Skip to main content
ΕΛΛΑΔΑ

Μαφία διπλωμάτων οδήγησης: Οι δημόσιοι υπάλληλοι χρηματίζονταν για να κάνουν τα στραβά μάτια

δίπλωμα οδήγησης
 clock 21:25 | 04/12/2022
writer icon newsroom ekriti.gr

Οι «μαύροι», τα «σκυλιά», τα «δουλεμένα μηχανήματα», «το γρήγορο» και το «μαύρο». Πρόκειται για το ιδιότυπο λεξιλόγιο των μελών του κυκλώματος που δρούσε στους κόλπους της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών Βορείου Τομέα Αθηνών και το οποίο κατάφερε να χορηγήσει πλαστά διπλώματα οδήγησης και Πιστοποιητικά Επαγγελματικής Ικανότητας σε τουλάχιστον 340 άτομα, κατά βάση αλλοδαπούς. Μέσα από τη δράση τους αυτή τα μέλη του κυκλώματος, ιδιοκτήτες σχολών οδήγησης και υπάλληλοι στην παραπάνω διεύθυνση, κατάφεραν να χτίσουν περιουσίες, καθώς η ταρίφα για κάθε υποψήφιο που ήθελε να περάσει στις εξετάσεις γρήγορα και χωρίς κόπο ανερχόταν στα 2.000 ευρώ.

Ο τρόπος δράσης των μελών της εγκληματικής οργάνωσης, όπως πλέον έχει χαρακτηριστεί το κύκλωμα από τη Δικαιοσύνη, παραπέμπει σε μαφία. Οποιος αποτελούσε εμπόδιο στους σκοπούς της, επιτηρητής ή επόπτης της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών, έπρεπε να πάρει το «μήνυμα» και να κάνει πίσω. Ετσι, σύμφωνα με τη δικογραφία, γυναίκα υπάλληλος της παραπάνω διεύθυνσης δέχθηκε επίθεση με πυροβόλο όπλο στο αυτοκίνητό της, επειδή κατά τη διάρκεια θεωρητικών εξετάσεων οδήγησης πραγματοποιούσε ενδελεχείς ελέγχους, πιάνοντας πολλές φορές επ’ αυτοφώρω τους υποψήφιους οδηγούς με κοριούς κάτω από τα ρούχα τους.

Η υπόθεση βρίσκεται πλέον στα χέρια της Δικαιοσύνης και ήδη τρεις από τους 13 συλληφθέντες έχουν οδηγηθεί στη φυλακή μετά τις απολογίες τους όπως γράφει το Πρώτο Θέμα. Οι κατηγορίες που τους έχουν απαγγελθεί επισύρουν πολυετείς καθείρξεις, καθώς κατά περίπτωση διώκονται για εγκληματική οργάνωση, υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης, δωροληψία και δωροδοκία υπαλλήλου για παράλειψη που αντίκειται στα καθήκοντά του, ψευδή βεβαίωση, νόθευση και παράβαση καθήκοντος κατά συναυτουργία κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα, ηθική αυτουργία και απλή συνέργεια στις παραπάνω πράξεις, καθώς και παράβαση της νομοθεσίας για την πρόληψη και καταστολή του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Οι κοριοί, οι «μαύροι» και τα «σκυλιά»

Σύμφωνα με στοιχεία της δικογραφίας, τα οποία αποκαλύπτει το «ΘΕΜΑ», τα κέρδη των μελών της εγκληματικής οργάνωσης από τον Μάρτιο του 2022 έως και τη στιγμή της σύλληψής τους υπολογίζονται σε 680.000 ευρώ. Οι Αρχές έφτασαν στα ίχνη του κυκλώματος έπειτα από ανώνυμη καταγγελία που έλαβαν και αφού εκδόθηκαν 12 συνολικά βουλεύματα για άρση του τηλεφωνικού απορρήτου των εμπλεκομένων. Εκατοντάδες απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες μεταξύ των μελών του κυκλώματος αποκαλύπτουν τον τρόπο δράσης τους, αλλά και... τη φήμη τους για γρήγορα και χωρίς κόπο διπλώματα, η οποία είχε διαδοθεί από στόμα σε στόμα.

