Ελλάδα

Κορωνοϊός - σχολεία: Με self test και σήμερα για μάθημα

Σχολεία

«Βήματα» κανονικότητας στα σχολεία με τους μαθητές όλων των βαθμίδων να έχουν επιστρέψει στα θρανία ενώ χθες, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε το πρόγραμμα των Πανελλαδικών εξετάσεων που αρχίζουν στις 14 Ιουνίου για τους μαθητές των Γενικών Λυκείων και στις 15 Ιουνίου για τους συμμαθητές τους των ΕΠΑΛ. Από το υπουργείο Παιδείας αναμένεται και ο αριθμός των εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, που θα περιλαμβάνει ανακατανομή των σχολών από τα κεντρικά Πανεπιστήμια προς την Περιφέρεια, προκειμένου να μην μείνουν πολλές κενές θέσει με την καθιέρωση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής. Ως πιθανότερη ημερομηνία ανακοίνωσης των εισακτέων θεωρείται το Σάββατο.

Σήμερα με τις βεβαιώσεις αρνητικού τεστ ανά χείρας πάνε οι μαθητές στα σχολεία ενώ το επόμενο τεστ, το οποίο το έχουν ήδη προμηθευτεί μαθητές και εκπαιδευτικοί θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή ή τη Δευτέρα το πρωί.

Η επιστροφή των μαθητών νηπιαγωγείων, δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων στα σχολεία εξελίσσεται ομαλά, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Παιδείας έως αργά χθες το βράδυ ο αριθμός των σχολικών μονάδων που παραμένει κλειστός λόγω κορωνοϊού είναι πολύ μικρός.

Συγκεκριμένα:

- Σχολικές μονάδες (πλήρης αναστολή): 0,0212%,
- Τμήματα (μερική αναστολή): 0,0290%
Δεν περιλαμβάνονται σχολεία σε υποχρεωτική αναστολή λόγω lockdown

Με τηλεκπαίδευση οι ευπαθείς ομάδες
 

Η απόφαση για τη δυνατότητα απουσίας από τη δια ζώσης διδασκαλία και συμμετοχή σε διαδικτυακό τμήμα όσων ανήκουν σε ευπαθή ομάδα ή συγκατοικούν με άτομο που ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, ίσχυε ήδη από το α΄τετράμηνο του σχολικού έτους. Οπως λέει το υπουργείο Παιδείας έχουν ενημερωθεί όλοι οι Περιφερειακοί Διευθυντές ότι η απόφαση εξακολουθεί και ισχύει. Στους μαθητές που παρακολουθούν τηλεκπαίδευση δεν προσμετρώνται οι απουσίες. Η συμμετοχή στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση γίνεται με υπεύθυνη δήλωση γονέων και κηδεμόνων.

Απλή διαδικασία το τεστ

Το self-testing είναι μία διαδικασία εύκολη και απλή, που χρησιμοποιείται και σε άλλες χώρες για τη λειτουργία των σχολείων και ήδη έχει βοηθήσει στον εντοπισμό σημαντικού αριθμού ασυμπτωματικών, ως επί το πλείστον, ασθενών, επομένως και στον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού στην κοινότητα. Τα βήματα είναι τα εξής:

Γονείς, κηδεμόνες, μαθητές και προσωπικό των σχολείων παραλαμβάνουν δωρεάν το self-test, μαζί με ενημερωτικό υλικό από το φαρμακείο, χρησιμοποιώντας τον ΑΜΚΑ, τον προσωρινό ΑΜΚΑ (ΠΑΜΚΑ) ή τον Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ).

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί κάνουν τα self-tests στο σπίτι τους. Οι μαθητές άνω των 13 ετών μπορούν να κάνουν το τεστ με την επίβλεψη ενηλίκου, ενώ στους κάτω των 13 ετών το τεστ θα διενεργείται από ενήλικο. Συστήνεται το τεστ να γίνεται το ίδιο πρωί ή το προηγούμενο βράδυΓονείς, μαθητές, εκπαιδευτικοί και λοιπό προσωπικό δηλώνουν το αποτέλεσμα του self-test μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr, στην οποία θα εισέρχονται με τους κωδικούς taxisnet, καταχωρώντας συγκεκριμένα στοιχεία, όπως πατρώνυμο, μητρώνυμο, ΑΜΚΑ και το αποτέλεσμα του self-test.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορωνοϊός: Καταργούνται τα sms - Μετακινήσεις από νομό σε νομό - Στα νησιά με αρνητικό test

Κορωνοϊός: 2.489 νέα κρούσματα - 70 θάνατοι - 707 οι διασωληνωμένοι

Κορωνοϊός: Τα νησιά που θα γίνουν εμβολιασμοί με το Johnson & Johnson

Ελλάδα

Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για την αυστηροποίηση των επιστροφών

Χίος - μετανάστες

Σε διαβούλευση τέθηκε το νομοσχέδιο για την "Αναμόρφωση διαδικασιών απελάσεων και επιστροφών πολιτών τρίτων χωρών, ζητήματα αδειών διαμονής και διαδικασιών χορήγησης διεθνούς προστασίας και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη", το οποίο παρουσιάστηκε από τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη, πρόσφατα στο υπουργικό συμβούλιο.

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο "βασικός πυλώνας του προτεινόμενου νομοσχεδίου είναι η αποσαφήνιση και η αυστηροποίηση των διαδικασιών απελάσεων και επιστροφών με σκοπό την απομάκρυνση από τη χώρα όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Με το προτεινόμενο νομοσχέδιο επιδιώκεται να εξαλειφθούν αρρυθμίες του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου, τις οποίες εκμεταλλεύονται πολίτες τρίτων χωρών ώστε να παραμένουν παρανόμως στη χώρα".

Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι τις 2 Ιουλίου, στις 6 μμ. Επισημαίνεται ότι είναι ανοιχτή σε πολίτες και φορείς για τα σχόλια τους στο OPENGOV http://www.opengov.gr/immigration/?p=1512 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έβρος: Τι είναι τα ηχητικά κανόνια που θα τοποθετηθούν στα σύνορα (βίντεο)

Μεσολαβητής για την ομαλή ένταξη προσφύγων - μεταναστών στο Δήμο Μαλεβιζίου

Μηταράκης προς Σοϊλού: Υποχρέωση της Τουρκίας να αποτρέπει τις μεταναστευτικές ροές