Σε μια ανακάλυψη που συμβαίνει «μια φορά στη ζωή», οι επιστήμονες εντόπισαν έναν εξαιρετικά σπάνιο βάτραχο, έναν Μεγαλοπρεπή Δενδροβάτραχο (Litoria splendida) χρώματος μπλε, σε ένα απομακρυσμένο καταφύγιο άγριας ζωής στην περιοχή Κίμπερλι της Δυτικής Αυστραλίας.
Κανονικά, αυτοί οι βάτραχοι είναι πράσινοι με λευκές ή κίτρινες κηλίδες στην πλάτη τους, μια λευκή κοιλιά και λαμπερές κίτρινες ή πορτοκαλί μασχάλες, τη βουβωνική χώρα και το πίσω μέρος των μηρών.
Οι επιστήμονες από το Australian Wildlife Conservancy πιστεύουν ότι αυτή είναι η πρώτη καταγεγραμμένη περίπτωση μετάλλαξης μπλε χρώματος του συγκεκριμένου είδους βατράχου. Ο μη φυσιολογικός χρωματισμός προκαλείται από μια μετάλλαξη που παρεμβαίνει στην ικανότητα του βατράχου να παράγει κίτρινη χρωστική ουσία. «Πολύ περιστασιακά, ένας πράσινος βάτραχος έχει έλλειψη κίτρινης χρωστικής ουσίας στο δέρμα του και έχει ως αποτέλεσμα έναν εντελώς ή σε μεγάλη έκταση του δέρματός του μπλε βάτραχο», λέει η Jodi Rowley, επιμελήτρια της Βιολογίας Αμφιβίων & Ερπετοειδών Διατήρησης στο Αυστραλιανό Μουσείο στο Σίδνεϊ.
«Έχω δει δεκάδες χιλιάδες βατράχους όλα αυτά τα χρόνια και έχω δει μόνο έναν μπλε βάτραχο - και δεν ήταν τόσο εντυπωσιακός όσο αυτός ο υπέροχος δεντροβάτραχος. Μια σπάνια συνάντηση και μια συνάντηση που αναδεικνύει τη θεαματική ποικιλομορφία των βατράχων της Αυστραλίας!».
Ο οικολόγος του AWC Jake Barker ήταν μεταξύ εκείνων που συνάντησαν για πρώτη φορά τον βάτραχο: «Ήταν μέσα στο σκοτάδι όταν το εντοπίσαμε για πρώτη φορά, σκαρφαλωμένο σε ένα παγκάκι στο εργαστήριο κοντά στο ερευνητικό μας κέντρο», λέει ο Barker. «Ήταν πολύ συναρπαστικό. Οι υπέροχοι δεντροβάτραχοι είναι ήδη θεαματικοί, αλλά το να δεις ένα μπλε είναι μια ευκαιρία που σου δίνεται μια φορά στη ζωή».
Το L. splendida είναι ένα από τα μεγαλύτερα είδη αμφιβίων στην Αυστραλία, με ύψος περίπου 12 εκατοστών. Βρίσκεται μόνο στο βόρειο Κίμπερλι και σε γειτονικά μέρη της Βόρειας Επικράτειας.
Διαβάστε επίσης
ΗΠΑ: Επιστήμονες πιστεύουν πως βρήκαν τρόπο να κάνουν το λίπος να…καίει θερμίδες!
Τα θηλυκά δελφίνια μιλούν «μωρουδίστικα» στα μικρά τους, όπως και οι άνθρωποι