβαίωσης. Κάνεις μια υπόθεση, προκαταβάλλεσαι ότι ισχύει και έπειτα ό,τι πληροφορία κι αν λάβεις, την αξιολογείς υποκειμενικά ώστε να επιβεβαιώσει την αρχική σου πεποίθηση. Και το κάνεις και με τους ανθρώπους. Όταν περνάει από το χέρι σου, τείνεις να έχεις γύρω σου όσους επιβεβαιώνουν τον τρόπο σκέψης σου και συμφωνούν μαζί σου.

Ένα παιχνίδι ακόμη, η αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Θεωρείς αρχικά ότι μια κατάσταση θα έχει μια συγκεκριμένη έκβαση, κατά βάση αρνητική. Και παρότι η πρόβλεψή σου θα μπορούσε να είναι λανθασμένη, τελικά θα βγει αληθινή διότι πολύ απλά εσύ ο ίδιος την προκαλείς. Αφού κάθε σου σκέψη και συμπεριφορά που υποσυνείδητα διαλέγεις και υιοθετείς, οδηγεί την κατάσταση εκεί ακριβώς που είχες φανταστεί, ενώ όλα θα μπορούσαν να εκτυλιχθούν αλλιώς.

Παιχνίδια του μυαλού. Άλλωστε, ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι -σύμφωνα με μελέτες που οι ίδιοι οι ανθρώπινοι εγκέφαλοι έχουν διεξάγει- το ισχυρότερο όργανο της φύσης. Είπαμε, αν δεν παινέψεις το σπίτι σου θα πέσει να σε πλακώσει.

 

Ένα επίπεδο πιο πέρα, το Déjà Vu

Ένα βήμα πιο βαθιά στα παιχνίδια του εγκεφάλου, συναντάμε το déjà vu. Δηλαδή, το ήδη ιδωμένο. Είναι εκείνο το αιφνίδιο συναίσθημα οικειότητας που νιώθεις σε ένα μέρος που όμως επισκέπτεσαι πρώτη φορά. Όταν γνωρίζεις κάποιον, αλλά νιώθεις ότι τον ξέρεις ήδη. Όταν μυρίσεις κάτι που θα μοιάζει γνώριμο, ενώ πραγματικά δεν είναι.

Déjà vu είναι αυτό που αισθανόμαστε όταν θεωρούμε πως έχουμε ξαναζήσει την παρούσα κατάσταση. Και δεν είναι καθόλου σπάνιο. Μειώνεται με την πάροδο των ετών, αυξάνεται σε περιόδους στρες και υπερκόπωσης. Πάντως, 2 στα 3 άτομα δηλώνουν πως το έχουν νιώσει κάποια στιγμή στη ζωή τους, οι περισσότεροι με συχνότητα 1 με 2 φορές το χρόνο.

Πριν αρχίσεις τις εικασίες για παράλληλα σύμπαντα και προηγούμενες ζωές, δώσε μια ευκαιρία και στη νευροεπιστήμη. Το déjà vu είναι πιο πιθανό λέει να σου συμβεί όταν η προσοχή σου είναι μειωμένη και στα καπάκια προσηλώνεσαι πλήρως.

Πες ότι πας να ξεκλειδώσεις την πόρτα του σπιτιού για να φύγεις και ξαφνικά ακούς ένα δυνατό θόρυβο μέσα στο σπίτι. Τρομάζεις, αφαιρείσαι. Μέσα σε δέκατα του δευτερολέπτου συνειδητοποιείς ότι ήταν οι αγαπητοί γείτονες του πάνω ορόφου -που αλίμονο κι αν ήξερες πώς καταφέρνουν να κάνουν τόση φασαρία- και επικεντρώνεσαι ξανά στην πόρτα και το κλειδί.

Τότε ακριβώς, είναι πολύ πιθανό να βιώσεις ένα déjà vu. Λόγω της απότομης εναλλαγής αφαίρεσης της προσοχής και άμεσης προσήλωσης, η πρώτη φορά που πήγες να ξεκλειδώσεις θα μοιάζει μακριά ανάμνηση, θα είναι η ίδια όμως ακριβώς εικόνα.

Και είναι και η μνήμη. Μέσα στη μέρα, λαμβάνεις αμέτρητες πληροφορίες. Δεν είναι δυνατόν να δώσεις προσοχή σε όλες. Αυτές όμως αποτυπώνονται στη μνήμη σου. Κάποιες λοιπόν λεπτομέρειες μιας κατά τα άλλα νέας σου εμπειρίας μπορεί να είναι γνώριμες, χωρίς να μπορείς να ανακαλέσεις από πού τις ξέρεις. Κι έτσι σου μοιάζει η νέα σου εμπειρία σαν να την έχεις ξαναζήσει.

 

Κι αν το Déjà Vu λιγάκι σε τρομάζει, πού να δεις το Déjà Rêvé

Ακόμη και μετά από όλες τις πιθανές εξηγήσεις, είναι λίγο τρομακτικό όταν σου συμβαίνει, είναι αλήθεια. Φταίει μάλλον η συνειδητοποίηση ότι ο χρόνος, ο χώρος και η συνείδηση, ίσως δεν έχουν τη γραμμική μορφή που "βολεύεσαι" να θεωρείς πως έχουν. Κι εκεί μπαίνει ο Φρόιντ με το ασυνείδητο, το υποσυνείδητο και το συνειδητό. Και σε περίπτωση που δεν μπλέχτηκες ακόμη αρκετά, έρχεται παρέα και ο Καρλ ο Γιουνγκ να προσθέσει σε αυτά το υπερσυνειδητό μυαλό. Έτσι, για να τον "κάψουμε" τελικά τον εγκέφαλό μας μια και καλή.

Τώρα, αν είσαι από εκείνους που την ώρα που πέφτουν τα ποπ κορν στους άλλους από τον ξαφνικό γδούπο σε ένα θρίλερ εσύ γελάς, αντέχεις να μάθεις ότι υπάρχουν και πιο σκληροπυρηνικά παιχνίδια που παίζει το μυαλό μας.

Ένα βήμα λοιπόν πιο πέρα -και μάλλον εδώ το τερματίσαμε- φτάνουμε στο déjà rêvé. Όπως το déjà vu είναι το ήδη ιδωμένο, τούτο εδώ είναι το ήδη ονειρεμένο. Είναι η αίσθηση πως μια κατάσταση που ζεις στον πραγματικό κόσμο, την έχεις ήδη ζήσει στο παρελθόν σε κάποιο όνειρό σου.

Σκέψου την Κασσάνδρα, τη πριγκίπισσα της Τροίας. Έκανε η γυναίκα τις προφητείες της και όχι μόνο δεν την πίστευε άνθρωπος, τη θεωρούσαν και καταραμένη. Και σκέψου και τον Αβραάμ Λίνκολν. Που μερικές εβδομάδες πριν τη δολοφονία του, ονειρεύτηκε το θάνατό του. Κι ο Βρετανός ζωγράφος David Mandell ονειρεύτηκε όχι μία, ούτε δύο, αλλά τρεις φορές αεροπλάνα να συγκρούονται με τους δίδυμους πύργους. Κι έτσι το 1996 αποφάσισε να ζωγραφίσει την εικόνα του ονείρου του.

 

Εξηγείται επιστημονικά το Déjà Rêvé ή θα τρελαθούμε τελείως;

Αρχικά, ψυχραιμία. Στην τελική, προειδοποιήθηκες στη φάση με τα ποπ κορν, εσύ διάλεξες να συνεχίσεις. Κατά δεύτερον, υπάρχει μελέτη, ναι. Συνεργάστηκαν 6 επιστημονικές ομάδες από τη Γαλλία και δημοσίευσαν τα αποτελέσματά τους στο Brain Stimulation Journal.

Επειδή ο εγκέφαλός τους δείχνει να είναι πολύ ικανός να τρέχει σε πολλές διαφορετικές περιοχές που αλληλοκαλύπτονται κατά καιρούς -λειτουργία που ενεργοποιεί εντονότερα το φαινόμενο του déjà rêvé-, στην έρευνα συμμετείχαν άτομα με επιληψία ή επιληπτικές κρίσεις.

