Ελλάδα

Το non paper της κυβέρνησης για τα δάνεια κομμάτων - ΜΜΕ

Μαξίμου

Με ένα non paper, ο ΣΥΡΙΖΑ φρόντισε να ενημερώσει για τις πρώτες ενέργειες που έκανε και θα κάνει η συσταθείσα Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ. Μιλά και πάλι για την διαπλοκή και καταγγέλλει ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, τράπεζες και ΜΜΕ.

Τo non paper του Μαξίμου
Η Ολομέλεια της Βουλής, στις 15 Απριλίου 2016, αποφάσισε τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής «για τη διερεύνηση της νομιμότητας της δανειοδότησης των πολιτικών κομμάτων, καθώς και των ιδιοκτητριών εταιρειών μέσων μαζικής ενημέρωσης από τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας».

Με τη σύσταση της Επιτροπής, διατρανώνεται η αταλάντευτη απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να μπει ένα τέλος στο καθεστώς διαπλοκής, ανομίας, προνομιακής μεταχείρισης, προπαγάνδας και παραπληροφόρησης, που θεμελιώθηκε επί δεκαετίες εις βάρος των πολιτών, και συνέβαλε στη δημιουργία ενός κλίματος απαξίωσης της πολιτικής και της δημοσιογραφίας.

Σκοπός της Επιτροπής είναι να σπάσει επιτέλους το «τρίγωνο της διαπλοκής», πολιτικών κομμάτων-ΜΜΕ και τραπεζών. Όπως έχει επανειλημμένα πει ο ΣΥΡΙΖΑ, στη μια κορυφή του «τριγώνου» βρίσκεται, εδώ και δεκαετίες, το χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Στην άλλη οι χρεοκοπημένες τράπεζες που διασώθηκαν με λεφτά των φορολογουμένων. Στην τρίτη τα υπερχρεωμένα, πλήρως αναξιόπιστα, ΜΜΕ.

Η Εξεταστική Επιτροπή συγκροτήθηκε άμεσα σε σώμα, και ευθύς αμέσως ξεκίνησε τις εργασίες της.

Ως πρώτο βήμα, έχουν ήδη αποσταλεί στις 4 συστημικές τράπεζες (Εθνική, Πειραιώς, Eurobank, Alpha), καθώς και στην Attica Bank, επιστολές, με τις οποίες ζητείται η αποστολή αναλυτικών σημειωμάτων στα οποία θα αναφέρονται Δανειακές συμβάσεις οιασδήποτε μορφής, οι οποίες έχουν συναφθεί μεταξύ των τραπεζών και όλων των πολιτικών κομμάτων που έχουν εκπροσωπηθεί στη Βουλή τα τελευταία 20 χρόνια, καθώς και μεταξύ των τραπεζών και όλων των ΜΜΕ, ακόμα κι αν αυτά δεν υφίστανται πλέον, αλλά και των ιδιοκτητών και μετόχων τους, κατά την τελευταία εικοσαετία.

Πέρα από τις υφιστάμενες δανειακές συμβάσεις, οι τράπεζες οφείλουν να αποστείλουν στην Εξεταστική Επιτροπή Πλήρεις Εισηγήσεις και Αναλυτικά Πρακτικά της Αρμόδιας Ανώτατης Επιτροπής Εγκρίσεων, του Δ.Σ. της Τράπεζας ή οιουδήποτε αρμοδίου οργάνου, για την έγκριση χορήγησης, τροποποίησης, παρακολούθησης και αναχρηματοδότησης, ρύθμισης, διαγραφής μερικής ή ολικής καθώς και κάθε άλλης πράξης (μεταβολή εγγυήσεων, αλλαγή προσώπων εγγυητών-φυσικών και νομικών-, απαλλαγή, διαγραφή κλπ) των ως άνω συμβάσεων.

Τέλος, ζητείται και η αποστολή στοιχείων σχετικών με τις Διασφαλίσεις, ενέχυρα και εξασφαλίσεις που δόθηκαν για την χορήγηση των πιστοδοτήσεων και δανείων αυτών καθώς και για τυχόν συμβάσεις αναχρηματοδότησής τους (εγγυήσεις, εμπράγματες άλλες εξασφαλίσεις, κλπ).

Με αυτό τον τρόπο, θα διερευνηθεί η τήρηση ή μη των κανόνων τραπεζικής πίστης, η τυχόν προνομιακή μεταχείριση συγκεκριμένων κομμάτων, ΜΜΕ και ιδιοκτητών τους, και θα χυθεί άπλετο φως στο ερώτημα αν κάποιοι, ακόμα και σήμερα, είναι «πιο ίσοι» από άλλους.

Η απάντηση στα συγκεκριμένα ερωτήματα είναι καθοριστική για την διασφάλιση της αξιοπιστίας του πολιτικού, τραπεζικού και δημοσιογραφικού συστήματος.

Τηρώντας ένα σαφές χρονοδιάγραμμα, χωρίς καθυστερήσεις και προσκόμματα, η Εξεταστική Επιτροπή έχει ζητήσει την αποστολή όλων των παραπάνω στοιχείων, το αργότερο μέχρι την 11.5.2016, έτσι ώστε, πολύ σύντομα, να δοθούν απαντήσεις σχετικά με το καθεστώς της εγχώριας διαπλοκής, που ταλανίζει τον τόπο εδώ και δεκαετίες.

Ελλάδα

Λαϊκή Εστία - ΟΠΕΚΑ: Παράταση στις αιτήσεις για τα προγράμματα

ΟΠΕΚΑ

Παρατείνεται έως τις 18 Ιουνίου η υποβολή των αιτήσεων για τους δικαιούχους στα προγράμματα του ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ 2021, όπως ανακοίνωσε η διοίκηση του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ).

Συγκεκριμένα, προκειμένου να δοθεί σε όσο το δυνατόν περισσότερους δικαιούχους η δυνατότητα συμμετοχής στα προγράμματα του ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ, παρατείνεται έως και την Παρασκευή, 18 Ιουνίου 2021, στις 23.59, η υποβολή αιτήσεων συμμετοχής των δικαιούχων στα προγράμματα του ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ έτους 2021, που έληγε στις 15/06/2021, δηλαδή στα εξής προγράμματα του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας (ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ):

   1. πρόγραμμα δωρεάν παροχής βιβλίων

   2. πρόγραμμα δωρεάν παροχής εισιτηρίων θεάτρων

   3. εκδρομικό πρόγραμμα

   4. πρόγραμμα κοινωνικού-ιαματικού τουρισμού

   5. παιδικό κατασκηνωτικό πρόγραμμα

   6. πρόγραμμα παροχής χρηματικού βοηθήματος σε τρίτεκνες-πολύτεκνες αγρότισσες μητέρες.

Διευκρινίζεται ότι οι αιτήσεις των δικαιούχων οι οποίες υποβάλλονται, μέσω των ΚΕΠ, θα μπορούν να υποβάλλονται έως τη λήξη του ωραρίου λειτουργίας των ΚΕΠ.

Για το κατασκηνωτικό πρόγραμμα οι αιτήσεις γίνονται ηλεκτρονικά στη διεύθυνση http://apps.ogaservices.gr/kataskinotika/, μέχρι τις 23.59.

Πληροφορίες για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες στη διεύθυνση http://opeka.gr/agrotiki-estia/ilektronikes-ypiresies/.