Skip to main content
ΕΛΛΑΔΑ

Υδρογόνο και Ελληνική Ναυτιλία: Πρωτοπορία και βήματα προς το μέλλον

Image
παγκοσμια ημερα ναυτιλιας
 clock 21:09 | 13/07/2021 writer icon newsroom ekriti.gr

Ο στόχος των εκδηλώσεων είναι να αναδειχθεί ότι όπως η Ελλάδα το 1821 ξεκίνησε έναν απελευθερωτικό αγώνα για την ανεξαρτησία της έτσι και σήμερα πρέπει να ξεκινήσει έναν αντίστοιχο  αγώνα για την ενεργειακή απεξάρτησή της.

Ο πρώην ευρωβουλευτής Γιώργος Χατζημαρκάκης, ο οποίος είναι  Γενικός Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Βιομηχανικού Συνδέσμου “Hydrogen Europe” επισημαίνει ότι “στις 25 Μαρτίου 2021 γιορτάσαμε την 200η  επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης. Ενώ η ανεξαρτησία των Ελλήνων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1821 ήταν η αιτία του απελευθερωτικού αγώνα, έτσι και σήμερα οι Έλληνες πρέπει να καταστούν ανεξάρτητοι σε έναν άλλο τομέα: τον ενεργειακό εφοδιασμό.

Εκτός από την Πορτογαλία, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαθέτει τόσο υψηλούς πόρους στην παραγωγή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας μέσω του ήλιου και του ανέμου ταυτόχρονα. Ωστόσο, στο παρελθόν, η αποθήκευση και η μετάδοση ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας για χρήση στη χώρα μας καθώς και για εξαγωγή ήταν μια τεχνική πρόκληση. Αυτό άλλαξε με την παρασκευή και αποθήκευση υδρογόνου. Με την ανάπτυξη μιας ελληνικής στρατηγικής υδρογόνου που βασίζεται σε μια ευρωπαϊκή στρατηγική υδρογόνου, η χώρα θα μπορούσε να γίνει ανεξάρτητη από τον ενεργειακό εφοδιασμό και ταυτόχρονα να γίνει εξαγωγέας ενέργειας.

Στην 200η  επέτειο της ελληνικής απελευθέρωσης, θέλουμε να στηρίξουμε την “πράσινη επανάσταση” του Υδρογόνου ως πρόκληση και ευκαιρία για την Ελλάδα μέσα από διάφορα γεγονότα. Ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δώσει μεγάλη βαρύτητα στην τεχνολογία του υδρογόνου και έχει ήδη παρουσιάσει πρωτοβουλίες να την υποστήριξή της με ευρωπαϊκά κονδύλια. Το πως θα μπορούσε αυτό να πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα όπου υπάρχει ανάγκη για διαρθρωτική αλλαγή του ενεργειακού συστήματος το συνδιαμορφώνουμε, το προωθούμε και το αναδεικνύουμε το τελευταίο διάστημα ως HYDROGEN EUROPE σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σε Ευρωπαϊκό, Εθνικό και Περιφερειακό επίπεδο. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο όπως προανέφερα θα πραγματοποιήσουμε μια σειρά εκδηλώσεων για την καλύτερη ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τα πλεονεκτήματα του Υδρογόνου και πως η τεχνολογία του μπορεί να καταστεί ως μια από τις λύσεις για τη μετάβαση της Ελλάδας στην ενεργειακή της ανεξαρτησία".

Η πρώτη διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα: Ελλάδα 2021 - Η “Πράσινη Επανάσταση” του Υδρογόνου πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά την Τετάρτη 14 Απριλίου 2021, ενώ η δεύτερη με θέμα: “Δυτική Μακεδονία Η δημιουργία ενός κόμβου Υδρογόνου στην Ευρώπη” πραγματοποιήθηκε  στις 27 Μαΐου 2021.
Η Τρίτη με θέμα: “Υδρογόνο και Ελληνική Ναυτιλία – στο δρόμο της παγκόσμιας πρωτοπορίας” θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά την Τετάρτη 14 Ιουλίου 2021, 17:00-18:30 και θα συμμετέχουν:

1.     Μαρία Σπυράκη, Ευρωβουλευτής ΝΔ
2.     Γιώργος Χατζημαρκάκης – Hydrogen Europe (Γενικός Γραμματέας), πρώην ευρωβουλευτής
3.     Γιώργος Κασαπίδης, Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας
4.     Γιάννης Μανιάτης, πρώην Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας
5.     Γιώργος Αλεξάκης, Αντιπεριφερειάρχης Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων, Περιφέρεια Κρήτης
6.     Μέλισσα Βερύκιος, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος Helbio - Υδρογόνο & Ενέργεια

Θα συντονίζει η δημοσιογράφος Νατάσα Πατρινού και κατά τη διάρκειά της θα γίνουν συνδέσεις για να θέσουν ερωτήματα και οι δημοσιογράφοι, Βασιλική Γραμματικογιάννη, Αντρέας Γιουρμετάκης, Σπύρος Κουταβάς, Αντώνης Παραράς, Σωτήρης Μεταξάς, Νίκος Καραγιάννης και Γιάννης Σάρρος. Ταυτόχρονα θα έχουν αυτή τη δυνατότητα και πολίτες που θα παρακολουθούν.

Στη συνέχεια ο κύκλος των εκδηλώσεων θα διευρυνθεί με τα παρακάτω θέματα: "Ελλάδα και Υδρογόνο - σύνδεσμος για το μέλλον" και "ΤAP και East-Med - Δύο έργα για περισσότερο Υδρογόνο στην Ευρώπη".

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Ηράκλειο - κορωνοϊος: Εκρηκτική άνοδος 530% στο ιικό φορτίο των λυμάτων!

Ηράκλειο: Θέλουν να κάνουν πεζόδρομο την μικρή Έβανς

Συν-Εργασία: Ανοίγει η Εργάνη στις 14/7 - Ποιους αφορά

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2023 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis