Ελλάδα

Τεχνικό Επιμελητήριο: Περισσότεροι ΚΑΔ στην ενίσχυση των ελευθέρων επαγγελματιών

ελευθεροι επαγγελματιες

Με επιστολή του Προέδρου του ΤΕΕ Γιώργου Στασινού προς τον αρμόδιο Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας ζητά να ενταχθούν περισσότεροι ΚΑΔ στην ενίσχυση των ελευθέρων επαγγελματιών από τον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων.

Συγκεκριμένα, μετά την σημερινή ανακοίνωση του Υπουργείου για την έναρξη υποβολής δηλώσεων για την ενίσχυση των 400 ευρώ στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, όπου εμφανίζονται μόλις δύο ΚΑΔ μηχανικών και ένας συμβούλων, το ΤΕΕ ζητά διεύρυνση της λίστας καθώς πληθώρα μηχανικών έχουν δηλωμένους ως κύριους ή δευτερεύοντες ΚΑΔ (με τα μεγαλύτερα έσοδα) άλλες δραστηριότητες μηχανικών εκτός αυτών των δύο αποκλειστικά ΚΑΔ. Στην επιστολή τονίζεται ότι αντίστοιχη παράλειψη του ΥΠΟΙΚ στην έναρξη της πανδημίας διορθώθηκε άμεσα.

Η επιστολή του Προέδρου του ΤΕΕ έχει ως εξής:

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Σε συνέχεια των αλλεπάλληλων συζητήσεών μας σχετικά με την ένταξη των ελευθέρων επαγγελματιών στα μέτρα ενίσχυσης από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού και ειδικότερα στην καταβολή επιδόματος 400 ευρώ από τον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων (που προβλέπεται στον ν. 3986/2011) και μετά τη σημερινή σας ανακοίνωση που περιέχει, μάλλον εκ παραδρομής, ΜΟΝΟΝ δύο ΚΑΔ μηχανικών, επανερχόμαστε σήμερα για να ζητήσουμε να διορθωθεί άμεσα η σχετική σας απόφαση.

Συγκεκριμένα, όπως καλά γνωρίζετε, πληθώρα μηχανικών έχει δηλωμένο ΚΑΔ κύριας ή δευτερεύουσας δραστηριότητας με τα μεγαλύτερα έσοδα άλλους ΚΑΔ που αποτελούν όμως αντικείμενο απασχόλησης σχεδόν αποκλειστικά μηχανικών.

Ως εκ τούτου, και δεδομένου ότι είναι εφικτή η διασταύρωση των στοιχείων από τις άλλες βάσεις δεδομένων που έχετε στη διάθεσή σας και από το αρχείο μελών του ΤΕΕ, παρακαλούμε να εντάξετε και τους κατωτέρω ΚΑΔ, αφού πρέπει να ενισχυθούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες επιστήμονες, κάτι που είναι εύκολο να αποδειχθεί (ατομική επιχείρηση, ΑΜ ΤΕΕ κλπ):

Οι ΚΑΔ ολόκληρων των κατηγοριών:
41 – Κατασκευές κτιρίων,
42 - Έργα πολιτικού μηχανικού και
43 – Εξειδικευμένες κατασκευαστικές δραστηριότητες
και ιδίως οι 41.10, 41.20, 42.11, 42.12, 42.21, 42.22, 42.91, 42,99, 43.11, 43.12, 43.13, 43.21, 43.22, 43.29, 43.31, 43.32, 43.33, 43.34, 43.39, 43.91, 43.99,
Και επιπλέον οι ΚΑΔ:
39.00.21.02   Υπηρεσίες ελέγχου βιομηχανικού και εργασιακού περιβάλλοντος
63.11 Επεξεργασία δεδομένων, καταχώρηση και συναφείς δραστηριότητες
71.20 Τεχνικές δοκιμές και αναλύσεις
72.11 Έρευνα και πειραματική ανάπτυξη στη βιοτεχνολογία
72.19 Έρευνα και πειραματική ανάπτυξη σε άλλες φυσικές επιστήμες και τη μηχανική
74.10 Δραστηριότητες ειδικευμένου σχεδίου και ιδίως:
741000 Δραστηριότητες ειδικευμένου σχεδίου
741010 Υπηρεσίες σχεδιασμού εσωτερικών χώρων, βιομηχανικής σχεδίασης και άλλες υπηρεσίες εξειδικευμένου σχεδιασμού
741011 Υπηρεσίες σχεδιασμού εσωτερικών χώρων
741012 Υπηρεσίες βιομηχανικού σχεδιασμού
741019 Άλλες υπηρεσίες εξειδικευμένου σχεδιασμού
741020 Παραγωγή πρωτοτύπων σχεδίων
74.90 Άλλες επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες π.δ.κ.α.
82991904 Υπηρεσίες διαχείρισης δικαιωμάτων, που συνδέονται με τη βιομηχανική ιδιοκτησία
82991909 Υπηρεσίες παραχώρησης τεχνικών μεθόδων
8532 Τεχνική και επαγγελματική δευτεροβάθμια εκπαίδευση
8541 Μεταδευτεροβάθμια μη τριτοβάθμια εκπαίδευση
95.11  Επισκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών και περιφερειακού εξοπλισμού
95.12 Επισκευή εξοπλισμού επικοινωνίας

Σημειώνουμε ότι αντίστοιχη παράλειψη είχε κάνει στην αρχή της πανδημίας και το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο διόρθωσε άμεσα εκείνη την παραδρομή, όπως είμαστε βέβαιοι ότι θα πράξετε και εσείς.

