Ελλάδα

Κορωνοϊός: «Παράθυρο» για διαπεριφερειακές μετακινήσεις με self tests

ραπιντ τεστ

«Παράθυρο» για διαπεριφερειακές μετακινήσεις το Πάσχα με την διενέργεια self test covid άφησε σήμερα ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό Άκης Σκέρτσος, σημειώνοντας ωστόσο ότι είναι νωρίς να μιλάμε για το Πάσχα. 

Να σημειωθεί ότι η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη είχε απαντήσει σε σχετική ερώτηση κατά την ενημέρωση των πολιτικών ότι δεν είναι της παρούσης η συζήτηση για τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις και το Πάσχα, τονίζοντας πως η όποια απόφαση θα είναι σε συνάρτηση με τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Σε τοποθέτησή του μέσα στην εβδομάδα ο κ. Σκέρτσος είχε γνωστοποιήσει πως ο σχεδιασμός είναι να επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό στις αρχές Μαΐου, αναφέροντας πως είναι ακόμα νωρίς να γίνουν συζητήσεις για το Πάσχα.

Είναι νωρίς να συζητάμε για το Πάσχα

Μιλώντας, ωστόσο, σήμερα στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο κ. Σκέρτσος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο των διαπεριφερειακών μετακινήσεων το Πάσχα βάζοντας τον παράγοντα των self-tests, τονίζοντας όμως σε κάθε περίπτωση ότι είναι ακόμα νωρίς.

Στην ίδια ερώτηση κλήθηκε να απαντήσει σε σημερινή του συνέντευξή στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπουργός Υγείας. «Το τι θα γίνει το Πάσχα δεν έχει ακόμα συζητηθεί από την Επιτροπή. Όταν έρθει η ώρα θα εξετάσει τα δεδομένα και θα εισηγηθεί αναλόγως. Και έχω συνειδητά επιλέξει εδώ και έναν χρόνο να μην μπαίνω «στα χωράφια της». Αυτό ήταν άλλωστε και το σκεπτικό μου, όταν το Φεβρουάριο του 2020 αποφάσισα να την συστήσω»,απάντησε ο Βασίλης Κικίλιας.

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης, Νίκου Παπαθανάση, ο οποίος μιλώντας στην τηλεόραση του Mega εκτίμησε ότι είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για τις υπερτοπικές μετακινήσεις.  «Να περιμένουμε πώς εξελίσσεται η κατάσταση. Ας μη προκαταλαμβάνουμε τη κρίση των ειδικών», είπε.

Επέκταση του μέτρου των self tests

Στο μεταξύ, όπως γνωστοποίησε σήμερα ο κ. Σκέρτσος στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, το εργαλείο των self tests θα επεκταθεί και σε άλλες δραστηριότητες.

Έτσι από Πέμπτη ή ίσως Παρασκευή, η κυβέρνηση πρόκειται να ανακοινώσει την επέκταση του μέτρου των self tests στο λιανεμπόριο, την εστίαση, τις μεταφορές και σε κάποιες λειτουργίες του Δημοσίου. 

Υπενθυμίζεται ότι αύριο επαναλειτουργούν δια ζώσης τα Λύκεια όλης της χώρας. Όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας που καλούνται να προσέλθουν στα Λύκεια από τη Δευτέρα 12/4, οφείλουν να έχουν μαζί τους βεβαίωση αρνητικού τεστ.

Διαβάστε επίσης:

Δολοφονία Καραϊβάζ: Βίντεο - ντοκουμέντο με τους εκτελεστές εξετάζει η αστυνομία

Lockdown - Παπαθανάσης: Μετά το Πάσχα σε ανοικτούς χώρους θα ανοίξει η εστίαση

Ελλάδα

Κορωνοϊός - Σχολεία: Ένα self test την εβδομάδα για τους μαθητές από τη Δευτέρα

κορωνοϊός σχολεία μαθητές

Με ένα αντί για δύο self test  θα πηγαίνουν στο σχολείο οι μαθητές της χώρας, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας έπειτα από σχετική εισήγηση των ειδικών.

Σύμφωνα με το υπουργείο: Από τη Δευτέρα 17/5 θα απαιτείται η διενέργεια self-test μία φορά εβδομαδιαίως για την προσέλευση μαθητών, εκπαιδευτικών, διοικητικού και λοιπού προσωπικού στις σχολικές μονάδες της χώρας.

Το τεστ θα διενεργείται εντός 24 ωρών πριν από την προσέλευση στο σχολείο κάθε Δευτέρα πρωί, θα δηλώνεται το αποτέλεσμα στην πλατφόρμα https://self-testing.gov.gr/ σύμφωνα με τις οδηγίες, και τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας θα φέρουν μαζί τους βεβαίωση αρνητικού τεστ, που θα επιδεικνύουν στο σχολείο.

Όπως σημειώνει το υπουργείο:

«Βήμα-βήμα επιστρέφουμε στην κανονικότητα, τηρώντας τα μέτρα πρόληψης και προστασίας από τον κορωνοϊό, με διπλό γνώμονα τη διασφάλιση της δημόσιας και ατομικής υγείας και τη συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας».

Τι προβλέπεται αν το self-test είναι θετικό

1. Για τους μαθητές, δηλώνεται το θετικό αποτέλεσμα στη σχολική κάρτα μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr, με την οποία μπορούν να μεταβούν σε δημόσια δομή για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test.

2. Για τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό των σχολείων, εκδίδεται η δήλωση θετικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr, με την οποία μπορούν να μεταβούν σε δημόσια δομή για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test.

Η λίστα με τις δημόσιες δομές περιλαμβάνεται στην πλατφόρμα https://self-testing.gov.gr.

3. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι θετικό, ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό, οι μαθητές/εκπαιδευτικοί/προσωπικό λαμβάνουν σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και επιστρέφουν στο σχολείο. Έχουν δοθεί οδηγίες για την κάλυψη της ύλης;

Καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής εκδίδει κατευθυντήριες γραμμές και οδηγίες προς τους εκπαιδευτικούς μας σχετικά με την κάλυψη της ύλης και για την Πρωτοβάθμια και για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, δεδομένης της προηγούμενης αναστολής της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων μας. Παράλληλα, από το ΙΕΠ σε συνεργασία με το Εργαστήριο Σχολικής Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ, έχουν δοθεί οδηγίες για την ενίσχυση της ψυχοκοινωνικής προσαρμογής των παιδιών κατά την επιστροφή στο σχολείο στην περίοδο της πανδημίας.

Πώς θα προμηθευτείτε τα τεστ

Σημειώνεται πως η προμήθεια των τεστ από τα φαρμακεία από ενήλικους μαθητές και εκπαιδευτικούς γίνεται βάσει του ΑΜΚΑ τους. Για τους ανήλικους μαθητές, τα τεστ παραλαμβάνουν γονείς και κηδεμόνες με τον ΑΜΚΑ των μαθητών.

Υπενθυμίζεται ακόμα ότι η δωρεάν διάθεση self-test από τα φαρμακεία γίνεται μόνο κατά τις εργάσιμες μέρες και ώρες, ώστε κατά τις διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις να μπορούν να εξυπηρετούν έκτακτες ανάγκες.

ειδησεις σημερα

Κορωνοϊός - σχολεία: Με self test και σήμερα για μάθημα

Άρση lockdown: Τι αλλάζει από αύριο - Όλα τα μέτρα

Κορωνοϊός: Self test και από τα σούπερ μάρκετ;