Οπως αποκαλύπτεται, οι κατηγορούμενοι ιδιοκτήτες των σχολών οδήγησης διαβεβαίωναν τους αλλοδαπούς ότι η επιτυχία τους στις εξετάσεις θα ήταν εξασφαλισμένη, ακόμη και αν δεν γνώριζαν ούτε τα στοιχειώδη. Η μεθοδολογία που ακολουθούσαν άλλωστε δεν άφηνε πολλά περιθώρια για... λάθος απαντήσεις, αφού είχαν τις πλάτες συγκεκριμένων επιτηρητών, τους οποίους είχαν λαδώσει. Ετσι, την ώρα των εξετάσεων καθοδηγούσαν από ακουστικό τύπου «ψείρα» ή από μικροσκοπική κάμερα τους εξεταζόμενους, ώστε να επιλέγουν τις ορθές απαντήσεις στις ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής του ηλεκτρονικού υπολογιστή ή στις ερωτήσεις ανάπτυξης για Πιστοποιητικά Επαγγελματικής Ικανότητας. Οι υποψήφιοι έπρεπε προηγουμένως να τους καταβάλουν ως «αμοιβή» το ποσό των 2.000 ευρώ σε μετρητά. Από τα χρήματα αυτά τα 500 ευρώ, εν γνώσει των υποψηφίων, προορίζονταν για τους κατηγορούμενους δημοσίους υπάλληλους, οι οποίοι ως επιτηρητές της διαδικασίας θα έκαναν τα στραβά μάτια.

«Οι εξεταζόμενοι για την απόκτηση άδειας οδήγησης, οποιασδήποτε κατηγορίας, ήταν κατά βάση αλλοδαποί υπήκοοι Τρίτων Χωρών, οι οποίοι είτε αδυνατούσαν να αποκτήσουν άδεια ικανότητας οδήγησης ή Πιστοποιητικά Επαγγελματικής Ικανότητας, είτε δεν γνώριζαν να διαβάζουν - γράφουν την ελληνική, αγγλική, αλβανική ή ρωσική γλώσσα (γλώσσες με τις οποίες δύναται να διενεργηθούν οι θεωρητικές εξετάσεις σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές)», αναφέρεται χαρακτηριστικά στη δικογραφία.

Μάλιστα, για να μην υπάρξει καμία... αδικία, οι κατηγορούμενοι ιδιοκτήτες σχολών οδήγησης ενημέρωναν από την προηγούμενη μέρα των εξετάσεων τους επίορκους επιτηρητές για τους υποψηφίους τους, αποστέλλοντάς τους τις φωτογραφίες και τα στοιχεία τους, μέσω κρυπτογραφημένων διαδικτυακών εφαρμογών. Την ημέρα των εξετάσεων, οι κατηγορούμενοι ιδιοκτήτες σχολών οδηγών με τη συνδρομή ενός Πακιστανού, τον οποίο χρησιμοποιούσαν και ως μεταφραστή, «καλωδίωναν» τους υποψηφίους, αφού τους είχαν συμβουλέψει να φορούν μακρύ παντελόνι έτσι ώστε να μη φαίνονται και να μην εντοπίζονται οι συσκευές, και να έχουν μαζί τους ένα σακίδιο ώστε εκεί να κρύβουν τη συσκευή αναμετάδοσης δεδομένων Διαδικτύου (wi-fi modem), προκειμένου μέσω κάμερας να έχουν ζωντανή εικόνα των ερωτήσεων που προβάλλονταν στην οθόνη του υπολογιστή.

Μάλιστα, πολλές φορές η κάμερα τοποθετούνταν και μέσα στις μάσκες προστασίας κατά της COVID, τις οποίες οι κατηγορούμενοι είχαν διαμορφώσει καταλλήλως για τον σκοπό αυτό. Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, η μετάδοση ζωντανής εικόνας επιτυγχάνονταν μέσω έξυπνου ρολογιού χειρός (smart watch) το οποίο έφερε κάμερα. Για τη χρήση των αυτών των συσκευών απαιτούνταν η εισαγωγή καρτών SΙΜ, οι οποίες ήταν δηλωμένες με στοιχεία ανύπαρκτων αλλοδαπών.

Διαβάστε επίσης:

Χριστούγεννα: Οι Έλληνες “κόβουν” δαπάνες για δώρα, διασκέδαση και ταξίδια

Δημόσιο: Ανοίγει τη Δευτέρα ο β' κύκλος κινητικότητας για το 2022

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis