Πολιτική

Κορωνοϊός: Νέα μέτρα, μετά την "έκρηξη" των κρουσμάτων

μητσοτάκης

Ο κορωνοϊός γίνεται "εφιάλτης" και για την Ελλάδα. Το νέο αρνητικό ρεκόρ των 865 κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη σήμαναν συναγερμό στις υγειονομικές αρχές και την κυβέρνηση. Ήδη ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας άλλαξε με την Καστοριά να "κοκκινίζει" μετά την Κοζάνη, ενώ πολλές περιοχές όπως τα Ιωάννινα, οι Σέρρες, η Θεσσαλονίκη, η Βοιωτία πέρασαν σε "πορτοκαλί" επίπεδο συναγερμού.

Η κατάσταση είναι κρίσιμη και οι φόβοι να φτάσει ο αριθμός των κρουσμάτων τα 1.000 και γενικότερα τετραψήφιους αριθμούς θέτει σε εγρήγορση τους αρμοδίους, με την ανακοίνωση νέων μέτρων για την αποτροπή της περαιτέρω διασποράς του φονικού ιού να είναι θέμα ωρών.

Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι σήμερα το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει τηλεδιάσκεψη με τους 13 Περιφερειάρχες και το απόγευμα ο ίδιος θα ανακοινώσει νέα μέτρα πιθανότατα με τηλεοπτικό μήνυμα.

Σύμφωνα με τα επικρατέστερα σενάρια, τα μέτρα θα αφορούν σε περισσότερα τοπικά lockdown, μάσκα παντού, αυξημένες περιπολίες σε πλατείες και ανοιχτούς χώρους συνάθροισης κυρίως τις βραδινές ώρες με στόχο την αποφυγή του συνωστισμού και πιθανότατα απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας μεταξύ 1-5 π.μ. στις πορτοκαλί και κόκκινες περιοχές.

Σε κάθε περίπτωση ο Πρωθυπουργός θα έχει σήμερα το πρωί νέα συνάντηση με επιστήμονες αλλά και τους αρμόδιους υπουργούς πριν προχωρήσει στο τηλεοπτικό μήνυμα.

 

Κόσμος

Κορωνοϊός: Προοδευτικό έλεγχο της πανδημίας το 2021 διαβλέπει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

κορωνοϊός

Ο κορυφαίος ειδικός του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης δήλωσε σήμερα ότι ο ερχομός ενός εμβολίου κατά της Covid-19 θα επιτρέψει στον κόσμο να αποκτήσει προοδευτικά έλεγχο της νόσου τον επόμενο χρόνο.

"Η ζωή όπως την ξέραμε, νομίζω ότι είναι πολύ, πολύ πιθανή, αλλά θα πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής και την σωματική απόσταση. Τα εμβόλια δεν αντιστοιχούν με αφανισμό της Covid. Η προσθήκη εμβολίων στα τρέχοντα μέτρα μας θα μας επιτρέψει να συντρίψουμε πραγματικά την καμπύλη, να αποφύγουμε τα λοκντάουν και να αποκτήσουμε προοδευτικά τον έλεγχο της νόσου", δήλωσε ο Μάικ Ράιαν στο τηλεοπτικό δίκτυο RTE της πατρίδας του, της Ιρλανδίας.

"Πρέπει να έχουμε πλήρη επίγνωση ότι πρέπει να μειώσουμε την πιθανότητα να μολύνουμε κάποιον άλλο, απλά οργανώνοντας προσεκτικά τις οικογενειακές μας συναθροίσεις κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων. Το σύνηθες στην Ιρλανδία 15 άτομα στην κουζίνα να ξεφλουδίζουν πατάτες και να γεμίζουν γαλοπούλες είναι κάτι που δεν πρέπει να κάνουμε", τόνισε.