Επιπλέον, σας αποστέλλουμε κατάλογο μελών του ΤΕΕ, διπλωματούχων μηχανικών, που έχουν αποκτήσει άδεια άσκησης επαγγέλματος το τελευταίο διάστημα – είναι δηλαδή ενεργοί επαγγελματίες - αλλά δεν έχουν κάνει ακόμη έναρξη επαγγέλματος στην αρμόδια ΔΟΥ και παρακαλούμε για την adhoc ένταξή τους στην ανωτέρω οικονομική ενίσχυση, λόγω των δυσκολιών που παρουσιάζει η έναρξη δραστηριότητας με τα περιοριστικά μέτρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορωνοϊός: Τι θα γίνει με επίδομα επιστημόνων και εστίαση

Σχέδιο για μείωση του ΕΝΦΙΑ... αλλά υπό όρους

- Σταϊκούρας: 12 παρεμβάσεις για τα χρόνια προβλήματα της οικονομίας

Ελλάδα

Κορωνοϊός: Συγκλονίζει η σύζυγος του εισαγγελέα που έχασε τη ζωή του

astrazeneca

Συγκλονίζει η σύζυγος του εισαγγελέα Γιώργου Τσιρώνη, ο οποίος έχασε τη ζωή του αφότου είχε πέσει σε κώμα μετά τον εμβολιασμό του.

Η Τασία Δημητρίου, σε δηλώσεις της στην ιστοσελίδα thebest.gr, ισχυρίστηκε πως ο σύζυγός της «πέθανε από το εμβόλιο και δεν είχε υποκείμενα νοσήματα», αλλά τόνισε πως δεν είναι αντιεμβολιάστρια.

Ξεκαθάρισε πως όλο το διάστημα δεν θέλησε να μιλήσει για να μην πάρει «θέση σε αυτόν τον πόλεμο που γίνεται με τους αντιεμβολιαστές και μη. Δεν ήθελα να πάρω ανθρώπους στον λαιμό μου. Δεν ήθελα κάποιος εξαιτίας αυτού που συνέβη σε μας να μην κάνει το εμβόλιο και να περάσει βαριά κοροναϊό και να κινδυνεύσει. Δεν ήθελα να πάρω θέση. Αφοσιώθηκα στον Γιώργο, εκεί ήταν η ενέργεια και η ψυχή. Όντως αυτό το εμβόλιο ήταν άσχημο».

Συμπλήρωσε πως ο κλήρος που τράβηξε η οικογένειά της ήταν «σκληρός, κακός και ανελέητος» και επανέλαβε πως «δεν είμαι αντιεμβολιάστρια. Κάναμε και τη δεύτερη δόση με το παιδί μου, έστω και αν τρέμαμε. Είναι μικρή η πιθανότητα γι’ αυτή την παρενέργεια γι’ αυτό και εμείς εμβολιαστήκαμε. Από την άλλη αν πω ότι ο Γιώργος δεν πέθανε από το εμβόλιο, θα πω ψέματα».

Όσον αφορά στον σύζυγό της, είπε ότι έκανε το εμβόλιο της Astrazeneca «με πολύ καλή διάθεση», αλλά σημείωσε πως «τότε ήμασταν στην αρχή και δεν είχαμε μάθει για τις παρενέργειες που είχε τελικά αυτό το εμβόλιο. Πήγαμε όλοι στην οικογένεια να εμβολιαστούμε και δεν πάθαμε τίποτα. Εκείνος, όμως, λίγες μέρες μετά την πρώτη δόση, ένιωθε μεγάλη κόπωση η οποία συνεχιζόταν».

«Πέθαινε και επανερχόταν»

Ο σύζυγός της έκανε εξετάσεις, αλλά «αισθανόταν τρομερά κουρασμένος και χρειαζόταν οξυγόνο».

Μία αξονική έδειξε πως είχε θρόμβους στον πνεύμονα, οι γιατροί του έδωσαν αγωγή, επέστρεψε στο σπίτι, αλλά επέστρεψε στο νοσοκομείο ύστερα από λιποθυμικό επεισόδιο.

«Έγιναν απινιδώσεις, τον επανέφεραν και μεταφέρθηκε στη ΜΕΘ. Μέσα σε λίγες ώρες έπαθε 30 με 40 ανακοπές. Από τις 6 μέχρι 11 πέθαινε και επανερχόταν. Έγινε έκρηξη θρομβώσεων» είπε ακόμα και έκανε λόγο για «εφιαλτικό τρίμηνο» στο νοσοκομείο.

«Μείναμε εκεί 20 μέρες και προσευχόμουν έξω από τη ΜΕΘ μέρα-νύχτα. Από εκεί πέρα πήγαμε στον Άγιο Ανδρέα, περάσαμε ένα εφιαλτικό τρίμηνο και επιστρέψαμε στο ιδιωτικό θεραπευτήριο 20 μέρες πριν το τέλος ελπίζοντας πλέον σε μία αποκατάσταση. Είχαμε ελπίδες. Θα είχαμε μπροστά μας έναν Γολγοθά, αλλά θα το παλεύαμε. Την ημέρα που με πήραν να μου πουν ότι «έφυγε» μου είχαν πει ότι θα κάτσει σε καρέκλα επιτέλους. Δεν άντεξε, όμως, η καρδιά του και «έφυγε». Πιθανόν, είπαν, να έπαθε πνευμονική εμβολή» δήλωσε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε πως ο σύζυγός της δεν είχε υποκείμενα νοσήματα, αλλά ήταν εύσωμος και είχε πρόβλημα με την υπέρταση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύψας - κορωνοϊός: Έως τα Χριστούγεννα θα νοσήσουν όλα τα ανεμβολίαστα παιδιά

Τσιόδρας: Θα χρειαστούμε τρία-τέσσερα χρόνια για ν'αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της πανδημίας

ESPA BANNER