Skip to main content
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Απολίθωμα 150 εκατ. ετών ξαναγράφει την ιστορία των πτηνών

απολίθωμα πτηνό
 clock 17:32 | 16/02/2025
writer icon newsroom ekriti.gr

Ένα πουλί σε μέγεθος ορτυκιού που έζησε πριν από 150 εκατ. χρόνια μαρτυρά ότι τα πτηνά εμφανίστηκαν νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε, ανακοίνωσαν οι ερευνητές που ανακάλυψαν το απολίθωμά του στην Κίνα.

Μέχρι σήμερα, το μόνο γνωστό πτηνό της Ιουράσιας Περιόδου (200-143 εκατ. χρόνια πριν) ήταν ο περίφημος Archaeopteryx, o oποίος είχε φτερά αλλά διατηρούσε τη μακριά ουρά των δεινοσαύρων, από τους οποίους εξελίχθηκαν τα πτηνά.

Το νέο ιουρασικό είδος, με την ονομασία Baminornis zhenghensis, έζησε περίπου την ίδια εποχή αλλά αντί για ουρά είχε «πυγόστυλο», μια οστέινη πλάκα από συγχωνευμένους σπονδύλους που απαντάται σε όλα τα σύγχρονα πτηνά. Το πυγόστυλο μετακινεί το κέντρο βάρος προς τα εμπρός, στηρίζει τα φτερά της ουράς και διευκολύνει την πτήση.

Ο Archaeopteryx είναι γνωστός από την περιοχή της Ευρώπης, ενώ το Baminornis zhenghensis ανακαλύφθηκε το 2023 στην επαρχία Φουτζιάν της νοτιοανατολικής Κίνας.

Το γεγονός ότι τα δύο αρχαιότερα γνωστά πτηνά είχαν τόσο διαφορετική ανατομία και έζησαν σε απομακρυσμένες μεταξύ τους περιοχές μαρτυρά ότι τα πτηνά είχαν ήδη περάσει εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης.

Image
απολίθωμα πτηνό

Το Baminornis zhenghensis μοιάζει περισσότερο με τα σύγχρονα πτηνά από ό,τι ο Archaeopteryx» σχοπλίασε στο Reuters ο Μινγκ Ουάνγκ της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύεται στο περιοδικό Νature.

Η ανακάλυψη είναι «ορόσημο για μένα και άλλους εξελικτικούς βιολόγους» είπε.

Μέχρι σήμερα, τα αρχαιότερα πτηνά με πυγόστυλο χρομολογούνταν περίπου 20 εκατ. χρόνια μετά το Baminornis zhenghensis.

«Το απολίθωμα υποδεικνύει ότι τα πτηνά της Ιουράσιας Περιόδου είχαν ήδη παγκόσμια εξάπλωση και ήταν πολύ πιο διαφοροποιημένα από ό,τι πιστεύαμε ως τώρα» δήλωσε ο Τσονγκέ Τσάου της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Το απολίθωμα ήρθε στο φως το 2023 και περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του σκελετού, όχι όμως και το κεφάλι, κάτι που σημαίνει ότι δεν είναι εύκολο να εξαχθούν συμπεράσματα για τον τρόπο ζωής και τη διατροφή του είδους.

Το πτηνό διέθετε πάντως νύχια και πιθανότατα και δόντια όπως ο Archaeopteryx, εκτιμούν οι ερευνητές.

πηγή: in.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η διάρκεια της ημέρας μεγαλώνει κατά «0,0018 δευτερόλεπτα κάθε αιώνα» – Γιατί συμβαίνει αυτό

Γιαούρτι εναντίον καρκίνου παχέος εντέρου: Πόσο συχνά πρέπει να το τρώμε

To Curiosity της NASA θαυμάζει τα σύννεφα διοξειδίου του άνθρακα στον Άρη (βίντεο)

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2025 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis