Ελλάδα

Η ζωή με τη μάσκα: Υποχρεωτική σε κλειστούς χώρους και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

μάσκα κορωνοϊος

Υποχρεωτική καθίσταται η χρήση μάσκας, αφού αρθούν τα μέτρα για τον κορωνοϊό όπως δήλωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

Συγκεκριμένα, ο λοιμωξιολόγος εξήγησε πως η επιτροπή του υπουργείου υγείας για τον κορωνοϊό, είχε να επιλέξει μεταξύ της ισχυρής σύστασης ή της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας από τον γενικό πληθυσμό. Τελικά, οι ειδικοί εισηγήθηκαν την υποχρεωτική χρήση μάσκας και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Επίσης από τις 15 Μαΐου τα δρομολόγια θα είναι πυκνότερα για να επιβιβάζονται οι μισοί από όσους χωράνε στον κάθε συρμό ή το κάθε όχημα.

Ήδη ο υπουργός Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, εξήγγειλε ότι ο στόλος των λεωφορείων αναμένεται να αυξηθεί στα 950 με 1100.

Παράλληλα υπάρχει η σκέψη να μπουν ελεγκτές, όχι για τα εισιτήρια αλλά για το αν οι επιβάτες συμμορφώνονται με τους κανόνες προστασίας ή όχι.

Με μάσκες το επιβατικό κοινό

Αυξημένη είναι η κίνηση στην περιοχή του Συντάγματος τις τελευταίες μέρες, ωστόσο οι πολίτες τηρούν τα μέτρα προστασίας.

Περίπου το 60% των επιβατών των ΜΜΜ κάνει χρήση της μάσκας, η οποία θα είναι υποχρεωτική από τις 5 Μαΐου οπότε και απελευθερώνονται οι μετακινήσεις.

Οι οδηγοί των λεωφορείων και των τρόλεϊ ζητούν την τοποθέτηση πλέξιγκλας γύρω από την καμπίνα του οδηγού προκειμένου να αποφεύγουν την επαφή με τους επιβάτες.

Ο κόσμος πάντως, κατανοεί τη χρησιμότητα της μάσκας, ωστόσο υπάρχει προβληματισμός για προηγούμενες τοποθετήσεις περί μη αναγκαιότητας χρήσης της της.

Πώς χρησιμοποιείται σωστά η μάσκα

Η μάσκα μπορεί να αποτελεί ένα φυσικό φραγμό σε υγρά και μεγάλα σταγονίδια του αναπνευστικού. Εφόσον χρησιμοποιείται σωστά, προστατεύει από τη μετάδοση αναπνευστικών νοσημάτων που μεταδίδονται με σταγονίδια.

Όποιος χρησιμοποιεί μάσκα, θα πρέπει να τηρεί τα εξής:

-Να καλύπτει πλήρως το πρόσωπο, δηλαδή τη μύτη και το στόμα.

-Να πλένει πάρα πολύ συχνά τα χέρια του με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο αντισηπτικό, πριν βάλει τη μάσκα ή όταν την αφαιρέσει.

-Να την αφαιρεί με συγκεκριμένο τρόπο, ώστε να μην αγγίζει τη μπροστινή επιφάνεια της μάσκας η οποία μολύνεται πολύ εύκολα.

-Εάν η μάσκα είναι μίας χρήσης, να την απορρίπτει με ασφαλή τρόπο.

-Εάν η μάσκα είναι επαναχρησιμοποιούμενη, να πλένεται όσο πιο συχνά γίνεται, με το σύνηθες απορρυπαντικό σε 60 βαθμούς Κελσίου.

Ελλάδα

Κορωνοϊός: Πως θα ταξιδεύουν οι επιβάτες από 12 έως 17 ετών προς τα νησιά

self test covid

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ανακοινώνει στο επιβατικό κοινό την τροποποίηση της αεροπορικής οδηγίας για τις πτήσεις εσωτερικού από την ηπειρωτική χώρα προς νησιωτικούς προορισμούς.

Ειδικότερα για τους ανήλικους από 12 έως 17 ετών (γεννημένοι πριν την 1/7/2009) η υποχρέωση για επιβίβαση καλύπτεται και με βεβαίωση αρνητικού self test 24 ωρών. Τα παιδιά έως 12 ετών απαλλάσσονται όλων των υποχρεώσεων και μπορούν να ταξιδεύουν χωρίς κανένα τεστ. 

Σε σχέση με την προϋπάρχουσα αεροπορική οδηγία πτήσεων εσωτερικού από την ηπειρωτική χώρα προς νησιωτικούς προορισμούς, που έχει διάρκεια και ισχύει έως την Δευτέρα 2 Αυγούστου 2021, προστίθενται στις προϋποθέσεις για ταξίδια στην ηλικιακή κατηγορία 12-17 ετών και η δυνατότητα επιβίβασης με self test.

Όλες οι υπόλοιπες οδηγίες πτήσεων προς τα νησιά παραμένουν ως έχουν, σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου της ΥΠΑ που εκδόθηκε στις 24/7/2021.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη - κορωνοϊός: Νέα "έκρηξη" με 356 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο

Ηράκλειο - κορωνοϊός: δεύτερος κύκλος εμβολιασμού από τις κινητές μονάδες

Εμβόλιο για τον κορωνοϊό: Pfizer και Moderna ξεκινούν τις κλινικές δοκιμές για παιδιά 5-11 ετών