Στηριζόμενοι στην υπόθεση ότι ο εγκέφαλός μας διαθέτει ειδικά συστήματα μνήμης για την αποθήκευση των ονείρων, οι ερευνητές προσπάθησαν να ανακαλέσουν στους συμμετέχοντες τα όνειρά τους, μέσω της ηλεκτρικής διέγερσης εγκεφάλου.

Σαν αποτέλεσμα, βρέθηκαν τρεις τύποι déjà rêvé, ο ένας πιο μυστήριος από τον προηγούμενο.

1. Επεισόδιο

Εδώ, οι συμμετέχοντες ήταν σε θέση να προσδιορίσουν με ακρίβεια ή έστω με εξαιρετικά καλή προσέγγιση την ημέρα που είδαν το προφητικό τους όνειρο και μπορούσαν να θυμηθούν ανατριχιαστικά πολλές λεπτομέρειες. Τα περισσότερα από τα όνειρα αυτά, τα είχαν δει πολλά χρόνια πριν.

2. Εξοικείωση

Τα πράγματα εδώ είναι πιο συγκεχυμένα. Οι συμμετέχοντες ανακαλούν θολές ονειρικές εικόνες της τρέχουσας πραγματικής συνθήκης. Οι εικόνες αυτές περιλαμβάνουν μεν τοποθεσίες, σκηνές και χαρακτήρες, με μεγάλη λεπτομέρεια. Αλλά δεν μπορούν να προσδιορίσουν αν όλα όσα ζουν τα ανακαλούν από ένα συγκεκριμένο όνειρο, ούτε και μπορούν να προσδιορίσουν την ημερομηνία του ονείρου αυτού.

3. Ονειρική κατάσταση

Εδώ, σοκ. Οι συμμετέχοντες ζουν την πραγματική συνθήκη, αλλά αισθάνονται σαν σε όνειρο. Και δεν είναι σε θέση να διαχωρίσουν το πραγματικό από το ονειρικό. Φτάνουν να αναρωτιούνται αν αυτό που μόλις συνέβη το έζησαν πράγματι ή αν ακόμη ονειρεύονται.

 

Και η άλλη πλευρά

Αρχαίες φυλές της Αυστραλίας και της Νότιας Αμερικής, μιλούσαν για το "χρόνο των ονείρων", υποστηρίζοντας ότι μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο με τη συνείδησή μας. Κι αν υπήρχε η δυνατότητα μεταφοράς στο χρόνο και μπορούσαν να συναντήσουν τον Αριστοτέλη, σίγουρα θα συζητούσαν μαζί του τα "Σχετικά με την προφητεία των ονείρων" κείμενά του.

Κι αν σε όλα αυτά εντάξουμε τις τελευταίες εξελίξεις της κβαντικής φυσικής, ίσως τελικά αναρωτηθούμε μήπως όλες οι ψυχικές μας εμπειρίες είναι μια επέκταση των δυνατοτήτων μας να αλλάξουμε την πραγματικότητα, βιώνοντάς την σε πολλαπλά χρονικά πλαίσια. Τι έγινε λέει τώρα;

Και τέλος πάντων αν σου έχει συμβεί ή σου συμβεί στο μέλλον, πλέον ξέρεις. Δεν το έχεις χάσει και δεν είσαι μόνος. Πρόκειται για μια κάποια στιγμιαία ιδιόρρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου σου. Αν το όνειρο επιμένει και επαναλαμβάνεται, παρατήρησέ το για παν ενδεχόμενο. Μήπως ο ίδιος σου ο εαυτός να προσπαθεί να σου επιστήσει την προσοχή σε κάτι;

Πηγή

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σεξυπνία: Τι είναι και τι κρύβεται πίσω από αυτή

Νόμος της έλξης: Να γιατί καθυστερεί να υλοποιηθεί η επιθυμία σου

Ψυχολογικό τεστ: Τι σεξουαλικός τύπος είσαι;