Skip to main content
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΗΠΑ: Επιστήμονες πιστεύουν πως βρήκαν τρόπο να κάνουν το λίπος να…καίει θερμίδες!

κοιλιακό λίπος
 clock 23:47 | 10/07/2024
writer icon newsroom ekriti.gr

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο έκαναν μια πρωτοποριακή ανακάλυψη που θα μπορούσε ενδεχομένως να μεταμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα παχυσαρκίας και μεταβολικής υγείας. Με επικεφαλής τον ιατρό επιστήμονα Brian Feldman και τον μοριακό βιολόγο Liang Li, η ομάδα εντόπισε έναν «γενετικό διακόπτη» που μπορεί να μετατρέψει το λευκό λίπος που αποθηκεύει ενέργεια σε καφέ λίπος που καίει θερμίδες, μια ανακάλυψη που θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

Οι ερευνητές διεξήγαγαν μια σειρά πειραμάτων σε καλλιέργειες ανθρώπινων κυττάρων και σε γενετικά τροποποιημένα ποντίκια, για να διερευνήσουν τον ρόλο ενός συγκεκριμένου γονιδίου στη ρύθμιση του λίπους. Στερώντας από τα ποντίκια τον μεταγραφικό παράγοντα Klf15, κατάφεραν να μετατρέψουν τον λευκό λιπώδη ιστό (WAT), ο οποίος αποθηκεύει κυρίως λιπίδια, σε καφέ λιπώδη ιστό (BAT), ο οποίος είναι γνωστός για την ικανότητά του να καίει θερμίδες και να παράγει θερμότητα.

Στα θηλαστικά, το λευκό λίπος λειτουργεί ως μακροχρόνια αποθήκη ενέργειας, ενώ παράλληλα προστατεύει τα εσωτερικά όργανα και μονώνει το σώμα. Το καφέ λίπος, το οποίο περιέχει πολυάριθμες κυτταρικές γεννήτριες ενέργειας, είναι πιο διαδεδομένο στα μωρά και στα ζώα που βρίσκονται σε χειμερία νάρκη, παρέχοντας μια ζωτικής σημασίας πηγή θερμότητας. Για τους ενήλικες ωστόσο, η ισορροπία μεταξύ αυτών των τύπων λίπους ιστορικά ευνοούσε την αποθήκευση ενέργειας, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας σε περιβάλλοντα που καταναλώνονται άφθονα λίπη, με περιορισμένη συγχρόνως σωματική δραστηριότητα.

Η έρευνα των Feldman και Li έδειξε, λοιπόν, ότι ο Klf15 παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της ταυτότητας των λευκών λιποκυττάρων. Χειριζόμενοι αυτόν τον παράγοντα, μπόρεσαν να προκαλέσουν τη μετατροπή του λευκού λίπους σε ενδιάμεση κατάσταση, η οποία μοιάζει με το καφέ λίπος ως προς τις θερμογενετικές του ιδιότητες. Η διαδικασία αυτή διευκολύνθηκε από την ενεργοποίηση του αδρενεργικού υποδοχέα Adrb1, ο οποίος διαπιστώθηκε ότι αποτελεί κρίσιμο κρίκο για τη μετατροπή.

Η ανακάλυψη αυτή έχει σημαντικές προεκτάσεις για τη θεραπεία της παχυσαρκίας, καθώς οι τρέχουσες μέθοδοι διέγερσης του λευκού λίπους για να μετατραπεί σε καφέ έχουν δείξει περιορισμένη επιτυχία και συχνά συνοδεύονται από ανεπιθύμητες παρενέργειες. Ο προσδιορισμός του Adrb1 ως αποτελεσματικότερου στόχου για τον εν λόγω μετασχηματισμό προσφέρει μια νέα πολλά υποσχόμενη οδό για την ανάπτυξη θεραπειών που μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα να διαχειριστούν καλύτερα την παχυσαρκία.

Με περαιτέρω έρευνα και κλινικές δοκιμές, αυτή η καινοτόμος προσέγγιση θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες φαρμακευτικές λύσεις για την παχυσαρκία, παρέχοντας ένα ασφαλέστερο και αποτελεσματικότερο μέσο για την αξιοποίηση των ίδιων των αποθεμάτων λίπους του σώματος.

 

 

Διαβάστε επίσης

Γιατί τα πατατάκια είναι εθιστικά όσο η κοκαΐνη;

Χημική μέθοδος που ανέπτυξαν επιστήμονες, «κλειδί» για την ανακύκλωση των υφασμάτων

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis