Skip to main content
ΕΛΛΑΔΑ

Καλύτερη η εικόνα στη Μυτιλήνη με τους πρόσφυγες

mitiliniprosfiges.jpg
 clock 17:36 | 09/09/2015
writer icon newsroom ekriti.gr

Αλλάζει σταδιακά η εικόνα της πόλης της Μυτιλήνης μετά τη συντονισμένη επιχείρηση καταγραφής και αποχώρησης προσφύγων που έχει ξεκινήσει από το βράδυ της Δευτέρας και βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ήδη έχουν καταγραφεί 17.500 πρόσφυγες, από τους οποίους 3.500 είναι παιδιά. Η καταγραφή έγινε στα κέντρα καταγραφής που λειτουργούν στο γήπεδο «Γιώργος Σκούφος» στη Μυτιλήνη και στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής στη Μόρια.

Περισσότεροι από 10.000 πρόσφυγες έχουν αναχωρήσει από τη Μυτιλήνη μέσα σε ένα 24ωρο, ωστόσο παραμένει μεγάλος ο αριθμός που ζει σε δημόσιους χώρους της πόλης.

Σύμφωνα με δηλώσεις του δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού, ο αριθμός των προσφύγων που υπήρχαν στο νησί μέχρι τη Δευτέρα ξεπερνούσε τις 30.000, ενώ γίνονται προσπάθειες μέχρι το τέλος της εβδομάδας να έχουν αποσυμφορηθεί τουλάχιστον το κέντρο, το λιμάνι και οι πλατείες της Μυτιλήνης.

Σκάλα Συκαμνιάς

Τη λήψη μέτρων για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή της Σκάλας Συκαμνιάς, που αποτελεί σημείο αποβίβασης στη Λέσβο καθημερινά εκατοντάδων προσφύγων από την μικρασιατική ακτή ζητούν με επιστολή τους προς την πρωθυπουργό, τα αρμόδια υπουργεία και τους τοπικούς φορείς της Λέσβου η τοπική κοινότητα, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων του χωριού.

Τόνοι από φουσκωτές βάρκες και σωσίβια στις ακτές της γραφικής τουριστικής περιοχής απειλούν το περιβάλλον. «Σε καθημερινή βάση κατά μήκος της ακτογραμμής της Βορειοανατολικής πλευράς του νησιού της Λέσβου και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή Εφταλού-Σκάλα Σκαμιάς-Ακρωτήριο Κόρακας, καθημερινά καταφθάνουν πλαστικές βάρκες που η κάθε μία αποβιβάζει 40 με 50 πρόσφυγες ή μετανάστες. Πολλές από αυτές προσαράζουν ανάμεσα σε λουόμενους στην πλαζ «Κάγια», η οποία επί σειρά ετών κερδίζει την «γαλάζια σημαία». 

» Οι άνθρωποι αυτοί παίρνοντας το δρόμο προς τη πόλη της Μυτιλήνης (απόσταση 50 χλμ) αφήνουν πίσω τους, χωρίς υπερβολή, τόνους από πλαστικές βάρκες, σωσίβια και απορρίμματα. Επισημαίνεται ότι οι πλαστικές βάρκες εγκαταλείπονται και σε δύσβατα σημεία, ενώ η απομάκρυνσή τους από μη ειδικούς καθίσταται αδύνατη. Όλα τα παραπάνω μολύνουν το περιβάλλον και καταστρέφουν ακτές και θάλασσα, που τις τραγικές συνέπειες θα τις αντιμετωπίσουμε στο άμεσο μέλλον» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Οι κάτοικοι της περιοχής αναφέρονται και στα φαινόμενα πλιάτσικου και οικονομικής εκμετάλλευσης από επιτήδειους, Όπως λένε, «γινόμαστε μάρτυρες μιας άνευ προηγουμένου κατάστασης που αφορά την αρπαγή των εξωλέμβιων μηχανών από κάποιους κατοίκους του νησιού, που αδιαφορώντας για την ασφαλή αποβίβαση των επιβαινόντων, τις εκμεταλλεύονται προς όφελός τους, δημιουργώντας  ίσως ένα απίστευτο κύκλωμα παρανομίας και παραεμπορίου». 

Και συνεχίζουν λέγοντας πως «δυστυχώς και πάλι παρατηρούνται φαινόμενα αισχροκέρδειας από επιτήδειους που εκμεταλλεύονται τη δυστυχία αυτών των ανθρώπων μεταφέροντάς τους, κυρίως την νύχτα, με τα ατομικά τους οχήματα, προφανώς έναντι αμοιβής».

Στο ίδιο κείμενο οι φορείς της Συκαμνιάς αναφέρονται και στην συγκινητική στάση των κατοίκων, που παρά τα προβλήματα στέκονται αλληλέγγυοι. Λένε για αυτούς που «προσφέρουν είδη πρώτης ανάγκης (ρουχισμό, νερά, ξηρά τροφή). Ομάδες ενεργών πολιτών που αναλαμβάνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα τον καθαρισμό των ακτών και των δρόμων. Όμως οι αντοχές τους βρίσκονται σε οριακό σημείο με βέβαιο κίνδυνο την εμφάνιση ρατσιστικών φαινομένων».

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis